Satsning på våra Akutmottagningar genom fler Akutläkare.

    Fler akutläkare ger ökad patientsäkerhet, tillgänglighet och stabilitet på våra två akutmottagningar. Det har funnits akutläkare i Kronoberg sedan 2016, men de senaste åren har utvecklingen stagnerat. Andra sjukhus och regioner har sprungit om oss och idag ligger vi i Kronoberg efter i utvecklingen kring hur framtidens akutsjukvård bäst skall bedrivas.

    Läkare under utbildning så kallade AT-läkare är en stor hjälp i bemanningen under jourtid och står traditionellt för uppemot 50% av läkarbemanningen på våra akutmottagningar. Men från hösten 2027 kommer denna yrkesgrupp inom läkarna försvinna. Nya krav för arbete på akutmottagning där ensamtjänstgöring för olegitimerade läkare inte längre kommer vara tillåtet är en stor utmaning och drabbar särskilt mindre sjukhus så som Ljungby. Vidare ställer nya regler gällande arbetstid som inte tillåter långa arbetspass utan inplanerad ledighet till det extra för mindre kliniker och vår läkarbemanning på jourtid i hela Kronoberg.

    Fast anställda läkare på länets akutmottagningar skulle kunna ta en stor del av patientansvaret och bli framtidens lösning. För att kunna erbjuda en tillgänglig och jämlik sjukvård i hela Kronoberg är det även i framtiden helt avgörande att ha två välfungerande Akutsjukhus. Ett viktigt steg för att säkerställa detta är att en stabil Akutläkarorganisation byggs upp på våra akutmottagningar.

    De direkta vinsterna skulle vara att patienten får träffa en Specialistläkare inom akutsjukvård. Detta har visat sig korta handläggningstiderna på akuten, ge mer teamkänsla kring patienten och samtidigt underlättat planeringen av operationer då en och samma läkare ej behöver befinna sig både på akuten som vid operationsbordet. Genom att Akutläkarorganisationen på sikt ersätter delar av Kirurgins- och Ortopedins jourlinjer på akuten skulle vi kunna öka antalet operationer som utförs och minska behovet av köpt vård. Samtidigt säkrar vi upp för det tapp av AT-läkare som kommer de närmsta åren och som nämnts idag utgör basen för läkarbemanningen på våra akutmottagningar. 

    Majoriteten med S i spetsen har en bra poäng med ökade resurser till akutmottagningarna, men de missar en avgörande del. För att akutsjukvården ska fungera väl även framåt krävs det utöver fler sjuksköterskor och undersköterskor också Akutläkare med särskild kompetens inom akutsjukvård. Läkare som är en del av teamet och som kan driver och utvecklar verksamheten.

    Därför menar vi att som ett första steg behövs Akutläkarorganisationen i Växjö utökas till 20 tjänster. Detta är ett tillräckligt antal läkare för att få till en stabil akutklinik gällande bemanning, medicinsk utveckling och handledning av medarbetare. Akutläkarna skulle då även kunna vara behjälpliga vid akuta bemanningsproblem i Ljungby som vi inte minst fick bevittna den gångna sommaren när akuten tvingades stänga kvällar och nätter. Som andra steg vill vi se att antalet akutläkare i Regin Kronoberg växer till 35 tjänster. Akutläkarorganisationen skulle då fullt ut kunna etablera sig på länets båda sjukhus och utgöra en viktig del och ge en varaktig lösning på akutbemanningen på Ljungby lasarett. Detta skulle innebära att tillgången på akutsjukvård säkerställs även i den västra delen av länet under årets alla timmar.

     

    Allians för Kronoberg

    genom

    Emil Torstensson (KD) 2e vice ordförande Hälso och Sjukvårdsnämnden Region Kronoberg

    För eventuella frågor kontakta:

    Emil Torstensson                        telefon: 0706512936

    Alt. Anna Zelvin                            telefon: 0768720734