• Nyhetsbrev vecka 49

    Hej!

    Det är fredag eftermiddag och arbetsveckan närmar sig sitt slut. Även denna vecka har opinionsmätningar av olika slag publicerats i olika medier. En mätning från Sifo i måndags visade att Ebba Busch Thor alltjämt är den partiledare som har störst förtroende hos befolkningen. En mätning från Ipsos som publicerades idag visar att Kristdemokraterna är det parti som har störst förtroende i frågor rörande äldreomsorg, och näst störst förtroende hos befolkningen i sjukvårdsfrågor. Förtroendet för kristdemokratisk sjukvårdspolitik ökar också från förra mätningen. Alltid trevligt med uppmuntran i vardagsarbetet! Apropå vardagsarbetet ska jag som vanligt försöka summera den gångna veckan i nyhetsbrevet för vecka 49. Trevlig läsning!

    Uppdragsdialog med Hemslöjden i Östergötland
    I januari nästa år är det dags för regionutvecklingsnämnden att besluta om nya uppdragsöverenskommelser för de olika kulturaktörer som har ett regionalt uppdrag. Därför pågår just nu dialoger med de olika kulturaktörerna om hur man uppfyllt det uppdrag som gällt det gångna året, och hur uppdraget för de kommande tre åren bör se ut. Tidigare i höst har det bl.a. varit dialog med Östergötlands Museum och Scenkonst Öst. I tisdags förmiddag var det dags för dialog med Hemslöjden i Östergötland. Från regionen deltog Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium samt kulturchef Rikard Åslund och kulturstrateg Maria Ståhl från kulturenheten. Från Hemslöjden deltog regionens tre hemslöjdskonsulenter som har olika ansvarsområden inom hemslöjdssektorn, och ordföranden för Hemslöjdsföreningen i Östergötland. Det blev ett informativt samtal med många inblickar i det gångna årets verksamhet och samtal om planer och tankar för de kommande åren. Som kristdemokrat var det extra glädjande att ett nytt uppdrag skrivits in i förslaget till nu uppdragsöverenskommelse för hemslöjden. Uppdraget handlar om att utveckla innovationer och företagande inom hemslöjdssektorn. Bakgrunden är att vi från Kristdemokraterna och Moderaterna fick in det som ett utvecklingsområde i Kulturplan för Östergötland 2020-2023, ett förslag som också funnits med i vårt gemensamma förslag till Strategisk plan och treårsbudget för regionen.
    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    I tisdags kväll var det dags för december månads och årets sista gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Som brukligt inleddes kvällen med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna, för planering och genomgång inför kommande nämndsammanträden. Sedan följde Kristdemokraternas eget gruppmöte. På dagordningen för gruppmötet fanns bl.a. information om hur vi planerar för att gå vidare med de förslag till uppdrag till regionstyrelsen och nämnderna i Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma förslag till finansplan, som dessvärre inte fick bifall vid regionfullmäktige i november. Förslagen är värda att på något sätt förverkligas, och planeringen pågår för hur vi skall gå till väga för att lyckas med det… Gruppmötet innehöll också en informationspass från vår gruppmedlem Elvira Wibeck, som är vice ordförande i beredningen för folkhälsa. Elvira berättade om beredningens arbete och lyfte upp några aktuella frågor inom folkhälsoområdet – ett uppskattat inslag i gruppmötet!
    Regionutvecklingsnämnden hade rekordmånga ärenden
    På onsdagen hölls årets sista sammanträde med regionutvecklingsnämnden. Det som stack ut särskilt med sammanträdet, var att det slog rekord i antal beslutsärenden sedan nämndens första sammanträde i januari 2015. Hela nitton beslutsärenden stod på ärendelistan, och därutöver ytterligare några informationsärenden. Bland ärendena fanns bl.a. verksamhetsplaner för dels Lunnevads folkhögskola och dels Naturbruksgymnasiet med Vreta och Himmelstalunds Utbildningscenter, som nämnden är folkhögskolestyrelse respektive skolstyrelse för. Vi beredde också ärendet om årsbudget för nämnden, som slutligt beslutas av regionstyrelsen i nästa vecka. Ett efterlängtat ärende var också inrättande av kunskapsgrupper för nämndens ledamöter och ersättare. En uppdatering och utveckling av de kunskapsgrupper som nämnden hade föregående mandatperiod har gjorts. Det ska nu finnas tre kunskapsgrupper; Utbildning och kompetensförsörjning, Tillväxt och näringsliv samt Kultur och friluftsliv. En ur president leder varje grupp, och jag har fått förtroendet att leda kunskapsgruppen Kultur och friluftsliv. Gruppernas uppgift är att specialisera sig inom sitt område och särskilt bevaka ärenden, delta i konferenser, göra studiebesök o.s.v., som är svårt för hela nämnden både att hinna med och rent praktiskt genomföra. Arbetet är tänkt att påbörjas efter årsskiftet.
    Politikerforum – dialog mellan regionerna och regeringen
    Idag fredag genomfördes årets fjärde och sista Politikerforum, där Näringsdepartementet bjuder in en majoritets- och en oppositionsföreträdare från varje region, för dialog om regionala utvecklingsfrågor. Från Region Östergötland deltar regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Anderson (S) och jag som andre vice ordförande. Förra mandatperioden var jag ende kristdemokrat i forumet. Denna mandatperiod är vi fyra kristdemokrater som är ordinarie ledamöter, och idag var dessutom Anders Andersson inkallad som ersättare för moderat oppositionsföreträdare från Region Kalmar län. På programmet för dagens forum stod bl.a. dialog om det nationella skogsprogrammet med landsbygdsminister Jennie Nilsson, arbetet med att utveckla exportstrategin med handelsminister Anna Hallberg och besök från den särskilda utredaren av översyn av strandskyddet, Catharina Håkansson Boman. Flera statssekreterare och ett par generaldirektörer deltog också kring olika frågor. En informativ och givande dag!
    Jag sitter nu på tåget hem till Linköping och skriver dessa rader. Och när jag nu gått igenom veckans viktigaste händelser, närmar sig tåget också hembygden. Så jag passar på att avsluta med att önska er alla en riktigt trevlig adventshelg!
    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)