• Oärligt om budgeten och Arbetsförmedlingen

  I fredagens GT (190208) skriver ledarskribent Erik Fransson om Sveriges statsbudget för 2019. Bland annat gör han något som är väldigt populärt i vänsterkretsar: pratar om Kristdemokraternas och Moderaternas budgetreservation som en ihoprafsad ”servettskiss”. Det är både oseriöst och felaktigt.

  För det första är det ett dokument på ett tjugotal sidor som delvis ändrar de prioriteringar som den socialdemokratiska och miljöpartistiska övergångsregeringen lade fram under hösten. Det är inte en hel budget och ger inte heller sken av att vara det.

  För det andra ligger det otroligt mycket arbete bakom dokumentet som är M/KD: s budgetreservation. Att prata om det som ett hafsverk är att genom klassisk härskarteknik kraftigt förminska flera skickliga tjänstemän som jobbar på partikanslierna.

  När sedan Fransson spär på med att skriva om de 4500 personer som varslats från Arbetsförmedlingen, så utelämnar han att

  • halva besparingen på Arbetsförmedlingens förvaltning redan sedan tidigare hade aviserats av den förra regeringen. Det är alltså inget som kom som en överraskning.
  • Arbetsförmedlingens anslag har ökat dramatiskt under de senaste åren. M/KD-budgeten innebär att anslagen återgår till de mer rimliga nivåer som gällde i början av mandatperioden 2014-2018.
  • de besparingar som M/KD-budgeten innebär skulle röra ca. 700 helårsanställda, inte 4500 som nu basuneras ut. Dessa besparingar skulle enligt beräkningar kunna ske genom naturliga avgångar. Generaldirektören säger själv att varslet av de 4500 personerna är en följd av januariöverenskommelsens (JA) konsekvenser för de kommande åren.
  • generaldirektören själv pratat om att det finns en stor besparingspotential. Han skulle mycket väl kunna hantera neddragningarna på ett ansvarsfullt sätt.

  Kristdemokraternas förslag kring en ny arbetsförmedling handlar inte bara om privata anordnare, det handlar också om att renodla verksamheten för att få en mindre och mer effektiv statlig myndighet. Det är att ta ansvar för statsfinanserna OCH de människor som bor i Sverige och behöver hjälp att komma i arbete.

  Sara Lidqvist (KD), ordförande och gruppledare för Kristdemokraterna på Gotland