• Nyhetsbrev vecka 40

    Hej!

    Det är fredag igen och idag har Kristdemokraternas partiledning haft pressträff där partiledare Ebba Busch och ekonomiskpolitisk talesperson Jakob Forssmed presenterade partiets förslag till statsbudget. I fokus på pressträffen var förstås de två politikområden där Kristdemokraterna har störst förtroende bland väljarna; sjukvården och äldreomsorgen. Bl.a. presenterades ett förslag om en ny nationell vårdförmedling med uppgift att hjälpa patienter som inte fått vård inom vårdgarantins stipulerade tid, att få vård på annat håll i landet. Lite av en nationell motsvarighet till den oberoende vårdlots som infördes i Östergötland när Kristdemokraterna styrde ihop med övriga Allianspartier och Vrinnevilistan 2006-2014. I regionpolitiken i Östergötland är politikutveckling och budgetarbete också i fokus. Om det och en hel del annat handlar det om i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Studiebesök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping
    Veckans måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland genomfördes i form av ett par intressanta studiebesök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Först ut var ett möte med Kerstin Jonsson, som är chefläkare och projektansvarig för den pågående stora om- och nybyggnationen på sjukhuset, Vision 2020. Hon gav oss en återblick på hur projektet hittills har fortlöpt, berättade om nuläget och hur planerna för återstående delar av projektet ser ut. Förmiddagen fortsatte sedan med ett besök på Beroendekliniken, där verksamhetschef Ursula Thienemann med medarbetare tog emot. De berättade om framgångar och utmaningar i verksamheten och om samverkan på sjukhuset, inom regionen och med kommunerna i den östra länsdelen. Efter de intressanta besöken kunde vi i samband med lunchen under en dryg halvtimme sitta ned och göra vissa avstämningar av det pågående arbetet med Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma förslag till Treårsbudget.

    Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
    På tisdagsförmiddagen sammanträdde regionutvecklingsnämndens presidium, där huvudärendet var att förbereda nästkommande nämndsammanträde. Vi fick också en föredragning av läget i diskussionerna om framtiden för Fenomenmagasinet i Linköping. Region Östergötland, Linköpings Universitet och Linköpings kommun är huvudfinansiärerna av verksamheten, och under en tid har en översyn gjorts av nuvarande avtal mellan de tre parterna, i syfte att få fram ett nytt, mer aktuellt, avtal. Alla är överens om att Fenomenmagasinet har en viktig roll i att väcka intresset för naturvetenskap och teknik hos elever i hela Östergötland, och universitetet använder också verksamheten i t.ex. lärarutbildningen. Eftersom också t.ex. barnkalas och mer besöksnäringsrelaterad inriktning på verksamheten förekommer, är det väsentligt att i avtalet stadfästa att finansieringen från Region Östergötland även fortsatt är avsedd för att möjliggöra besök från skolor runt om i Östergötland.

    Möte om läget för EU:s långtidsbudget
    I tisdags eftermiddag hade Anna Lindberg, enhetschef för internationell samverkan i Region Östergötland, bjudit in regionutvecklingsnämndens presidium till ett möte för att uppdatera oss om läget för EU:s långtidsbudget. I somras enades europeiska rådet, d.v.s. EU:s regeringschefer, efter rekordlånga förhandlingar om ett förslag till långtidsbudget. Förslaget ska dock nu under oktober passera Europaparlamentet innan det är helt klart. Än finns alltså frågetecken, men Anna gav oss en bra uppdatering av hur förslaget ser ut just nu vad gäller såväl den ordinarie långtidsbudgeten (MFF – Multianual financial framework), som det enorma stödpaket som tagit fram för att lindra effekterna av Covid-19 (Next Generation EU). EU:s långtidsbudget är ett stort, snårigt, förkortningsrikt och smått oöverblickbart ämne, som ändå blev något mer begripliggjort efter tisdagens möte!

    Studiebesök hos Sjukhuskyrkan på Universitetssjukhuset
    I onsdags gjorde vi från Kristdemokraterna ett studiebesök hos Sjukhuskyrkan på Universitetssjukhuset i Linköping. Anders Eksmo, ledamot i regionstyrelsen, politisk sekreterare Fredrik Topplund och jag som gruppledare och oppositionsråd, deltog i besöket. Från Sjukhuskyrkan tog sjukhuspräst Maria Nogemyr, sjukhuspastor Lars Hermansson och sjukhusdiakon Helena Sundström emot och informerade oss om Sjukhuskyrkans uppdrag och verksamhet, bakgrund och nuläge när det gäller ställningen för den andliga vården inom hälso- och sjukvården och hur samverkan med Region Östergötland fungerar. Ett bra och givande samtal!

    Möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp
    På onsdagskvällen träffades Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp inför nästa veckas fullmäktigemöte. I regionfullmäktigegruppen ingår ordinarie ledamöter och förste ersättare i regionfullmäktige, och vi sågs även denna gång digitalt via mötesverktyget Zoom. Utöver att gå igenom handlingarna till nästa veckas fullmäktigemöte, hann vi också med att dryfta kommande politiska ageranden och aktiviteter.

    Sammanträde med tillfällig beredning för förändrad ledning och styrning
    I går torsdag inleddes dagen med sammanträde med den tillfälliga beredningen för förändrad ledning och styrning. Som jag har berättat om i tidigare nyhetsbrev, arbetade beredningen under hösten 2019 och våren 2020 med att ta fram förslag till ny modell för styrdokument i regionen, där resultatet blev beslut om förändrat reglemente för regionen vid regionfullmäktige i juni. Nu efter sommaren har beredningen återupptagit sitt arbete, men har nu fokus på att diskutera eventuella förändringar när det gäller politisk organisation och en utvärdering av den beställar-utförar-modell som regionen tillämpat sedan 1991. För att ytterligare fördjupa kunskapen och bredda synfältet på det området, hade till gårdagens sammanträde tre forskare från Linköpings Universitets Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) bjudits in. Sara Gustafsson, Robert Jonsson och Johan Wänström redogjorde för forskning kring framgångsrika offentliga organisationer och New Public Management. Intressanta inspel och bra att regionen, som medlem och bidragsgivare till CKS, på bl.a. detta sätt kan få nytta av samverkan med akademin. Beredningen, som är parlamentarisk med en representant från varje parti (partiernas gruppledare med ett par undantag), har sitt nästa sammanträde i november.

    Möte om hjälpmedelshanteringen i Östergötland
    Torsdag eftermiddag träffade Birgitta Waern, ledamot för Kristdemokraterna i Hälso- och sjukvårdsnämnden och jag som gruppledare och oppositionsråd, Andreas Gréen, som sedan många år är mycket engagerad i tillgänglighets- och hjälpmedelsfrågor, och dessutom medlem i Kristdemokraterna. Vi diskuterade bl.a. det rådande regelverket för hjälpmedel i Östergötland och hur implementeringen av reglerna fungerar, eller inte fungerar. Bra att på detta sätt få en ökad inblick i frågorna, och ta del av Andreas egna erfarenheter på hjälpmedelsområdet.

    Politikerforum på Skype
    Idag fredag var det dags för höstens första ordinarie Politikerforum, efter ett kort extrainsatt möte i augusti. Dagens möte var, till skillnad från de senaste fyra mötena, ett av de ordinarie heldagsmöten under 2020, som bokade in redan under förra året. Även om mötet idag genomfördes med ursprunglig tidsplan och fler ordinarie frågor än hanteringen av pandemin stod på dagordningen, genomfördes även detta möte digitalt via Skype. Som vanligt leddes dagens Politikerforum av statssekreterare Per Callenberg på Näringsdepartementet, och därutöver medverkade även landsbygdsminister Jennie Nilsson och Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. Såväl regeringens budgetproposition som EU:s långtidsbudget och den nya nationella strategin för hållbar regional utveckling 2021-2030, stod i fokus för de olika föredragningarna, liksom en genomgång av pågående tillväxtinsatser och analys av ekonomiska konsekvenser av pandemin.

    När jag skriver dessa avslutande rader skiner solen in i mitt kontorsrum i regionhuset. Förhoppningsvis blir det även i helgen några solglimtar, som gör det ännu trevligare att ge sig ut bland höstfärgerna i den östgötska naturen. Oavsett väder och aktiviteter är det mycket viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer! Och avslutningsvis, vill jag önska er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se