-
Fler småhus & villatomter
Vi behöver skapa möjligheter för byggande av småhus och möjliggöra för tillgång och försäljning av fler villatomter så att fler kan uppfylla sin bostadsdröm och stanna i Botkyrka. En egen villa representerar frihet och en trygg och trivsam miljö för till exempel barnfamiljer.
Ett eget hus skapar en stark känsla av ansvar och tillhörighet, inte bara För hemmet i sig utan också för den lokala miljön. Här kan barnen springa barfota på gräsmattan och grannarna lära känna varandra på ett sätt som skapar trygghet och gemenskap. Det är den sortens samhälle vi vill främja och vi är fast besluten att fler ska få uppleva friheten i att äga sitt eget hem. Vi behöver bygga blandat, men även satsa mer på småskaligt boende med fokus på kvalitet i Botkyrka. Småhusbyggandet har halkat efter, trots att efterfrågan på denna typ av bostäder är fortsatt hög.
Vi vill se fler tomter i Botkyrka blir tillgängliga för byggande, kortare handläggningstider och en förbättrad infrastruktur som stöder småhusboende. Vårt uppdrag som kommun är också att säkerställa att alla som vill bygga eller köpa ett småhus har tillgång till den information och de resurser som krävs för att göra detta på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. En ökad dialog och samarbete mellan stat, kommuner och byggbranschen är också avgörande.
Det kan handla om att; se över kommunens markreserv och planlägga för småhusområden genom att skapa detaljplaner som möjliggör småhusbebyggelse; arbeta fram mer flexibla detaljplaner gällande t.ex. tomtstorlekar och byggnadsform; prioritera småhus i översiktsplaner; stötta lokala och mindre byggföretag genom enklare tillståndsprocesser och särskilda program; främja självbyggarinitiativ genom enklare regler och utbildning; investera i att förbättra infrastruktur som vägar, kollektivtrafik, skolor och annan samhällsservice i områden där det passar att bygga småhus; erbjuda mark till förmånliga priser för småhusprojekt, särskilt i områden där det annars kan vara svårt att bygga m.m.
Kristdemokraterna har i regeringen drivit frågan om småhus länge och vår infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterade i våras regeringens regelförenklingspaket och reform av bygglovsregelverket, vilket är det största reformen på drygt 15 år:
Det nya regelverket för bygglov föreslås att träda i kraft 1 december i år. 7 av 10 svenskar vill bo i småhus, men trots att en övervägande majoritet av svenskarna vill bo i småhus har småhusens andel av nyproduktionen länge varit låg. Kristdemokraterna arbetar för att fler småhus ska kunna byggas. Regeringen har bland annat fattat beslut om att höja stödnivån från 15 000 kronor till 25 000 kronor per hus för kommuner som antar detaljplaner som möjliggör småhusbebyggelse respektive omvandlingar från lokaler till bostäder. Boverket har fått i uppdrag att bland annat undersöka förutsättningarna för att undanta typgodkända småhus från krav på bygglov och vi har tillsattkristdemokraten Stefan Attefall till egnahemskommissionär.
Det låga småhusbyggandet beror på flera faktorer. En viktig faktor är att kommunerna under lång tid i stor utsträckning prioriterat flerbostadshus i sin planering, eftersom dessa ofta ger fler bostäder i en och samma detaljplan. Flerfamiljshus, särskilt bostadsrätter, genererar högre intäkter, vilket har lett till att dessa prioriteras framför småhus. Detta innebär i praktiken att barnfamiljer får rätta sig efter kommunernas fokus på att maximera sina intäkter. Denna inriktning innebär att familjer som vill bo i radhus eller villa inte kan förverkliga sin boendedröm.
En annan bidragande faktor är krångliga regelverk och tillståndsprocesser som försvårar byggandet av småhus. Skillnader i hur kommuner tolkar byggregler och krav på olika bygghandlingar skapar onödig osäkerhet, vilket både fördröjer och fördyrar byggprocessen. Det är dags att förenkla dessa processer och minska den byråkrati som står i vägen för småhusbyggandet.
Under den första halvan av mandatperioden har regeringen sjösatt fyra centrala initiativ för att öka byggandet av småhus:
- Utnämning av en egnahemskommissionär: Regeringen har utsett Stefan Attefall till egnahemskommissionär med uppdraget att öka småhusbyggandet. I tisdags presenterades den första delrapporten som belyser några av de faktorer som hindrar småhusbyggande. Målet är att långsiktigt öka andelen småhus i bostadsproduktionen, verka för en ny egnahemsrörelse och anläggande av nya trädgårdsstäder.
- Planeringsstimulans för småhus: För att ge kommuner ett incitament har regeringen infört en stimulans för planering av småhus. Kommuner som upprättar detaljplaner som möjliggör småhus kan få stöd på 15 000 kronor för varje nytt småhus, vilket ska öka tillgången till planerad mark för småhus.
- Typgodkända småhus: För att förenkla och snabba på byggprocessen föreslår regeringen ett system med typgodkända småhus, ”Sverigehus”. Dessa ska kunna uppföras utan lokala variationer i byggkrav och tolkningar. Detta kommer att göra processen både billigare och mer förutsägbar för byggaktörer och privatpersoner som vill bygga hus. Boverket ska därför få i uppdrag att utreda hur detta kan genomföras och även undersöka möjligheten att, under vissa omständigheter, göra dessa hus bygglovsbefriade.
- Avyttring av statlig mark för bostadsbyggande: Regeringen har utsett Ingrid Eiken till regeringens samordnare med uppgift att verka för avyttring av statlig mark. Samordnarens uppgift är att undersöka möjligheterna till avyttring av statlig mark runt om i landet och kommuners behov av sådan mark. I en delredovisning till regeringen anger utredaren att denna kommer att arbeta med och verka för att fastigheter i 17 kommuner avyttras. Totalt rör det sig om mark som det bedöms kunna byggas totalt 20 000 nya bostäder på, bland annat, småhus.
- Utvidgning av stöd till byggemenskaper: För att förbättra villkoren för användardrivna idéburna bostadsaktörer och främja byggande på landsbygder har regeringen i dag fattat beslut om utvidgning av stöd till byggemenskaper. Lokala utvecklingsbolag som har associationsformen aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning (svb) omfattas nu av stödförordningen. Regeringen tar också bort krav på flerbostadshus och ersätter med bostadshus vilket leder till att småhus nu omfattas av stödförordningen.
Kristdemokraterna har tillsammans med övriga partier i regeringen tagit viktiga initiativ och vill uppmana kommunerna att vara med i det fortsatta arbetet. Ska vi lyckas krävs samarbete på alla nivåer. Kommunerna behöver sätta sina invånares boendepreferenser i främsta rummet och möjliggöra mer småhusbebyggelse, så att fler får chansen att förverkliga sina boendedrömmar.
-
- Dela detta: