• Saknas någon i Ales skolor efter lovet?

    Har någon blivit utsatt för hedersvåld under sommaren som berör Ale? Varje år saknas elever när skolan startar efter sommarlovet. Det kan vara barn och unga som inte fick komma hem efter sommarens semesterresa. Risken finns att de kan ha blivit gifta mot sin vilja. Nu när skolorna börjar i Ale, hur ser det ut?

    Inför sommarlovet fanns en informationskampanj med budskapet att alla äger rätten till kroppslig integritet och att forma och påverka sitt eget liv. Nu, när skolorna börjar, följs kampanjen upp för att få fler att slå larm om elever saknas efter sommarlovet. Om personal inom skolan och socialtjänsten känner oro, ta det på allvar och följ upp ärendet.

    Kampanjen är viktig för att synliggöra att det finns barn och unga som antingen luras eller förs ut ur landet mot sin vilja och sedan inte kommer tillbaka när sommaren är slut. Vilket handlingsutrymme och ansvar kommunen har i de här situationerna.

    Kommunens ansvar för att skolplikten fullgörs

    Nästan alla barn som är bosatta i Sverige har både en rättighet och en skyldighet att gå i skolan. Skolplikten innebär att eleven ska delta i den verksamhet som anordnas i skolan, om eleven inte har giltigt skäl att utebli. Skolplikten börjar höstterminen det år barnet fyller sju och upphör för de allra flesta efter det nionde skolåret.

    Kommunen ska se till att eleverna fullgör sin skolplikt och går klart sin utbildning i deras grundskola och grundsärskola eller får sin utbildning på annat sätt. Kommunerna ska också ha system och rutiner för att kontrollera att alla barn är skolplacerade och går i skolan och att inget barn glöms bort eller försvinner. De som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt. Om vårdnadshavaren inte har fullgjort sina skyldigheter har hemkommunen rätt att kräva att så sker. I vissa fall kan det innebära att en vårdnadshavare får betala böter.

    Det kommunala informationsansvaret

    Enligt skollagen är varje kommun skyldig att hålla sig informerad om hur deras ungdomar är sysselsatta. Det gäller de unga som är mellan 16 och 20 år och som inte går i, eller har gått ut, gymnasieskolan. Syftet är att förebygga att unga människor hamnar utanför både arbete och studier. Har Ale kommun koll på det? Är siffran noll i Ale?

    Tony Karlsson, kristdemokrat
    Spränggatan 11
    44632 Älvängen