-
Statsbidrag för förbättrad elevhälsa – vad gör Vimmerby?
Interpellation till Camilla Stridh (S), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden
Hur svarar Vimmerby kommun upp mot regeringens satsning på elevhälsan?
Psykiatri och psykisk ohälsa har under de senaste åren varit en av statens mest prioriterade frågor inom hälso- och sjukvårdsområdet. Under åren 2012-2015 har regeringen avsatt 850 miljoner kronor per år inom ramen för det så kallade PRIO-arbetet. För 700 miljoner kronor av dessa medel har regeringen årligen gjort överenskommelser med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att förbättra vården och det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa. Åtgärderna har varit kopplade till riktade statsbidrag och har lett till en förbättrad samverkan och samsyn mellan stat, kommuner och landsting.
Regeringen har inför 2016 i en överenskommelse med SKL beslutat att satsa på förebyggande åtgärder för att minska den psykiska ohälsan hos unga. Ett utvecklingsområde, som sedan tidigare har identifierats är tidiga insatser för barn och ungas psykiska hälsa med särskilt fokus på synkronisering av insatser från skolväsendet, socialtjänst, hälso- och sjukvård, samt en utveckling av en bred och lätt tillgänglig första linjes insatser med särskilt stöd till ungdomsmottagningarna.
En utpekad åtgärd är nu att ytterligare förstärka elevhälsan. 200 miljoner kronor avsätts för 2016 för att förstärka och utveckla elevhälsan. I satsningen ingår bland annat statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan för personalkategorierna skolläkare, skolsköterska, skolkurator och skolpsykolog inom förskolan, grundskolan och motsvarande skolformer samt gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Ett viktigt motiv för investeringen i elevhälsan är ungas psykiska hälsa.
Även den tidigare Alliansregeringen såg elevhälsans strategiska betydelse. Som en förebyggande hälsoaktör som finns elevhälsan enligt lag tillgänglig i alla skolor, inte minst i arbetet med att förebygga psykisk ohälsa hos unga. Olika satsningar genomfördes för att förstärka och utveckla elevhälsan. Så sent som i juni 2014 biföll Vimmerby kommunfullmäktige Kristdemokraternas motion om att förstärka elevhälsan, med hjälp av den dåvarande Alliansregeringens särskilda elevhälsosatsning.
I Vimmerby har dock S+M-majoriteten nyligen beslutat genomföra omfattande besparingar, som bland annat innebär neddragning av skolsköterskeresursen med 25 procents tjänst, vilket vi kristdemokrater motsatte oss i vårt budgetalternativ. Nedskärningen skapar en olycklig ryckighet och urholkar resursen. Följden blir att möjligheten försvåras att bedriva ett förebyggande arbete enligt de nationella ambitionerna.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor:
- Hur avser du att agera för att Vimmerby kommun ska kunna ta del av statsbidraget för förstärkt elevhälsa?
- Påverkar förra veckans överenskommelse mellan SKL och regeringen om förstärkning av elevhälsan S+M-majoritetens beslut att genomföra den aviserade neddragningen?
- Vilka insatser görs idag för att stärka samverkan mellan skolväsendet, socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Vimmerby och vad planeras framöver?
Vimmerby den 23 december 2015
Gudrun Brunegård
-
- Dela detta: