• Nyhetsbrev vecka 8

    Hej!
    Den här veckan, när skolorna har sportlov, har många passat på att bege sig någonstans där det är möjligt att vintersporta, norrut eller söderut. Andra har sökt värmen, andra har passat på att utforska hembygdens kända eller oupptäckta pärlor. Och några av oss har arbetat som vanligt, eller kanske till och med haft lite extra mycket på programmet. Några har jobbat med att publicera en undersökning som visar att Kristdemokraterna till skillnad från de flesta andra partier ökar sitt medlemsantal i hela landet. Riksdagsledamöterna har också arbetat och röstat fram extra miljarder till välfärden i Sveriges regioner och kommuner. Det tackar vi förstås för! I regionpolitiken i Östergötland har också mycket hunnits med, och några nedslag i veckans händelser kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Dialog med Prioriteringscentrum
    I måndags träffade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset ledningen för Prioriteringscentrum. Centrumet startade en gång i tiden som en del av dåvarande Landstinget i Östergötland, men finns sedan ett antal år tillbaka organisatoriskt som en del av Linköpings Universitet. Hela tiden har uppdraget varit forskning och hjälp med implementering av forskning, för framförallt offentliga aktörer, när det gäller svåra beslut om prioriteringar, t.ex. inom hälso- och sjukvården. Prioriteringscentrum får uppdrag av t.ex. kommuner och regioner runt om i Sverige. Region Östergötland har ett avtal med Prioriteringscentrum som ligger till grund för centrumets grundbemanning och förstås ger möjlighet till återkommande insatser, t.ex. när det gäller regionens arbete med behovsstyrning i vården. Vid dialogen i måndags träffade vi föreståndare  Lars Sandman och hans forskarkollegor Karin Bäckman, Barbro Krevers och Ann-Charlotta Nordlund. En givande dialog, med bl.a tankar kring hur regionen kan ha nytta av Prioriteringscentrum inom fler områden framöver.
    Ny runda med utvecklingssamtal för regiongruppen igång
    Denna vecka har det blivit dags igen för att inleda en runda med utvecklingssamtal för Kristdemokraternas regiongrupp. Några samtal har hunnits med denna vecka, och fler väntar de kommande veckorna. Precis som när vi tidigare har genomfört samtalen, där varje enskild gruppmedlem träffar mig som gruppledare, för att få ge sina synpunkter på sitt politiska uppdrag, på arbetet i regiongruppen, på gruppledaren m.m., är det mycket givande med bra idéer och önskemål som kommer fram, och också mycket trevligt att att lära känna regiongruppens medlemmar ännu bättre!
    Besök på årsmöte hos Kristdemokraterna i Vadstena
    I måndags kväll fortsatte årets årsmötessäsong med ett trevligt besök hos Kristdemokraternas partiavdelning i Vadstena. Ordförande Kennert Sjösten och gruppledare Gunilla Sjösten tog tillsammans med både erfarna och helt nya medlemmar emot och bjöd på god stämning och välsmakande semlor från Väderstad Centralkonditori! Jag bidrog med några glimtar från det regionpolitiska arbetet, med exempel både på utmaningar med regionens ekonomi och tillgängligheten till vården, och framgångar för Kristdemokraterna genom motioner och andra ageranden i nämnder och i fullmäktige. Tack Kristdemokraterna i Vadstena för fint värdskap!
    Studiebesök hos Dynamic Code
    På tisdagsförmiddagen gjorde vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset ett intressant studiebesök hos företaget Dynamic Code, med kontor och laboratorium i växande företagsparken Ebbepark i Linköping. Dynamic Code arbetar bl.a. med att ta fram självtester för olika sjukdomar och tillstånd, t.ex. halsfluss. Om fler kan göra test hemma och skicka in för analys, kan man exempelvis undvika onödig smittspridning i väntrum på vårdcentraler o.s.v. Dessutom effektiviseras själva processen och frigör arbetstid för personal. Intressant att höra hur forskning bidrar till att möjliggöra fler enklare självtest, och samtidigt konstatera att vi från det offentliga behöver bli bättre på att involvera andra aktörer som vill vara med och bidra till bättre hälsa i befolkningen och effektivare vård!
    Möte med Reumatikerdistriktet i Östergötland
    Under våren genomför vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset en serie dialoger med patientföreningar i Östergötland för att få höra om erfarenheter av vården och få tips och förslag på hur olika delar av vården kan förbättras. Jag har i tidigare nyhetsbrev berättat om möten med Bröstcancerföreningen Moa-Lina och Neuroförbundet. I tisdags eftermiddag hade turen kommit till Reumatikerdistriktet i Östergötland. Det blev en konstruktiv dialog, där det var glädjande att höra hur nöjda föreningen var med att Reumakliniken bjuder in till möten två gånger på termin för dialog med föreningen. Vi fick också medskick på sådant som kan bli ännu bättre, bl.a. fanns i likhet med övriga patientföreningar vi träffat, synpunkter på hur rehabiliteringen kan utvecklas!
    Debatt om ekonomin i den östgötska vården i SVT Nyheter Öst
    I förra veckans nyhetsbrev berättade jag att SVT Nyheter Öst förra tisdagen spelade in en debatt om ekonomin i den östgötska hälso- och sjukvården på plats i ljusgården vid norra entrén på Universitetssjukhuset i Linköping, mellan Helena Balthammar (S), Emil Broberg (V) och mig från Kristdemokraterna. I tisdags i denna vecka sändes debatten i SVT Nyheter Östs huvudsändning på kvällen, med kortare inslag om i debatten i dagens alla sändningar. Mina inspel i debatten handlade bl.a. om att en fungerande ledning och styrning är nödvändig för en ekonomi i balans, att en utredning visat att det finns stora möjligheter att minska regionens administration och därmed föra över pengar till vården, att inte bara ekonomin utan också tillgängligheten försämrats och att staten framöver behöver ta ett större ansvar för vården. Du kan se hela debatten här: (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/varddebatt-backar-744-miljoner-rekordunderskott-i-ostgotavarden)
    Dialog med Vadstena kommun om ny Regional utvecklingsstrategi (RUS)
    Sedan snart ett par år tillbaka pågår processen inom Region Östergötland med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi (RUS) för Östergötland. Varje region har genom lagen om regionalt utvecklingsansvar uppdrag från staten att ta fram en regional utvecklingsstrategi. Strategin är dock inte bara regionens, utan ska fungera även för kommuner, statliga myndigheter och andra aktörer i det geografiska område som regionen omfattar. Under 2018 och 2019 har ett stort antal seminarier och workshops genomförts, specifikt riktade till särskilda grupper eller med mer bredare inbjudan. Där har förtroendevalda och tjänstepersoner från kommuner och regionen, representanter från Linköpings Universitet, Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter i Östergötland, näringslivet och civilsamhället deltagit. Efter alla dessa dialogtillfällen har regionen utarbetat ett underlag för enskilda dialoger med varje kommun i Östergötland, där bl.a. förslag på fem strategiska områden för den ny utvecklingsstrategin tagits fram. Under februari, mars och april turnerar nu förtroendevalda och tjänstepersoner från regionen runt till Östergötlands tretton kommuner för dialog med ledande förtroendevalda och tjänstepersoner. I onsdags hölls vårens andra dialog, med Vadstena kommun. Tillsammans med Kaisa Karro (S), Agneta Niklasson (MP) och Fredrik Sjöstrand (M) ingick jag i politikerdelegationen som tillsammans med regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla och ansvarig strateg för RUS-processen, Niklas Guss, genomförde dialogen. Det blev en bra dialog där Vadstena kommun förberett bra medskick och synpunkter för den fortsatta processen!
    Dialog med regeringen om regionala utvecklingsfrågor – Politikerforum
    Fyra gånger om året bjuder regeringen genom Näringsdepartementet in en majoritets- och en oppositionsföreträdare från alla landets 21 regioner, för dialog om aktuella regionala utvecklingsfrågor. Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft, eller kortare Politikerforum, kallas mötesformen, och mötet hålls numera i regeringskansliets nybyggda lokaler på Herkulesgatan i centrala Stockholm. Forumet leds av Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson, och vid varje tillfälle medverkar olika ministrar i regeringen, statssekreterare, generaldirektörer, statliga utredare m.fl. Från Region Östergötland deltar regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson (S) och jag som andre vice ordförande. Inför varje tillfälle bjuder Sveriges kommuner och regioner (SKR) in alla regionala företrädare till ett förmöte eftermiddagen/kvällen dagen innan Politikerforum, för att med hjälp av olika sakkunniga tjänstepersoner inom SKR gemensamt gå igenom och förbereda ärendena till forumet. I går torsdag samlades vi alltså till förmöte på SKR och idag fredag hölls årets första Politikerforum. Under förra mandatperioden var jag ende kristdemokrat i forumet, men har denna mandatperiod fått sällskap av tre till, Mia Frisk från Region Jönköpings län, Björn-Owe Björk från Region Uppsala och Birgitta Sacrédeus från Region Dalarna. Vid dagens Politikerforum medverkade bl.a. landsbygdsminister Jennie Nilsson, generaldirektör Christina Nordin från Jordbruksverket och generaldirektör Gunilla Nordlöf från Tillväxtverket om arbetet med den nationella livsmedelsstrategin. Även statssekreterare Sebastian de Toro från Infrastrukturdepartementet föredrog två punkter, dels digitalisering och dels kapaciteten i elnäten. Forumet gästades också av Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare hos statsministern, som talade om det nationella innovationsrådet. Kommunutredningen, som presenterade sitt slutbetänkande i onsdags, besökte forumet genom huvudsekreterare Sverker Lindblad, och presenterade innehållet i utredningen. Också arbetsmarknadspolitiken och reformeringen av arbetsförmedlingen avhandlades av Roger Mörtvik, statssekreterare hos arbetsmarknadsministern.
    Till sist ber jag att få önska er alla en riktigt trevlig helg!
    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)