• Nyhetsbrev vecka 4

    Hej!

    Det har varit en omtumlande vecka i rikspolitiken, där Kristdemokraterna har satt befolkningens behov i första rummet och tillsammans med Moderaterna och Vänsterpartiet presenterat en fungerande modell för att förse kommuner och regioner med nödvändiga resurser till välfärden. Det återstår att se hur denna viktiga budgetfråga nationellt till sist landar. På regional nivå har det varit betydligt mindre omtumlande, men trots det en intensiv och innehållsrik vecka, som jag ska försöka sammanfatta i veckans nyhetsbrev! Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Veckan inleddes som brukligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Ungefär en gång i månaden gästas vårt måndagsmöte av regionens ledande direktörer, och i måndags var årets första tillfälle för ett sådant besök. Regiondirektör Krister Björkegren, ekonomidirektör Josefin Bjäresten och regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla gästade oss denna gång. Bland de ärenden som lyftes och diskuterades var en rapport från efterarbetet efter förra veckans tragiska brand i kostallet på Naturbruksgymnasiet i Vreta, en lägesrapport över den organisationsförändring i regionen som formellt trädde i kraft 1 januari och som beräknas vara slutligt helt genomförd i februari/mars, samt en preliminär genomgång av regionens ekonomiska bokslut för 2019. Det senare en mindre munter historia, där det ekonomiska resultatet för den östgötska hälso- och sjukvården kommer att bli ännu sämre än förra årets rekordlåga resultat. Jag lär få anledning att återkomma till frågan i kommande nyhetsbrev, när bokslutet är helt klart.

    Film i fokus med regionen, Norrköping och Linköping
    Måndagseftermiddagen ägnades åt ett möte med den östgötska filmnäringen i fokus. Region Östergötland, och specifikt regionutvecklingsnämnden, hade bjudit in Norrköpings och Linköpings kommuner i form av presidierna i kommunernas kultur- och fritidsnämnder samt ansvariga tjänstepersoner, för att diskutera framtiden för den östgötska filmnäringen, och hur vi som offentliga aktörer gemensamt och/eller var för sig ska agera i förhållande till filmnäringen. De båda kommunerna Linköping och Norrköping genomförde under hösten 2019 en gemensam förstudie om filmnäringsutvecklingen i vår region. Region Östergötland ska nu, utifrån den förstudien, genomföra en fördjupad förstudie, med bl.a. frågeställningar om en regional filmfond. Norrköpings kommun har sedan några år tillbaka haft en kommunal filmfond, som bidragit till att filmnäringen blomstrat ordentligt i kommunen, med flera nya företag i branschen, nya arbetstillfällen och olika inslag av investeringar i Norrköping och angränsande kommuner. Det blir helt klart intressant att följa utvecklingen av frågan framöver!

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    I tisdags var det dags för årets första gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Som vanligt inleddes med nämndvisa möten tillsammans med Moderaterna, där vi i respektive nämnd förbereder oss inför kommande nämndsammanträde. Därefter samlades hela våra båda regiongrupper för att under en dryg timme fokusera på dels utvecklingen av ’nära vård’ inom vår region, dels en genomgång av aktuella fastighetsärenden i regionen. Stefan Anskär, överläkare, berättade om hur regionens arbete med att omvandla ’nära vård’ fortskrider, bl.a. genom tillskapande av fler så kallade ’Vårdcentrum’ på olika håll i regionen, ett slags mellanting mellan vårdcentral och sjukhus. Fastighetschef Reine Sundell gav en rapport från föregående veckas brand i kostallet på Naturbruksgymnasiet i Vreta och hur planeringen för den sedan tidigare beslutade byggnationen av ett nytt kostall nu får ett delvis förändrat förlopp. Slutligen gav fastighetsutvecklingschef Stefan Fredriksson en exposé över pågående stora och små byggprojekt runt om i regionen. Kvällen avslutades med Kristdemokraternas eget gruppmöte, där vi inledde med att dels gratulera vår gruppmedlem Anna Svärd till sin i höstas födda dotter, som båda två deltog i gruppmötet! Vi välkomnade också Edite Järpehag, relativt nybliven förste ersättare i regionfullmäktige, som besökte sitt första gruppmöte! Gruppmötet diskuterade bl.a. inspel till det pågående arbetet med ny modell för budget och övriga planeringsdokument i regionen och det remissvar som Kristdemokraterna arbetar med på regionens målbild för den regionala tågtrafiken 2040. Inslaget ’Kvällens tio minuter’, där en gruppmedlem får berätta om sitt förtroendeuppdrag, hölls denna gång av Birgitta Larsson, som berättade om sitt uppdrag som andre vice ordförande i styrelsen för Östgötamusiken.

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen hölls årets första nämndsammanträde med regionutvecklingsnämnden. Dagen inleddes med att nämndsammanträdet gästades av Ingela Appelsved, skolchef för Naturbruksgymnasiet och Elisabeth Bringer Hallberg, rektor för Vreta Utbildningscenter, som gav en ordentlig rapport om alla händelser och efterspel kopplade till föregående veckas brand i skolans kostall. Skolans ledning har verkligen hanterat den uppkomna situationen på ett mycket professionellt sätt och regionutvecklingsnämnden kunde i sin roll som skolstyrelse rikta ett varmt tack till Elisabeth och Ingela! Nämndsammanträdet innehöll i övrigt bl.a. information om regionens planering av civilt försvar, från beredskapssamordnare Eva Bengtsson och säkerhetschef Rickard Lundin och en information om regionens, Linköpings och Norrköpings gemensamma arbete med att få fler nationella och internationella konferenser till regionen genom East Sweden Convention Bureau från Johan Rustan, VD på Visit Linköping & Co AB. Bland beslutsärendena fanns t.ex. beslut om verksamhetsbidrag till kulturaktörer och uppdragsöverenskommelser med kulturverksamheter inom ramen för kultursamverkansmodellen.

    Möte med tillfällig beredning för ny budgetmodell
    Som jag berättade om i årets första nyhetsbrev, har regionen inrättat en tillfällig beredning med en representant från varje parti i regionfullmäktige, som har till uppgift att bereda frågan om ny modell för regionens budget och övriga planeringsdokument. I torsdags förmiddag hölls beredningens andra möte, och efter det första mötet två veckor tidigare, hade varje parti haft i uppgift att ge inspel utifrån några frågeställningar som listades vid första mötet. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna hade enats om ett gemensamt positionspapper som sänts till övriga partiers beredningsledamöter och ansvariga tjänstepersoner tidigare i veckan. Vid torsdagens möte blev det produktiva och framåtsyftande diskussioner som landade i enighet kring flera förändringar. Arbetet fortsätter med ytterligare ett möte i februari, och förhoppningsvis kan beredningen sedan presentera ett färdigt enigt förslag, som kan börja förverkligas i vårens budgetarbete.

    Besök hos centrumchefen för Närsjukvården i Östra Östergötland
    I går torsdag eftermiddag gjorde Marie Morell (M), Fredrik Sjöstrand (M) och jag ett gemensamt besök hos centrumchefen för Närsjukvården i Östra Östergötland, Lena Bergvin Lundqvist, som tillträdde tjänsten under förra året. Hon gjorde en presentation av centrumets uppdrag och verksamheter, och lyfte bl.a. fram hur man lyckats med att ha en kostnadseffektiv verksamhet, att man fått balans mellan produktionsökning och personalökning, där andra delar av regionen har ökat personal men inte ökat produktionen, samt att ombyggnation med nya lokaler är positivt men leder till ökade hyreskostnader för centrumet. Flera andra intressanta frågor lyftes och dryftades, som både kan fungera som inspiration och underlag för politiska ageranden framöver!

    Träff med Neuroförbundet i Östergötland
    Torsdagen avslutades med vårens andra sammanträffande med en östgötsk patientförening. Förra veckan träffade vi Bröstcancerföreningen, och nu träffade Marie Morell (M), Fredrik Sjöstrand M) och jag Neuroförbundet i Östergötland. De tog emot i lokaler som tidigare inrymt Thapperska skolan i Norrköping, men som på senare år renoverats och byggts om för att bl.a. inrymma kommunal dagverksamhet och möjlighet för t.ex. Neuroförbundet och andra föreningar att ha möten och aktiviteter. Det blev ett bra samtal med fokus på bl.a. rehabilitering, hjälpmedel och färdtjänst. Flera inspel och frågor att ta med i det fortsatta politiska arbetet.

    Nu är det fredag eftermiddag och arbetsveckan är snart slut. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se