• Nyhetsbrev vecka 9

    Hej!

    Oron i vår nära omvärld fortsätter och är ständigt närvarande i vardagen genom den intensiva nyhetsrapporteringen om kriget i Ukraina. Det är svårt att riktigt känna glädje kring annat positivt som händer i vardagen, men samtidigt måste olika arbeten och uppdrag fortsätta, och vi får försöka göra det bästa av vardagstillvaron på hemmaplan i Östergötland. Denna vecka har den tillvaron varit intensiv och varierad, och en resumé kommer här som vanligt i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörer på besök
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmötet med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Denna måndag var det dags för februari månads besök av regionens ledande direktörer. Mötet gästades av regiondirektör Krister Björkegren, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, regionutvecklingsdirektör Richard Widén, ekonomidirektör Josefin Bjäresten, Richard Lundin, centrumchef för Katastrofmedicinskt centrum samt Ellinor Komarek, regiondirektörens strateg. En stor del av direktörsbesöket ägnades åt regionens åtgärder med anledning av kriget i Ukraina. Både Krister Björkegren och Rickard Lundin rapporterade om regionens interna arbete med beredskap och samarbete och kontakter med andra samhällsaktörer, inte minst Försvarsmakten. Vi hann också med några mer ’vanliga’ ärenden, där bl.a. Lena Lundgren gjorde en genomgång över nuläget när det gäller vårdcentraler i Östergötland som drivs av andra aktörer på uppdrag av regionen, där fler olika utförare har tillkommit på senare tid inom ramen för vårdval primärvård.

    Rapport från Kristdemokraternas arbete i regionen på årsmöte i Linköping
    Just nu är det årsmötessäsong inom många föreningar och organisationer, så även inom Kristdemokraterna. I måndags kväll var det årsmöte för min egen partiavdelning, Kristdemokraterna i Linköping. Utöver årsmötesförhandlingar och ett intressant föredrag från professor Kjell O Lejon kopplat både till kristdemokratisk ideologi och utblickar på det dagsaktuella oroliga läget i Europa, fanns möjlighet för rapport från kommunpolitiken av kommunalråd Denisé Cassel och rapport från regionpolitiken från undertecknad. Jag gav några korta glimtar kring arbetet med vårt regionala valprogram, kristdemokratiska motioner vid senaste regionfullmäktige och hur äldrenämndens ordförande Liselotte Fager och jag strax innan jul uppmärksammade i en debattartikel att Kristdemokraterna i en mätning haft högst förtroende bland partierna när det gäller hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

    Studiebesök på Uppföljningsenheten vuxna efter barncancer
    I tisdags eftermiddag gjorde vi från Kristdemokraterna och Moderaterna ett studiebesök på den nyligen startade Uppföljningsenheten för vuxna som haft cancer som barn. Enheten kallar årligen in alla 18-åringar och 25-åringar som haft barncancer och har även återkommande kontakt med vuxna i olika åldrar som haft cancer som barn. Många som haft barncancer kan ha olika typer av påverkan på hälsan långt upp i vuxenålder, t.ex. biverkningar av strålbehandling. Enheten finns i O-huset på Universitetssjukhuset i Linköping, men möter personer från hela Sydöstra sjukvårdsregionen (där Region Östergötland, Region Jönköpings län och Region Kalmar län ingår). Vi träffade Charlotte Engvall, överläkare och Kristina Cederqvist, sjuksköterska som jobbar på enheten samt Srinivas Uppugunduri, som är verksamhetschef för Regionalt Cancercentrum Sydöst. Med digitalt under första delen av mötet var också Reidar Källström, centrumchef Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård.

    Debattartikel om KD-motion om stärkt stöd till Sjukhuskyrkan
    I höstas lämnade vi från Kristdemokraterna in en motion till regionfullmäktige om stärkt stöd till Sjukhuskyrkan. Anders Eksmo och jag, som undertecknat motionen, hade tidigare under året bl.a. besökt Sjukhuskyrkan på Universitetssjukhuset och har på olika sätt engagerat oss i frågan de senaste åren. Vi hoppas nu att motionen framåt får en välvillig behandling av regionfullmäktige, då Sjukhuskyrkan tidigare har rönt brett politiskt stöd i regionen. Om motionen och dess innehåll skriver vi i en debattartikel som publicerades i Corren i onsdags. Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://corren.se/asikter/debatt/artikel/stark-regionens-stod-till-sjukhuskyrkan/r19ywm1j).

    Styrelsemöte med Almi Östergötland
    Onsdag förmiddag hölls årets första styrelsemöte med Almi Östergötland. Precis som de flesta andra delar av samhället har även Almis verksamhet påverkats av det pågående kriget i Ukraina. Med Almis uppdrag att vara marknadskompletterande aktör kring utlåning och rådgivning till små och medelstora företag, är förstås den påverkan på finansmarknaden som kriget har, högaktuell för Almi att följa såväl på koncernnivå som i det regionala dotterbolaget i Östergötland. På styrelsemötet tog vi också beslut om att lägga fram årsredovisning för 2021 till årsstämman senare i vår, och vd Mats Philipsson gjorde en sammanfattande föredragning om det östgötska Almibolagets verksamhetsår.

    ESBR Miniutbildning om LEAD
    I går torsdag inföll den småländska högtiden ’fössta tossdan i mass’. Men varje första torsdagen i varje månad sedan förra våren har det av Region Östergötland sammanhållna nätverket East Sweden Business Region, bjudit in till miniutbildningar under rubriken ”Fössta tossdan”, där olika aktörer i näringslivets stödsystem i Östergötland har fått presentera sig. I går morse hade turen kommit till företagsinkubatorn LEAD som finns i både Linköping och Norrköping, ägs av Linköpings Universitet och ger möjlighet till en kreativ och stöttande miljö för innovativa nystartade företag att växa och utvecklas. Vd Catharina Sandberg berättade om hur man arbetar, vilka inom näringsliv och akademi man tar hjälp av och vilka resultat man uppnått när det gäller lyckosamma företag som startat sin bana inom LEAD.

    Möte med Birgittastiftelsen om Sancta Birgitta Klostermuseum
    I Kristdemokraternas och Moderaternas förslag till treårsbudget för Region Östergötland för ett par år sedan lyfte vi för första gången tanken på att föra in fler delar av det östgötska kulturarvet som delar av Östergötlands Museum, liksom Löfstad slott, Smedstorps dubbelgård och kulturreservatet Öna sedan tidigare är. Den aktör vi bedömde låg närmast till hands var Sancta Birgitta Klostermuseum, där nuvarande huvudman, Birgittastiftelsen, bl.a. haft problem med återkommande hyreshöjningar från Statens fastighetsverk o.s.v. Under förra året började frågan diskuteras på allvar och flera möten hölls med olika berörda aktörer i Östergötland. Östergötlands Museum fick i uppdrag att göra en utredning om hur det skulle kunna gå till, och utifrån det har ett förslag till överenskommelse tagits fram. Parallellt har också Region Östergötland ansökt om ekonomiska medel från Kulturrådet som en del av kultursamverkansmodellen, och glädjande nog har positiva besked kommit därifrån. I går torsdag förmiddag hölls ett möte mellan Region Östergötland, Vadstena kommun och Birgittastiftelsen kring det förslag till överenskommelse som arbetats fram. Ett bra och framåtsyftande möte, och nu fortsätter processen mot ett förverkligande!

    Studiebesök på Akutkliniken på Universitetssjukhuset
    Igår och idag har vi från Kristdemokraterna och Moderaterna genomfört en rad studiebesök i Linköping och Norrköping. I höstas planerade vi för att dessa båda dagar göra en studieresa till någon annan region i landet och där göra studiebesök, men den osäkerhet kring pandemiläget som fanns i början av året, resulterade i att vi omvandlade dagarna till att göra flera intressanta studiebesök på hemmaplan i stället. Först ut var ett studiebesök på Akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, där verksamhetschef Erik Müssener och hans chefsgrupp tog emot. Vi fick en genomgång av olika framgångar och utmaningar för kliniken, bl.a. hur pandemin påverkat och på vilket sätt akutkliniken behövt agera i samband med de skjutningar och gängkonflikter som varit i Linköping det senaste året. Vi fick också en kort rundvandring på kliniken, där den bara några år gamla kliniken har båda flera fördelar och en del nackdelar för patienter och personal.

    Studiebesök på Rehabiliteringsmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset
    Torsdagens andra studiebesök gick till Rehabiliteringsmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset, där verksamhetschef Wolfram Antepohl tillsammans med medarbetarna Per Ertzgaard och Nora Sandholdt tog emot. Vi fick bl.a. ta del av deras reflektioner kring den nyligen genomförda nivåstruktureringen kring ryggmärgsskador av nämnden för högspecialiserad vård, där kliniken i Linköping, trots dokumenterad topplacering inte tilldelades en av de fyra nationella enheterna. Vi fick också en uppföljning av vårt tidigare besök på kliniken under pandemin, kring arbetet med post covid-enhet för såväl vuxna som barn.

    Studiebesök på Psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset
    Torsdagens besöksrunda på Universitetssjukhuset avslutades i det nya Tinnerbäckshuset, där psykiatrin huserar. Verksamhetschef Marita Ström och vårdchef Johan Arén tog oss med på en omfattande rundvandring i huset och beskrev de olika verksamheter och vårdavdelningar som finns i huset. Intressant och roligt att äntligen få besöka huset vars tillblivelse vi följt politiskt under flera år, och imponerande att se hur mycket bättre psykiatrin blivit med de nya ändamålsenliga och genomtänkta lokalerna. Fin utsikt över Linköping har också huset!

    Studiebesök på Barnkliniken på Vrinnevisjukhuset
    Idag fortsatte våra studiebesök med en tur till Norrköping, där Barnkliniken på Vrinnevisjukhuset var första anhalt. Där togs vi emot av verksamhetschef Anna Byléhn med medarbetare, som berättade om barnklinikens verksamhet, hur man hanterat pandemin och den ovanligt intensiva säsongen med RS-virus, vilka utvecklings och nybyggnationsplaner som är på gång. Som för många andra är problemet att rekrytera personal återkommande, men även där fanns vissa ljusglimtar!

    Studiebesök på Medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset
    Besöket på Vrinnevisjukhuset fortsatta med Medicinkliniken, där verksamhetschef Lena Ekström och vårdenhetschef Åsa Centerstrand tog emot. Vi fick en hel del inblick i hur de arbetat under pandemin, men även hur man inkom kliniken, inom sjukhuset och inom regionen arbetar med att hantera bristen på personal och därmed vårdplatser. Kliniken har tappat såväl sjuksköterskor och undersköterskor som läkare och ser hållbar kompetensförsörjning som största utmaningen framåt.

    Studiebesök på Norrköpings flygplats
    De två dagarnas studiebesöksturné avslutades med ett besök på Norrköpings flygplats där tillförordade vd Peter Jansson tog emot oss. Han berättade om flera intressanta utvecklingsprojekt som är igång och som väntar, som exempelvis drönarflyg, elflyg, eventuell solscellspark på flygplatsområdet. Förutsättningarna för flygbranschen kan verkligen ändras radikalt framåt tack vare teknisk utveckling på flera områden!

    I morgon lördag samlas nästan 60 kristdemokrater från hela Östergötland till inspirationsdag i Linköping. Det är något att se fram emot! Att väderprognosen också talar om solsken i helgen, är också positivt! Vi får ta vara på de glädjeämnen som finns, och jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se