Laxå – bäst i Sverige

Det är kanske övermaga att ta sådana ord i min mun, eller rättare sagt, skriva dessa ord på en blogg. Men detta påstående stämmer – Laxå är bäst i Sverige!

Inte i alla områden men i några stycken. Tre av dem fick vi veta förra och denna vecka så vi kan glädja oss över dessa framgångar. Vi ska vara stolta över vår kommun och den förändringsresa som är på gång.

#1 Sveriges friskaste lärare
Under förra veckan gick Lärarförbundet ut med sin skolranking om Sveriges bästa skolkommun. Laxå kommun var inte Sveriges bästa skolkommun (ännu!) men i lärarförbundets undersökning hade Laxå kommun Sveriges friskaste lärare – det betyder något i alla fall, kanske trivsel, meningsfulla arbetsuppgifter, bra arbetskamrater, etc. Vilket i sin tur påverkar klimatet på skolorna, elevernas trivsel, etc

#2 Sveriges bästa elever att gå ut gymnasiet inom tre år
Även denna uppgift kommer från Lärarförbundets ranking som Sveriges bästa skolkommun. De elever som går vidare till gymnasiet på Alléskolan eller andra skolor är Sverigebäst i att gå färdigt gymnasiet inom tre år! Det betyder att Laxås elever har minst antal avhopp från gymnasieskolan, etc av alla Sveriges elever.

img-0018

# 3 Sveriges bästa kommun i att långsiktigt ha förbättrat rankingen av sitt företagsklimat
Igår tisdag hade kommunen besök av Svenskt Näringsliv som presenterade djupare information om den förbättring av kommunens ranking som skett de senaste fem åren. Från lågvattenmärken 278:e plats år 2011 till årets topplacering på 71:a plats.
Denna förbättring under dessa fem år är bäst i Sverige (tillsammans med Ljusnarsberg). Vi fortsätter vårt arbete med företagsklimatet under komma år, men med en fokusering på att upprätthålla placeringen och förankra vårt företagsklimat i hela den kommunala organisationen och hos alla företagare i kommunen.