• Kommunens ansvar för rovdriften på Yxern

    Under försommaren har vi kunnat följa hur Yxerns vattennivå har sjunkit undan för undan, långt under tidigare års nivåer. Det som normalt brukar vara sjöbotten ligger blottat. Vattenväxter ligger och torkar på det som plötsligt blivit strand.

    Länge har man klagat på regleringsföretagen, som inte tagit något ansvar. Under våren blev det känt att Vimmerby kommun tecknat energiavtal med Bixia, som till största delen ägs av Tekniska Verken i Linköping, som i sin tur är största ägare i regleringsföretagen som tar ut vatten för elproduktion nedströms Yxern.

    Det kan alltså i praktiken vara så illa att kommunen själv bidrar till miljökatastrofen vid Yxern.

    För ett par månader sedan ställde Gudrun Brunegård (KD) en interpellation (se nedan). I den påföljande debatten medgav kommunföreträdare att vi borde ha varit mer aktiva. Man har nu tagit intiativ till dialog med Tekniska Verken. Nu till veckan ska företrädare från kommunstyrelsen träffa folk från Tekniska Verken öga mot öga.

    Det är vår innerliga förhoppning att man nu ska förmå Tekniska Verken att ta större miljöhänsyn och sluta dränera Kalmar läns största sjö!

    ———————–

    Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M)

    Miljökrav vid kommunens energiupphandling kopplat till rovdriften på Yxern?

    Under många år har oron varit stor över hur regleringen av Yxern påverkar ekosystemet i Kalmar läns största insjö. Vattendomen från 1938 tillåter att nivån kan sänkas med tre meter. Tidvis minskar vattenytan med 40 procent när vatten tappas ut, vilket påverkar både vattenlevande djur och växter.

    Fiskevårdsområdet har under åren gjort skrivelser, möten med allmänheten har hållits, namninsamlingar har gjorts och en intresseförening med egen Facebook-grupp har bildats. Landshövding Stefan Carlsson har på plats studerat effekterna av den kraftigt sänkta vattennivån, tillsammans med kommunstyrelseordförandena i Vimmerby och Västerviks kommuner. Försök görs att förändra vattendomen, som ligger till grund för regleringen.

    Tekniska Verken i Linköping är huvudägare i Yxerns regleringsföretag, det bolag som har rätten att reglera vattennivån. Trots att representant för Tekniska Verken varit på plats på möten, tycks det vara svårt att få någon ändring till stånd.

    Parallellt har det gjorts en energiupphandling i Vimmerby kommun. Ironiskt nog var det Bixia, där Tekniska Verken är största delägare, som vann upphandlingen. Det kan alltså i praktiken bli så att kommunen själv bidrar till den miljökatastrof som Yxern utsätts för, vilket förefaller stå i strid med det engagemang som du själv och andra kommunföreträdare har visat.

    Jag skulle därför vilja få svar på följande:

    – Varför ställdes inte större miljökrav med fokus på miljön i Vimmerby kommun i upphandlingsunderlaget?

    – Har kommunen någon möjlighet att som kund med lång avtalstid trycka på Bixia angående regleringen av Yxern?

    – Vilken är din strategi för att få till stånd en ändring av vattendomen, alternativt upplösa regleringsföretaget så det fortfarande kan producera vattenkraft nedströms, men utan att Yxern skadas?

    Vimmerby den 22 april 2016

    Gudrun Brunegård

    Kristdemokraterna