-
Vi sätter äldrefrågor på agendan!
Det finns ingen åldersgräns som upphäver rätten att bestämma över sin vardag. För oss kristdemokrater är det självklart att man som äldre ska ha inflytande över sin vardag, var man vill bo och över vilka omsorgsinsatser som ges, oavsett i vilken kommun man bor. Man ska också kunna klara sig bra på sin pension och leva ett gott liv även som senior.
Läs nedan om våra konkreta förslag.
Vi vill:
införa LOV (lagen om valfrihetssystem)
Sedan Lagen om valfrihetssystem (LOV) trädde i kraft den 1 januari 2009, har majoriteten av landets kommuner infört eller kommer att införa LOV. Lagen tillkom i syfte att stärka den enskildes möjligheter till inflytande över den egna vardagen. De äldre blir bemyndigade att själva välja utförare av vård och omsorg och det underlättar för nya vårdgivare att etablera sig. En mångfald av aktörer både höjer kvaliteten generellt och att det driver de kommunala verksamheterna att förbättra sig ytterligare.Med LOV ställer kommunen upp kvalitetskraven och ser till att dessa efterföljs av alla. Därigenom behålls en tydlig demokratisk kontroll över äldreomsorgen i kommunen. Välfärdens kärnvärden förblir intakta, det vill säga insatser efter behov med solidarisk finansiering. Men det erbjuder samtidigt mer av valfrihet för den enskilde och utvecklar de äldres välfärd efter deras behov. Makt förflyttas från politiker till medborgare.
Vi kristdemokrater fortsätter att driva frågan om LOV i kommunen, där den äldre själv kan välja bort en utförare som t.ex. konstant byter personal eller inte sköter sin verksamhet på ett fullgott sätt.
öka tryggheten och kontinuiteten inom hemtjänsten
När personalkontinuiteten är låg vittnar äldre om att de får besök av så många olika personer att de har tappat räkningen, vilket skapar otrygghet. Vem är det som kommer och hjälper mig att duscha idag? Vet personalen som kommer om just mina behov?Trygghet med personal som man lär känna främjar en god livskvalitet och livsglädje, vilket förebygger psykisk ohälsa, vilket växer bland äldre. Idag brister dessvärre personalkontinuiteten inom hemtjänsten i Botkyrka kommun.
Som mest har äldre haft ca olika 25 personer från hemtjänsten som besökt dem under en tvåveckorsperiod i Botkyrka. Kommunen har under en tid arbetat för att få ner siffran till max 15 olika personer som besöker en äldre under en tvåveckorsperiod (vilket är rikssnittet). Men även 15 olika personer under 14 dagar är för många!
att äldre som vill ska kunna få åka på ”sommarkollo”
Många äldre känner sig ensamma och bristen på social samvaro är stor även hos många som får hjälp från äldreomsorgen. Detta skapar både psykiskt och fysiskt lidande. Äldre löper större risk för exempelvis högt blodtryck och andra fysiska sjukdomar när man inte har gott socialt stöd.Vi kristdemokrater motionerade om sommarkollo för äldre. Det handlar alltså om att äldre kan få komma iväg på en sommarvistelse, umgås med andra och hitta på roliga saker. Syftet med verksamheten är att uppnå positiva hälsoeffekter genom att erbjuda deltagarna social samvaro och roliga aktiviteter, t. ex. matlagning, tipsrundor, boule, bingo, allsång och stavgång.
Forskare har studerat fenomenet sommarkollo för äldre närmare och har hittat en rad mycket positiva effekter. Bland annat upplevde deltagarna bättre sömn, tog färre mediciner och använde inte rullatorn lika mycket som annars.
satsa på äldreboende med språkinriktning
Den äldre befolkningen växer och med en större andel äldre medborgare ställs kommunerna inför nya utmaningar för att tillgodose behov av omsorg, vård och service. I Botkyrka vet vi att det på sikt kommer att behövas fler vård- och omsorgsboenden.Idag köper Vård- och omsorgsnämnden externa placeringar inom äldreomsorgen i andra kommuner p.g.a. av bristen på antalet platser i egen regi samtidigt som LOV, beklagligtvis, ännu inte införts. Detta kostar mycket pengar, då kostnaden för en extern placering ofta överstiger kostnaden för en intern placering.
Vi Kristdemokrater vill satsa på ytterligare ett äldreboende än vad majoriteten planerat med placering i norra Botkyrka, ett profilboende med språkinriktning, för att vara bättre rustade att möta framtidens behov. På så vis kan vi undvika köp av externa platser och eventuellt även erbjuda platser för andra kommuner, vilket blir en bra inkomst för Botkyrka kommun. Vi kan också erbjuda äldre i vår mångkulturella kommun tryggheten att få vård på sitt eget språk.
införa äldreboendegaranti för de över 85 år
Kristdemokraterna vill införa en äldreboendegaranti där varje person över 85 år har en lagstadgad rätt att få en plats på ett särskilt boende, trygghetsboende eller serviceboende när och om de så vill. För att stärka de äldres rätt att få tillgång till en anvisad plats på särskilt boende inom tre månader avsätter kristdemokraterna i senaste riksbudgeten en miljard till en prestationsbaserad ersättning, en äldreboendemiljard, till de kommuner som klarar att anvisa platser inom tre månader.införa vårdserviceteam inom äldreomsorgen
För många som arbetar inom äldrevården är arbetssituationen idag pressad. Personalen vill ge en mer kvalitativ omvårdnad men allt för ofta måste de kompromissa med de egna värderingarna, ambitionerna och visionerna om hur jobbet ska utföras.Vi kristdemokrater vill därför att äldreomsorgspersonalen på kommunens boenden avlastas genom att ha särskild personal, i likhet med de vårdserviceteam som vi också föreslår inom sjukvården. Genom att anställa fler som kan arbeta med kringuppgifter som är en nödvändig och viktig del av äldreomsorgen kan vi frigöra mer tid för omvårdnad av varje enskild person.
Arbetsuppgifterna kan exempelvis handla om att servera mat och plocka undan disk efter måltider, sköta förråd, transporter av patienter och prover mellan olika avdelningar, städning samt administrativa uppgifter som inte kräver en längre vårdutbildning. Detta kan också gynna de som står långt från arbetsmarknaden, såsom unga och nyanlända, att kunna få arbetsträna och få praktik inom Botkyrkas äldreomsorg.
slopa den så kallade ”pensionärsskatten”
Med alliansregeringen sänkte vi skatten fem gånger för pensionärerna, med tonvikt på de sämst ställda pensionärerna. Men vi behöver göra mer och slopa pensionärsskatten helt, och likställa skatt på pension och lön. Redan 2016 presenterade Kristdemokraterna ett förslag om att ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer och därmed slopa den så kallade pensionärsskatten.Pensionärerna fick stå tillbaka när jobbskatteavdraget infördes, men det är inte rimligt att upprätthålla denna skillnad år efter år. De äldre byggde upp vårt land och har arbetat för vårt samhälle. De ska inte straffas när de går i pension. Vi måste se till att människor får bra livsvillkor, även under den senare delen av livet. Vi vill att pensionärsskatten ska avskaffas i sin helhet från 1 januari 2019.
höja bostadstillägget för äldre
Trots ökade bostadspriser och hyror har bostadstillägget för äldre stått still sedan 2007. Kristdemokraterna vill därför höja bostadstillägget för äldre för att man även som äldre ska kunna leva ett drägligt liv och slippa oroa sig för boendekostnaden. Sammantaget innebär kristdemokraternas förslag på höjningar att det maximala belopp som bostadstillägget för pensionärer kan uppgå till höjs från 5 090 kronor till 7 965 kronor för ensamstående respektive från 2 545 kronor till 4 032 kronor för sammanboende.Höjt bostadstillägg för pensionärer är en mycket träffsäker reform för att förbättra för de pensionärer som har de lägsta inkomsterna. Sammantaget lade Kristdemokraterna i vår senaste riksbudget drygt 2,2 miljarder kronor mer än regeringen på ett förbättrat bostadstillägg för pensionärer.
Utöka antalet barnrättsår
Dagens kvinnor som är ålderspensionärer har i regel lägre pension än motsvarande män. Det beror på att kvinnor har en lägre pensionsgrundande inkomst än män, vilket i sin tur huvudsakligen grundar sig på ojämlikheter i lönestrukturen och på att kvinnor historiskt i genomsnitt har arbetat färre år än män. En bidragande orsak till det är att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten och att de oftare går ner i deltid när barnen är små.Vi vill stärka pensionen för de föräldrar som går ner i arbetstid, eller är hemma med sjuka barn i större utsträckning – vilket fortfarande oftast är kvinnor – genom att utöka antalet barnrättsår från fyra till fem och höja jämförelseinkomsten i pensionssystemet. Premiepensionen ska automatiskt fördelas lika mellan föräldrar med gemensamma barn upp till 12 år, om inte annat begärs.
-
- Dela detta: