• Nyhetsbrev vecka 13

    Hej!

    Denna vecka kommer nyhetsbrevet redan på torsdagen. Fredag-lördag samlas kristdemokrater från hela landet till KD-dagarna i Karlstad. Det innebär att den ordinarie regionpolitiska veckan blir en dag kortare. Trots det har en hel del hunnits med, och jag ska försöka rekapitulera något av det som hänt och skett i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Studiebesök på Vårdcentrum i Finspång
    Veckan började med en heldag i Finspång, där det ordinarie måndagsmötet för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen, omvandlats till några intressanta studiebesök och möten. Utöver vi som normalt samlas till måndagsmöte, anslöt Kristdemokraternas gruppledare och socialråd i Finspångs kommun, Kristin Andersson, samt Moderaternas oppositionsråd i kommunen, Inge Jacobsson. Första programpunkt var ett studiebesök i nya Vårdcentrum. Beslutet om att bygga vårdcentrumet togs när vi från KD och M styrde dåvarande landstinget tillsammans med L, C och Vrinnevilistan. Byggnationen har blivit klar nu under pandemin och verksamheten har nu varit i gång ett tag, men på grund av pandemin har ett studiebesök inte varit möjligt förrän nu. Det var därför nu extra roligt att äntligen få se verksamheten och lokalerna. Tidigare chefen, numera tillförordnad läkarchef, Magnus Oweling, tog emot oss, visade runt i hela huset och berättade om de olika verksamheterna, där regionen står för vårdcentral, viss rehabiliteringsmedicinsk verksamhet, ett antal vårdplatser, barn- och ungdomshälsa m.m. och kommunen har ett antal korttidsplatser. Dessutom finns ett apotek i byggnaden. Ett bra exempel på samverkan kring den nära vården, som får tjäna som gott exempel för andra!

    Möte med Tillväxt Finspång
    Besöket i Finspången fortsatte med ett sammanträffande med Tillväxt Finspång, som på kommunens uppdrag arbetar med att förverkliga visionen 30/35, d.v.s. att Finspångs kommun till år 2035 ska ha 30 000 invånare. De arbetar utifrån de tre perspektiven näringsliv, bo och leva samt besöka och uppleva. Det handlar alltså konkret om att få företag att etablera sig och därmed skapa arbetstillfällen, att locka människor att bosätta sig i kommunen och att få besökare från när och fjärran att vilja upptäcka det kommunen har att erbjuda. Vi träffade de tre som arbetar på Tillväxt Finspång, Anna Lövheim, verksamhetsledare, Liza Henriksson, destinationsutvecklare, och Fredrik Sundqvist, företagsrådgivare, samt ordförande i styrelsen, Mats Rosander.

    Studiebesök på Siemens Energy i Finspång
    Den avslutande programpunkten under Finspångsbesöket blev ett mycket intressant besök på Siemens Energy AB i Finspång, där vi fick en visning av Norrmalmsfabriken, och den tillverkning av turbiner och värmepumpar som där pågår. Imponerande anläggning och spännande att se hur turbinerna också kan vara med och bidra till mer klimatsmart energi. Daniel Lundgren, Henrik Johansson och Henry Fordell från företagsledningen deltog och vi visades runt av guiden James Robinson.

    Regionutvecklingsnämndens presidium i möte med regionens skolor
    På tisdagsförmiddagen hade regionutvecklingsnämndens presidium dels ordinarie presidiemöte, och dels möten med skolledningarna för regionens skolor. På det inledande presidiemötet gästades vi bl.a. av Nordiskt centrum för musiktalanger, där Region Östergötland och Scenkonst Öst är med tillsammans med några andra regioner och professionella orkestrar, i syfte att skapa en kvalificerad utbildning för ungdomar med stor talang inom klassisk musik. Staffan Rydén, orförande och Ulrich Kaatz, konstnärlig ledare deltog, liksom Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester. Vi fick en uppföljning av hur verksamheten förflutit sedan Region Östergötland gick med för några år sedan, och hur planeringen ser ut framåt. Efter presidiemötet följde möte med Lena Sahrblom, rektor för Lunnevads folkhögskola, som uppdaterade oss om läget på skolan, söktryck till nästa läsår, fastighetsfrågor, rekrytering m.m. Slutligen träffade presidiet Ingela Appelsved, skolchef för Naturbruksgymnasiet, som också talade om positivt ansökningsläge, stabil ekonomi, men utmaningar framåt att kunna inhysa fler elever på efterfrågade program som leder till jobb.

    Möte mellan regionens revisorer och regionutvecklingsnämnden
    I tisdags eftermiddag var det dags för årets första möte mellan regionens revisorer och regionutvecklingsnämnden. Revisionen träffar regionens nämnder två gånger om året, och vid vårens träff är det fokus på årsredovisningen för det gångna året. Utöver presidiet deltar en representant för varje parti i nämnden. Träffen hölls på revisionens kontor på Storgatan i Linköping, men några ur nämnden deltog digitalt. Det blev som vanligt ett bra samtal, med möjlighet för både nämnd och revisorer att fånga upp fortsatta utvecklingsområden eller granskningsobjekt.

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    Tisdagen avslutades med mars månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Efter ett par digitala gruppmöten, var det åter dags för att samlas fysiskt. Som vanligt inleddes kvällen med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna, och sedan följde Kristdemokraternas eget gruppmöte. Vi begav oss till Ebbepark i Linköping och ett intressant studiebesök hos East Sweden Game, som är inkubator och kluster för spelindustrin i Östergötland, en bransch på snabb tillväxt i regionen, med flera nya företag och många som får jobb. Tomas Ahlström, chef för verksamheten, som sker inom ramen för Linköpings kommuns fastighetsbolag Sankt Kors, berättade om verksamheten och visade oss runt i lokalerna. Mycket intressant – tack för besöket!

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen sammanträdde regionutvecklingsnämnden, åter på plats i regionhuset. Nämndsammanträdet inleddes med en kort minnesstund för vår vän och nämndkollega Jerker Carlsson (M), som hastigt gick bort i början av mars. Jag fick möjlighet att säga några ord till minne och vi hedrade Jerker med en tyst minut. Nämnden hade i övrigt en diger föredragningslistan med en lång rad beslutsärenden. Årsredovisningar för regionen som helhet, regionutvecklingsnämnden, Naturbruksgymnasiet, Lunnevads folkhögskola och beredningen för folkhälsa, stod bl.a. på dagordningen. Glädjande nog kunde vi också äntligen för regionens del ta beslut om att föra över Sancta Birgitta klostermuseum från Birgittastiftelsen till Östergötlands Museum och därmed de nya huvudmännen Region Östergötland och Vadstena kommun. Roligt att det upplägg för att ’rädda’ museet, som vi från Kristdemokraterna och Moderaterna föreslog i vårt budgetförslag redan hösten 2020, nu blir verklighet. En förutsättning för det är att Kulturrådet också beviljat nya medel till Region Östergötland till klostermuseet som en del av kultursamverkansmodellen!

    Gruppledaröverläggningar om ny politisk organisation
    Som jag berättat om i flera tidigare nyhetsbrev har diskussion om politisk organisation för nästa mandatperiod pågått under en längre tid, både inom varje partigrupp och på sammanträden med politiska ledningsgruppen. Eftersom vi alla eftersträvar ett enigt beslut innan valet, finns det en del frågor behöver diskuteras fram en lösning på genom gruppledaröverläggningar, där de åtta partiernas gruppledare träffas – en mer hanterlig grupp en hela det stora PLG. Idag torsdag hölls den första gruppledaröverläggningen, och ytterligare tillfällen är inplanerade under våren. Det går dock framåt, kan konstateras!

    Då går torsdagseftermiddagen snart mot sitt slut, och en del förberedelser inför de stundande KD-dagarna i Karlstad återstår. Därför vill jag redan nu önska er alla en riktigt fin helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se