• Nyhetsbrev vecka 46

    Hej!

    Vi befinner oss i mitten av november och den gångna veckan har mestadels bjudit på grått och mulet väder. Dystert är också läget när det gäller smittspridningen i Östergötland, och det är viktigare än någonsin att vi alla följer myndigheternas olika råd och rekommendationer! Trots allt fortsätter många av de olika vardagliga sammanhangen, med hantering av andra aktuella och långsiktiga frågor inom regionpolitiken, om än numera genom enbart digitala möten. Ett litet nedslag i veckans aktiviteter, kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med besök av smittskyddsläkaren
    Veckans första digitala möte, var måndagsmötet med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Utöver intern planering inför kommande sammanträden och olika politiska ageranden, gästades mötet av regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Hon gav en allmän lägesbild av hanteringen av Coronapandemin, och en särskild föredragning av regionala och nationella diskussioner kring provtagning. Måndagsmötet gästades också av regiondirektör Krister Björkegren och HR-direktör Zilla Jonsson, som redogjorde för förslag till nya lönetillägg för personal som arbetar i den direkta pandemivården.

    Regional kompetensförsörjningsdag
    I tisdags genomfördes årets upplaga av den regionala kompetensförsörjningsdagen som vänder sig brett till personer från Östergötland som på olika sätt arbetar med kompetensförsörjningsfrågor. Konferensen genomfördes i år digitalt med utsändning på YouTube, men innehöll under förmiddagen flera intressanta föredragningar, bl.a. av Bi Puranen, docent vid Institutet för Framtidsstudier och generalsekreterare för World Value Survey, Martin Henning, professor i ekonomisk geografi vid Göteborgs Universitet och Adam Palmqvist, industridoktorand vid Göteborgs Universitet. På eftermiddagen bjöds bl.a. information om det aktuella arbetsmarknadsläget från Per Engdahl, Arbetsförmedlingen, information om ny regional digital plattform för utbildningar i Östergötland från Annika Jervgren, strateg Region Östergötland och aktuell statistik och resultat från grundskola till universitet från Elin Mako, strateg Region Östergötland. Flera förtroendevalda från regionutvecklingsnämnden fanns bland de drygt 150 digitalt närvarande deltagarna.

    Möte om ITceum – teknik- och datahistoria på Östergötlands Museum
    På onsdagen möttes företrädare för Region Östergötland, Linköpings kommun och Östergötlands Museum för ett avslutande möte om framtiden för ITceum, den teknik- och datahistoriska utställningen på Östergötlands Museum. Som jag berättat om i tidigare nyhetsbrev, har det under en längre tid varit en diskussion om utställningens framtid i samband med den pågående renoveringen av Östergötlands Museum. I förra veckan enades slutligt museets två huvudfinansiärer; Region Östergötland och Linköpings kommun, och i onsdags stämdes överenskommelsen av också med företrädare för Östergötlands Museum. Området är en viktig del av östgötskt kulturarv och näringslivshistoria, och det känns bra att alla parter nu har kommit fram till en lösning för att tillgängliggöra utställningen för östgötar och besökare på Östergötlands Museum även framgent!

    Möte om Team Östergötland med Motala kommun
    Projektet Team Östergötland pågår sedan hösten 2019 med de tre delarna; investeringsfrämjande, besöksnäringsfrämjande och rekryteringsfrämjande, i syfte att få fler utländska investeringar i regionen, utveckla den östgötska besöksnäringen och rekrytera fler kvalificerade talanger till Östergötland. Tillväxtverket genom Business Sweden finansierar tillsammans med Region Östergötland, och alla kommuner i Östergötland, liksom de nordliga kommunerna i Kalmar län; Vimmerby, Hultsfred och Västervik, deltar. Eftersom den utländska investeringen och etableringen av danska Lalandia i Motala, särskilt följs i projektet, är förstås Motala kommun en viktig part. I torsdags förmiddag hade Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium, därför ett avstämningsmöte med relativt nytillträdda kommunstyrelseordförande Annelie Almérus (M) och oppositionsrådet Elias Georges (S), där projektledare Joakim Ljungqvist berättade om bakgrund och nuläge för projektet.

    Möte med KD och M om provtagning
    I torsdags eftermiddag hade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset ett möte för att informera oss lite närmare om arbetet med provtagning för att upptäcka Covid-19. Vi träffade, digitalt, Eva Ljunggren, centrumchef Medicincentrum och Robert Ring, centrumchef Diagnostikcentrum. De kunde sätta oss in lite mer i detaljer kring hur provtagningsorganisationen är uppbyggd, vilka utmaningar man har haft och har och vad som har fungerat bra. Än finns flera utmaningar och frågetecken för framtiden kvar, men samtidigt sker också en intensiv medicinsk och teknisk utveckling som på olika sätta kan underlätta en både mer omfattande och snabbare provtagning framåt.

    Tre möten med RUN:s presidium – bl.a. med regionens skolor
    Torsdagseftermiddagen fortsatte med tre möten på raken med regionutvecklingsnämndens presidium. Först ett så kallat ’strategiskt presidiemöte”, som inte har till huvuduppgift att bereda ärenden inför ett specifikt nämndsammanträde, utan där mer långsiktiga strategiska diskussioner kan föras kring olika av nämndens ansvarsområden. Vid detta möte diskuterade vi bl.a. den kommande uppdateringen av regionens strategi för smart specialisering, förändrade rutiner för delegationsbeslut och aktuell information om arbetet att skriva program för EU:s strukturfonder i Östra Mellansverige. Efter detta första möte, följde två möten kopplade till nämndens roll som folkhögskolestyrelse respektive skolstyrelse. Först ut mötte vi Lena Sahrblom, rektor för Lunnevads folkhögskola, och sedan Ingela Appelsved, skolchef för Naturbruksgymnasiet i Östergötland. Båda två berättade om hur arbetet fungerat med att Coronaanpassa verksamheten på skolorna, och mer allmänna frågor om verksamhetsutveckling. Två välfungerande sammanhang att vara stolt över!

    Strategiskt samråd med kommunerna i Östergötland
    Idag fredag hölls höstens sista möte med det strategiska samrådet mellan regionen och kommunerna i Östergötland. Från kommunerna deltar kommunstyrelseordförande och oppositionsråd och från regionen ordförande och andre vice ordförande från regionstyrelsen, regionutvecklingsnämnden samt trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Vid dagens samrådsmöte gavs inledningsvis en aktuell lägebild över hanteringen av Coronapandemin. Därefter fyra trafikinriktade frågor. Trafik- och samhällsplaneringsnämndens ordförande Julie Tran gav en kort lägesuppdatering om arbetet att ta fram ny Länstransportplan. Östgötatrafikens VD Sofia Malander informerade om hur det ser ut med elevers resande med kollektivtrafik till skolor kopplat till arbetet med att undvika trängsel under pandemin samt det pågående arbetet med att uppdatera egenavgifter i färdtjänsten. Vikten av gemensamt östgötskt remissvar på Trafikverkets utredning om höghastighetståg, med fokus på Ostlänken, diskuterades också. Avslutningsvis sammanfattade regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro och regionutvecklingsdirektör Richard Widén årets dialoger med kommunerna i Östergötland kring den kommande regionala utvecklingsstrategin, och tidplanen framåt med remissförfarande och slutligt fastställande hösten 2021.

    Då närmar sig helgen och chans för många till lite ledighet. Även om det gråmulna novembervädret ser ut att fortsätta, kan det faktiskt både vara vackert och uppfriskande att ge sig ut i naturen. Så tag chansen och gör ett besök i den östgötska naturen i helgen – jag lovar att göra minst ett försök att ge mig ut… Trevlig helg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se