• Vill se ett fortsatt hållbart Håbo växa fram

    KD har många prioriterade frågor. Dit hör definitivt vården och de äldres villkor, för att inte tala om trygghetsfrågor. Fred Rydberg är partiets förstanamn till kommunfullmäktige inför höstens val. Han berättar här engagerat om sin väg in i KD och vilka frågor som han själv brinner för.

    – Jag har alltid varit politiskt intresserad. Vi pratade mycket politik i mitt föräldrahem. Min pappa var aktiv socialdemokrat, vi barn drog olika slutsatser. Ett par drog åt vänster. Själv landade jag så småningom i kristdemokratin, berättar Fred Rydberg.

    Efter inbjudan blev han medlem i KD 2005 och är sedan 2014 partiets ordförande i Håbo kommun, dessutom dess enda ledamot i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen. Förhoppningen är givetvis att få med sig fler partikamrater efter höstens val.

    – Den viktigaste drivkraften när jag engagerade mig politiskt gällde familjen och föräldrars rätt att få bestämma mer över barnens uppväxt och val av skola. Vi hade på den tiden tre barn i skolåldern. Min åsikt är lika självklar nu som då, staten ska inte uppfostra våra barn redan från ett års ålder. Det gör att alla blir stöpta i samma form, så får det inte vara.

    Fred Rydberg betonar det faktum att barnens uppväxtförhållanden formar hela deras framtid. Det måste därför, menar han, finnas möjlighet för föräldrar att själva få ta hand om sina små barn, åtminstone upp i treårsåldern.

    – Det måste få finnas utrymme för alternativ barnomsorg, betonar Fred Ryberg, som själv arbetat som lärare i 40 år, både i kommunala skolor och i en kristen friskola. Att de behövs råder det ingen tvekan om, menar han. Även det handlar om föräldrarnas rätt att bestämma över sina barns uppväxt.

    – Det gäller som sagt både skola och barnomsorg. Oavsett huvudman måste kvaliteten alltid ha högsta prioritet. Vi ska ha bra skolor med det självklara målet att alla elever får gymnasiebehörighet. Barn med särskilda behov ska därför få extra stöd. Skolan ska också arbeta aktivt med etikfrågor, alltid i samarbete med föräldrar. Men vi måste också värna skolans personal. Deras arbetsbörda ska vara rimlig, påpekar Fred Rydberg, vis av egen erfarenhet.I övrigt är det framför allt miljöfrågor som Fred Rydberg brinner för. Förvaltarskapstanken är här den bärande principen. Det innebär att den jord vi har ska vi kunna lämna efter oss i samma eller bättre skick än när vi fick hand om den.

    – Här är det viktigt med ett helhetsperspektiv med biologisk mångfald, förnybara energisystem, rent vatten, ren luft och giftfri miljö, speciellt för våra små barn, både hemma och i förskola. Hotet med mikroplaster i snart alla delar av våra kroppar måste vi ta på allvar och stoppa vid källan. Miljöproblem och klimatförändringar drar ner tusentals ungdomar i en känsla av hopplöshet. Det måste vi motverka på alla sätt genom att visa på framkomliga vägar.

    Fred Rydberg betonar att Håbo ska vara en kommun där kretsloppstänkandet och värnandet om miljön blir till ett hopp för unga generationer. Han vill se bevarandet av gröna stråk och Mälarens fina stränder. Det är oerhört viktiga tillgångar.

    –  Den biologiska mångfalden och möjligheten för utevistelse i en fin miljö ska värnas för alla medborgare. Jag ser också framför mig en fossilfri bilpark och på sikt solceller på alla kommunala byggnader.

    Precis som flera partier vill KD självklart ha fortsatt tillväxt. Håbo ligger i en expansiv region, men det är viktigt, påpekar Fred Rydberg, att bygga ansvarsfullt i lagom takt. Utvecklingen med nya bostadsprojekt måste därför gå han i hand med ekonomiskt och socialt ansvar.

    – Vi måste ha råd med den samhällsservice vi behöver, förskolor, skolor, simhall och idrottshallar, även utbyggd infrastruktur, VA, el, fiber och så vidare. Vår ekonomi ska vara sund och i balans. Vi vill också se en utveckling av hela Håbo, i kommunens alla delar. Även om vi förordar småskalig bebyggelse ser vi gärna lite högre hus i centrum.

    Efter sina år i den lokala politiken konstaterar Fred Rydberg att det inte är så mycket som skiljer mellan de olika partierna. Här handlar det mer om att kunna kampera ihop på det personliga planet.

    – Själv gillar jag att samarbeta. Vi har nu lyckats hålla ihop fem partier i två mandatperioder. Då gäller det att kunna bolla de olika frågorna, både ge och ta. Det är roligt och inspirerande, men självklart också svårt ibland. Det som framför allt krävs är att ha tålamod. Nu hoppas jag att vi får medborgarnas förtroende att leda Håbo kommuns fortsatta samhällsbyggande.

    Fred Rydberg Håbo kommun

    Född: Handen, Stockholm 1956
    Arbete: Har jobbat som lärare i NO och matte i 40 år.
    Familj: Hustru och tre vuxna söner.
    Bostad: Villa i Bålsta med solceller på taket.
    Fritid: Är engagerad i en lokal frikyrka, gillar trädgårdsarbete och paddla kanot.