• KD sparar genom att förebygga

    Vimmerby kommun behöver minska kostnaderna för att komma i ekonomisk balans efter senare års investeringar och underskott.

    S+M-majoriteten vill stänga fyra skolor och två förskolor i kommunens ytterområden. Vi kristdemokrater är tvärtom måna om ytterskolornas långsiktiga villkor. Inför valet i höstas skrev vi att ”de barn som går i någon av ytterskolorna ska även fortsättningsvis garanteras lika god tillgång till undervisning av behöriga lärare som eleverna i stadsskolorna. Trygga spelregler och långsiktighet är viktiga för utgångspunkter för planeringen av hur kommunens skolor ska utvecklas i framtiden.”

    Socialdemokraternas och moderaternas chockbesked ger inga trygga spelregler och långsiktighet för landsbygden. Vi vill därför tillsammans med centern, vänstern och miljöpartiet ta fram ett alternativt förslag till sänkta kommunala kostnader för att undvika att lägga ned skolor och förskolor.

    I samtalen med övriga partier har vi fört in flera perspektiv:

    • Inför barnomsorgspeng. Skollagen öppnar för alternativa verksamheter som flerfamiljslösningar. Ökad valfrihet för familjerna kan minska trycket på förskolorna, där det idag talas om att bygga fler förskoleavdelningar. Av samma skäl vill vi ha kvar vårdnadsbidraget. De barn som tar del av det behöver annars förskoleplats.
    • Ta vara på och höj kompetensen hos sjuksköterskor och vård- och omsorgspersonalen. Fler undersköterskor skulle behöva examineras. Vi vill avsätta en årlig summa, som skulle minska behovet av inhyrd personal.
    • Satsa offensivt för förebyggande arbete kring barn och unga. Öppna familjecentral, ge återkommande föräldrautbildning under hela uppväxten, stöd barn i riskmiljö och utsatta familjer. Forskning visar att förebyggande insatser redan på kort sikt ger stora besparingar och minskar risken för olika former av utanförskap.
    • Återinför PRAO och underlätta ungas väg in i arbetslivet. Ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden innebär en tragedi för den enskilde och en kostnad för samhället.
    • Öka antalet praktikplatser i kommunal sektor för att förbättra möjligheterna för långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.
    • Förbättra hemrehabiliteringen. Det ökar äldres och kroniskt sjuka personers självständighet och minskar behovet av vård och omsorg och bostadsanpassningar. Samtidigt minskar trycket på särskilt boende. Kostnaderna minskar nästan omedelbart.
    • Minska antalet fallolyckor i hemmen genom uppsökande hembesök med riskinventering. Då kan äldre och personer med funktionsnedsättning bo kvar längre i eget boende, med lägre kostnader som följd. Återinför fixartjänst via räddningstjänsten eller den centrala serviceenheten.
    • Sänk politikerkostnaderna, som ökat kraftigt med M+S-majoriteten. Men med två heltidsarvoderade kommunalråd är det fullt rimligt att ansvaret för någon av de större nämnderna läggs på det ena kommunalrådet.

    Sven Weckfors, gruppledare (KD)

    Gudrun Brunegård, ledamot kommunfullmäktige (KD)

    Torbjörn Sandberg, ledamot fullmäktige (KD)