• En delad tur är ett arbetspass som delas upp med minst ett obetalt uppehåll i arbetspasset som uppgår till mer än en normalt förekommande rast.

  I Region Kronoberg finns det för närvarande delade turer på medicinavdelningarna 3, 4 och 5 samt på infektion avdelning 17. Det är endast undersköterskor som har delade turer.

  I samband med att nya schema införs från och med den 1 oktober 2023, på grund av striktare krav på dygnsvila, har de avdelningar som har kvar delade turer en intention att avveckla dessa.

  Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet, säger att både delade turer och många korta pass leder till dålig återhämtning.

  Att ta bort delade turer bidrar till att skapa ett hållbart arbetsliv, och Region Kronoberg som arbetsgivare strävar efter långsiktigt hälsosamma och hållbara arbetstider för såväl nuvarande som kommande medarbetare.

  ”Nu tar vi ett viktigt kliv och stänger dörren för gott till arbetstidsformen delade turer i Region Kronoberg. Det här är ett viktigt och efterfrågat initiativ för att stärka arbetsmiljön för regionens undersköterskor. Forskning visar att delade turer i förlängningen påverkar den enskildes hälsa och att nu helt slopa dessa är ett viktigt steg  för att ge medarbetarna bättre balans mellan fritid och arbete. ”

  – Anna Zelvin, Ordf Personalutskottet

  Önskar du kontakt med mig, tveka inte att höra av dig till:
  – anna.zelvin@kronoberg.se