• Gruppledaren har ordet

  Då har vi kommit in en bit i 2017 till ett år som nog tyvärr kommer att präglas av en del oro, frågetecken och instabilitet både i vår omvärld men även i Sverige. Vad Brexit, Syrienkriget, Trump som nytillträdd president, terrorism och de främlingsfientliga krafterna i Europa tar vägen vet vi inte riktigt. Tyvärr måste man säga, eftersom världen på många sätt aldrig varit så bra som den är idag. Den absoluta fattigdomen minskar drastiskt, likaså barnadödligheten, fler barn går i skolan och fler länder är demokratier idag jämfört med för 10 år sedan.  På Mälaröarna är vi glada och stolta att få vara med och påverka den politiska dagordningen och förhoppningsvis göra våra öar ännu bättre att leva och bo på.

  Vi kristdemokrater är stolta över att vi i SKL:s öppna jämförelser ligger på 6:e plats av landets 290 kommuner när det gäller skolkvalitet och skolresultat. Vi har länets bästa hemtjänst, god kvalité på våra äldreboenden, en av Sveriges lägsta arbetslöshetssiffror och vi är en av de kommuner i Sverige där de startas flest nya företag. Vi är även stolta att vi under 2016 tog emot alla över hundra nya medborgare som fick permanent uppehållstillstånd i Sverige och som tilldelades vår kommun. Det är mängder av kommuner i Sverige som inte har klarat av detta åtagande. Vi stack även ut hakan mot regeringen och migrationsverket och bad om en paus i flyktingmottagandet eftersom vi faktiskt knappt har några fler bostäder att erbjuda.

  Detta gav uppmärksamhet i riksmedia och vi hängdes ut som en välmående kommun som inte ville ta ansvar, när det egentligen var tvärtom. Vi tycker inte att det är människovärdigt att placera människor i gymnastikhallar. Vi kan även konstatera att vi visade vägen genom vår ”protest” mot en handfallen regering eftersom det i sista regeringsförklaringen stod att flyktingmottagandet nu skall ske i dialog och samförstånd mellan kommunerna och migrationsverket, och det kommer att ske regelförenklingar för att bygga nytt. Just dessa punkter var de som Ekerö kritiserade regeringen för.

  Vi kristdemokrater kommer fortsätta att vara med och leda den spännande utveckling som Ekerö står inför. Ingen kan nog undgå att det byggs så det knakar i vår kommun, och vi har mängder av detaljplaner som har antagits eller kommer att antas framöver.

  Översiktsarbetet pågår för fullt med öppna möten och möjlighet för alla medborgare att säga sitt om hur man vill att kommunen skall utvecklas fram till år 2030. Ett viktigt och långsiktigt arbete där vi vill utveckla kommunen med försiktighet och bibehålla vår karaktär. 2017 är även året då vårt nya äldreboende Söderströmska gården i Stenhamra kommer att stå klart, och den fjärde filen på Ekerövägen börjar byggas. Ett välkommet och en av de viktigaste infrastrukturella satsningarna för vår kommuns framtid. Vi är även glada för att så många har använt sig av pendelbåten till Stockholm. Det var ju faktiskt vi kristdemokrater som initierade pendelbåtstrafik på SL-kortet i länet. Vi kommer fortsatt under 2017 att arbeta för Ekerös bästa. Barn och ungdomar är i fokus, men vi kristdemokrater är även en garant för att våra äldre inte glöms bort. Den värdegrund som vi kristdemokrater står för där människovärdet alltid är viktigare än penningvärdet behövs verkligen mer än någonsin i svensk politik.

  Sivert Åkerljung Gruppledare (KD) Ekerö