• Snabba upp svar på interpellationer

    Kommunfullmäktige
    Vimmerby kommun

    Motion
    Snabba upp besvarandet av interpellationer!

    En interpellation är en fråga eller flera frågor från en enskild ledamot i en folkvald församling, som kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige. Den riktar sig till en person som har ett särskilt ansvar för ett verksamhetsområde, vanligtvis som ordförande i en nämnd eller styrelse. Undertecknad ser en interpellation som ett sätt att lyfta frågor av viss aktualitet till diskussion bland kommunens högsta beslutsfattare. Interpellationen är också en möjlighet för oppositionen att få fördjupad kunskap om kommunala frågor och är ett redskap för att följa och granska hur majoriteten arbetar med olika frågor.

    Kommunfullmäktige i Vimmerby har i sin arbetsordning § 36 fastställt följande:
    ”En interpellation
    – ska vara skriftlig och undertecknad av en ledamot.
    – bör ges in till kommunstyrelsens kansli senast en arbetsdag före det sammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa den.
    (…)
    En interpellation bör besvaras senast under det sammanträde som följer närmast efter det då interpellationen ställdes. En interpellation kan för snabbare handläggning lämnas in senast dagen innan kungörelsen skickas. Då kungörs interpellationen som att den kommer att ställas och besvaras vid samma sammanträde under förutsättning att fullmäktige beslutar att den får ställas.” (Min fetstilsmarkering)

    Trots detta inträffar det emellanåt att interpellationer inte besvaras på flera månader, trots att de lämnats in i mycket god tid inför nästkommande fullmäktige, flera veckor innan kungörelsen skickades. Någon gång har förklaringen varit att den person interpellationen riktats till av någon anledning inte haft möjlighet att besvara interpellationen. Någon gång har det hänvisats till ärendemängden och ”fullmäktigeledamöternas arbetsmiljö”.

    Konsekvenserna av en sådan fördröjning av handläggningen kan dock bli allvarliga. Om inte fullmäktiges arbetsordning följs riskerar förtroendet för fullmäktige att undermineras. Att skjuta interpellationer framför sig blir dessutom kontraproduktivt, då ärenden riskerar att samlas på hög och mista aktualitet. Det finns ju inte någon begränsning för hur många interpellationer var och en av fullmäktiges ledamöter får ställa. Det borde därför vara självklart att beta av samtliga i tid inlämnade interpellationer vid närmaste tillfälle.

    Eftersom majoriteten i nuvarande konstellation innehar såväl ordförande- som vice ordförandeposterna i nämnder och styrelser borde det inte finnas några hinder att besvara interpellationer med kortare varsel än vad som varit fallet på senare tid. Om nämndens eller styrelsens ordförande har förhinder borde besvarandet kunna överlåtas till vice ordförande. I andra fullmäktigeförsamlingar, exempelvis i landstingsfullmäktige i Kalmar län, ska en interpellation besvaras om den inkommit senast fem arbetsdagar före fullmäktige. Med dagens digitala teknik är det enkelt att skicka ut i tid inlämnade interpellationer och frågor till ledamöterna.

    Jag föreslår därför kommunfullmäktige besluta

    Att ​justera kommunfullmäktiges arbetsordning, så att det framgår att en reglementsenligt inlämnad interpellation ska besvaras senast under det sammanträde som följer närmast efter inlämnandet, med enda undantag ifall interpellanten själv blir förhindrad att närvara, samt

    Att ​den person interpellationen ställts till kan överlåta besvarandet till någon annan lämpad förtroendevald, för att svaret inte ska bli fördröjt.

    Vimmerby den 21 mars 2016

    Gudrun Brunegård
    Kristdemokraterna