• Nyhetsbrev vecka 6

    Hej!

    En annorlunda arbetsvecka är snart slut. Som jag berättar mer om nedan, har tre av fem arbetsdagar tillbringats i Bryssel med en lång rad studiebesök. Det är nödvändigt att nu och då vidga vyerna, men också inse vilken nära koppling det regionpolitiska arbetet har med de politiska beslut som fattas inom EU har. Även de två dagarna på hemmaplan har varit innehållsrika, och jag ska försöka sammanfatta det mesta i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Studieresa till Bryssel
    Från tidig måndag morgon till sen onsdag kväll var Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset på en mycket intressant och givande studieresa till Bryssel. Nio studiebesök, många möten med människor som arbetar med olika arbetsuppgifter i Bryssel, många steg på stegräknaren och några korta luckor i programmet för att hinna kasta någon blick på kända Brysselsevärdheter, som Grande Place, och njuta av en smarrig belgisk våffla!

    Besök på Region Östergötlands EU-kontor
    Studieresan inleddes med ett besök på Region Östergötlands eget EU-kontor. Kontoret är en del av regionens internationella enhet, och består av fyra anställda som på plats i Bryssel bevakar relevanta frågor för regionen och utgör en viktig del i regionens påverkansarbete inom EU, t.ex. när det gäller framtida lagstiftning på biobränsleområdet. Kontorschef Madelene Koskull och hennes medarbetare Thomas Högman, Isabelle Johansson och Ludvig Olanders, tog emot oss och berättade om sitt arbete.

    Besök på Svenskt Näringslivs EU-kontor
    Nästa anhalt blev Svenskt Näringslivs EU-kontor, där Anders Rehnberg, näringspolitisk rådgivare, tog emot, och berättade om Svenskt Näringslivs arbete i Bryssel och vilka frågor de främst försöker påverka i. Det handlar framförallt om miljö och klimat, frihandel och inre marknad, digitala policyfrågor och regelförenkling.

    Besök på Sveriges ständiga representation
    Andra dagen på studieresan inleddes med ett besök på Sveriges ständiga representation i EU, som kan sägas vara Sveriges EU-ambassad. Där tog Charlotta Eriksson, handläggare i kommunikation, emot oss, och berättade om hur representationens arbete, men också en del allmänt om hur beslutsprocesserna i EU fungerar.

    Besök på Sveriges Kommuner och Regioners Brysselkontor
    Tisdagen fortsatte med besök på Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) Brysselkontor. Marcus Stolte Holmberg, sektionschef för internationella sektionen i SKR, tog emot oss och berättade dels om SKR:s arbete i Bryssel, dels en hel del om de två främsta rådgivande organen i EU; Regionkommittén och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. Sveriges delegation till regionkommittén, 12 ledamöter och 12 ersättare, utses via SKR och är också numera personunion med SKR:s EU-beredning.

    Besök i Europaparlamentet
    På tisdagseftermiddagen inträffade en av studieresans höjdpunkter, då vi besökte Europaparlamentets väldiga anläggning i Bryssel. I parlamentet träffade vi bl.a. Kristdemokraternas ena europaparlamentariker, Sara Skyttedal, tidigare kommunalråd i Linköping. Sara berättade bl.a. om vilka uppdrag hon har i parlamentet, och hur hon bl.a. lyckats få med hela den kristdemokratiska partigruppen EPP att vara emot förslaget om att införa en europeisk minimilön. Vi träffade också Per Stånge, som är policyansvarig för Moderaternas kansli i parlamentet. Dag Elfström, som är kanslichef på Sara Skyttedals kansli och bördig från Linköping, lotsade oss igenom hela besöket i parlamentet och tog oss med på en rundvandring, bl.a. till pressläktaren i parlamentets plenisal.

    Besök hos EPP – European People’s Party
    Tisdagens sista besök blev hos vårt europeiska parti, EPP, som samlar kristdemokratiska och konservativa partier i Europa, bl.a. svenska Kristdemokraterna och Moderaterna. Christan Kremer, biträdande generalsekreterare för EPP, hade tagit sig tid att ta emot oss, berättade om prioriterade frågor för EPP framåt, och var också intresserad av att höra om politiska diskussioner i Sverige. Ett trevligt och givande samtal!

    Besök på DG Regio
    Sista dagen på studieresan, onsdagen, började med att vi tog tunnelbanan ut till en förort till Bryssel, där flera av EU-kommissionens generaldirektorat har sina stora kontorsbyggnader. Vårt mål var det generaldirektorat som ansvarar för regionalpolitik (DG Regio). Där togs vi emot av Isabel Poli, som arbetar vid den svenska desken på DG Regio. Hon berättade en hel del om arbetet med att utforma sammanhållningspolitiken för den kommande budgetperioden i EU, 2021-2027, som bl.a. handlar om hur EU:s stöd via strukturfonderna, t.ex. Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF) ska se ut.

    Besök i Svenska kyrkan i Bryssel
    På väg in från DG Regio in till centrala Bryssel steg vi av tunnelbanan för ett inbokat besök i Svenska kyrkan i Bryssel. Fredrik Ollila, kyrkoherde, tog emot oss, visade runt i de fina lokalerna och berättade om församlingens arbete, samt lyfte också upp vissa utmaningar med att finansiera verksamheten. Ett imponerande arbete som når många svenskar i Bryssel, men som också lockar en hel del belgare och andra nationaliteter till t.ex. torsdagens luncher med ärtsoppa och pannkakor eller den årliga julbasaren.

    Möte med Jeanette Lund, näringspolitiskt råd
    Den sista inbokade aktiviteten under studieresan var ett möte med Jeanette Lund, näringspolitiskt råd vid Sveriges ständiga representation i EU. Hon gav en intressant inblick i hur Sverige arbetar med att påverka inom det näringspolitiska området i EU, som just nu till stor del handlar om utformandet av strukturfonderna för den kommande budgetperioden i EU.

    Sammantaget en mycket lyckad studieresa med ett väldigt bra program. Den som gjort det allra mesta av planeringen och var vår reseledare under resan var Kristdemokraternas politiska sekreterare Fredrik Topplund. Ett stort tack till dig för ett strålande jobb! Du kommer definitivt få förnyat förtroende på detta område!

    Gemensam utbildningsdag för RUN och TSN
    Tillbaka i Sverige och Östergötland väntade på torsdagen en gemensam utbildningsdag för Regionutvecklingsnämnden (RUN) och Trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN). De båda nämnderna har flera gemensamma frågor, och är de två nämnder som har huvudansvaret för regional utveckling. Förmiddagen ägnades just åt en gedigen genomgång av vad regional utveckling är av regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla, och en introduktion till Tillväxtverkets rapport ”Utvecklingskraft i hela Sverige 2030” av Peter Malmsten, Tillväxtverket. På eftermiddagen ägnade vi oss åt att få en bättre inblick i hur intern kontroll är tänkt att fungera, och också ägna oss åt praktiska övningar inför utformandet av en internkontrollplan för våra båda nämnder. Från Kristdemokraterna deltog under dagen Christina Landoff, ersättare i TSN, och undertecknad.

    Studiebesök med socialutskottets ordförande Acko Ankarberg
    Idag fredag började dagen med att tillsammans med Acko Ankerberg Johansson, riksdagsledamot och ordförande i riksdagens socialutskott, samt Elvira Wibeck, ombudsman för Kristdemokraterna i Östergötland, göra ett studiebesök på Självdialysen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Vi blev väl mottagna av vårdenhetschef och biträdande vårdenhetschef och övrig personal, som visade runt och berättade om den viktiga verksamheten. Vi fick också chans att samtala med två av patienterna som var där för självdialys. Personalen var mycket stolta över sin verksamhet och trivdes på sin arbetsplats, men gav samtidigt ett par medskick till regionen på förändringar som skulle göra arbetet ändå bättre.

    Besök på Vreta utbildningscenter
    Vid lunchtid idag genomförde vi från Kristdemokraterna ett besök på Vreta utbildningscenter, en del av Naturbruksgymnasiet i Östergötland, för att få mer information om den brand som för några veckor sedan totalförstörde kostallet och där ett drygt 100-tal djur omkom. Skolchef Ingela Appelsved, rektor Elisabeth Bringer Hallberg och driftledare Jan Wretemark berättade om branden och framförallt om det arbete som skett efteråt och de planer som nu finns att snabba upp den redan beslutade byggnationen av nytt kostall. Riksdagsledamot Magnus Oscarsson, ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, var initiativtagare till besöket och hade tillfrågat kommunalrådet i Linköping, Denisé Cassel, och undertecknad som oppositionsråd i regionen, och andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden som är skolstyrelse för Naturbruksgymnasiet, att följa med. Det innebar att alla tre politiska nivåerna fanns representerade. Även politisk sekreterare i regionen Fredrik Topplund och politisk sekreterare i Linköpings kommun, Tobias Westling, deltog i besöket.

    Då återstår bara för mig att önska er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se