• Kvinnors otrygghet är en viktig frihetsfråga

    Kvinnors utsatthet för sexualbrott har på kort tid fördubblats. Det är ett stort misslyckande för jämställdheten i Sverige och i Ale.

    Årets upplaga av Nationella trygghetsundersökningen (NTU) innehåller graverande siffror. Siffrorna som presenterades på tisdagen visar på en stor ökning av otrygghet och oro för brott bland svenskarna under det senaste året. Särskilt påtaglig är denna ökning bland kvinnor.

     Bland kvinnorna uppger 31 procent att de känner sig ganska eller mycket otrygga – en ökning med sex procentenheter. Var åttonde kvinna i Sverige är så rädd att hon avstår från att gå ut på kvällen. Det är skrämmande siffror.

    Framför allt är det unga och äldre kvinnor som oroar sig över att råka ut för överfall. Vanligast  är att äldre kvinnor är rädda för att råka ut för väskryckningar och äldrerån. Men den oro som växer allra snabbast är unga kvinnors rädsla för att bli utsatta för sexbrott, enligt Brås tolkning.

    Tyvärr är det inget som talar för att situationen i Ale ser annorlunda ut än i landet i övrigt. Här har politiken en oerhört viktig fråga att jobba med för att öka tryggheten i Ale.

    Är mer övervakningskameror i Ale, t.ex. vid pendeltågsstationer ett komplement för en ökad trygghet för kvinnorna?

    Så otroligt allvarligt för de partier i majoriteten som (s) och (ad) som är emot denna enkla åtgärd?

    Tony Karlsson, Kristdemokraterna