• Nyhetsbrev vecka 49

    Hej!

    Första arbetsveckan i december går mot sitt slut, och även denna vecka har det regionpolitiska arbetet huvudsakligen bedrivits från skrivbordet därhemma. För mig blev det dock två undantag i veckan, dels när elen skulle vara avstängd här hemma en timme i tisdags förmiddag och jag smet över till mitt tjänsterum i regionhuset, dels i onsdags när jag som justerare skulle vara på plats vid nämndsammanträde. I båda fallen var det dock inga problem att hålla avstånd, och det är med tanke på det allvarliga läget oerhört viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas råd och rekommendationer! Från veckans aktiviteter kommer här ett axplock i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörer på besök
    Veckan inleddes på brukligt sätt med måndagsmöte för Kristdemokraterna och Moderaterna. Ungefär en gång i månaden gästas måndagsmötet av de flesta av regionens ledande direktörer. Denna måndag var det dags för ett sådant tillfälle, och vi fick besök av regiondirektör Krister Björkegren, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, ekonomidirektör Josefin Bjäresten och vårddirektör Jessica Frisk. På dagordningen stod bl.a. information om det kommande beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden att införa vårdval inom ögonsjukvården, från hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren och, förstås, aktuellt läge när det gäller hanteringen av Coronapandemin, från såväl vårddirektör Jessica Frisk som regiondirektör Krister Björkegren.

    Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
    På tisdagsförmiddagen sammanträdde regionutvecklingsnämndens presidium. Mötet var uppdelat i tre delar, där vi först genomförde ett så kallat strategiskt presidiemöte, med bl.a. långsiktig planering för kommande nämndsammanträden. Där gavs bl.a. en introduktion till det nyligen påbörjade arbetet att ta aktualisera regionens strategi för smart specialisering, från ansvarig tjänsteperson Niklas Tideklev och information om planerad förändring av de microbidrag som regionen betalar ut till företag på landsbygden, från enhetschef för regionala utvecklingsprojekt, Lotten Carlsson. Presidiemötet fortsatte sedan med möten kopplade till regionutvecklingsnämndens roll som folkhögskolestyrelse för Lunnevads folkhögskola och skolstyrelse för Naturbruksgymnasiet i Östergötland, där vi först träffade rektor Lena Sahrblom på Lunnevad och sedan skolchef Ingela Appelsved på Naturbruksgymnasiet. Det är bra att presidiet på detta sätt har intensifierat de regelbundna kontakterna med skolledningarna för regionens skolor.

    Sammanträde med beredningen för ny regional utvecklingsstrategi
    Tisdag eftermiddag samlades regionens beredning för ny regional utvecklingsstrategi (RUS), som utgörs av ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, samt de partiers gruppledare som inte har någon av de rollerna. Föredragande är ansvarig strateg, Niklas Guss och regionutvecklingsdirektör Richard Widén. Den långa perioden av först workshops med olika aktörer i Östergötland och sedan dialoger med alla kommuner, Linköpings Universitet, Östsvenska Handelskammaren och Länsstyrelsen, är nu avklarad och remissversionen av den nya strategin, som successivt har arbetats fram under processen, är nu snart klar för beslut och sedan utskick på remiss till ett stort antal remissinstanser i Östergötland. Därmed kommer också beredningen pausa, till dess att remissperioden är över.

    Årets sista gruppmöte med KD:s regiongrupp – Acko Ankarberg på besök
    I tisdags kväll hölls årets sista gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. I vanliga fall brukar gruppmötet i december innehålla någon form av julavslutningsinslag, ofta av kulinarisk natur. Men, i dessa digitala tider, fick det avslutande gruppmötet för året istället förgyllas av en aviserad hemlig gäst, som visade sig vara Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott och sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Acko gav regiongruppen en aktuell lägesbild av sjukvårdsfrågorna på nationell nivå, där naturligtvis pandemin upptar den mesta uppmärksamheten. Vi är tacksamma att Acko hade möjlighet att gästa vårt gruppmöte och kunde ge en intressant inblick i arbetet nationellt! I övrigt togs på gruppmötet förstås också upp det aktuella pandemiläget i Östergötland, frågan om vårdval i ögonsjukvården och kommande motioner och interpellationer. Bra diskussioner med både kreativa och initierade inlägg!

    Debattartikel från KD och M om provtagningen i Östergötland
    Som jag skrev en del om i förra veckans nyhetsbrev, har Region Östergötland inte klarat av en godtagbar nivå på provtagningen för Covid-19. De senaste veckorna har Östergötland varit den region som har testat allra minst, och avståndet upp till övriga regioner är också stort. Det har varit haveri av analysmaskin och brist på reagens, men än värre en ovilja att ta hjälp av extern analyskapacitet för att klara mer omfattande provtagning. Från Kristdemokraterna och Moderaterna uppmärksammade vi det mycket prekära läget i en debattartikel från Marie Morell (M), Fredrik Sjöstrand (M) och mig, som publicerades i Corren, Norrköpings Tidningar och Motala-Vadstena Tidning i onsdags. Du kan läsa debattartikeln här: (https://corren.se/asikter/debatt/artikel/hur-lange-ska-vi-vara-samst-i-landet-pa-testning/reqw2w0r).

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    I onsdags genomfördes årets sista nämndsammanträde med regionutvecklingsnämnden. Precis som vid regionfullmäktige i förra veckan, genomfördes sammanträdet digitalt, med enbart ordförande, justerare (andre vice ordförande), nämndsekreterare och regionutvecklingsdirektör på plats i den stora Sessionssalen i regionhuset, och övriga tretton ledamöter, nio ledamöter och alla andra föredragande tjänstepersoner med via Zoom. Det fungerade bra, och vi klarade av en lång ärendelista av beslutsärenden, och flera informationspunkter på ett smidigt sätt. Det viktigaste ärendet på föredragningslistan var nämndens årsplan och budget för 2021. Årsplanen, som med regionens tidigare styrdokumentsmodell kallades verksamhetsplan, utgår från Treårsbudgeten som beslutades på regionfullmäktige i förra veckan. I Treårsbudgeten ges ett antal uppdrag till nämnderna utifrån de utpekade fokusområdena för 2021. I årsplanen tas de uppdragen upp, och nämndens åtgärder för att verkställa uppdragen slås fast. Eftersom årsplanen utgår från den styrande koalitionens förslag till Treårsbudget, lämnade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna en protokollsanteckning, där vi hänvisade till vårt gemensamma förslag till Treårsbudget, listade de uppdrag till regionutvecklingsnämnden som enbart fanns i vårt budgetförslag och deklarerade att vi under det kommande året ämnar fortsätta att driva våra förslag i nämnden!

    Vårdval införs äntligen i ögonsjukvården!
    Våren 2017 tog vi från Kristdemokraterna initiativ till en motion om att införa vårdval inom ögonsjukvården, för att få fler aktörer som är med och kortar köer (som inom ögonsjukvården redan då var alldeles för långa). Vi fick med våra kollegor i Moderaterna på motionen, men dessvärre valde övriga partier att avslå den, även de tidigare vårdvalsvännerna i Liberalerna och Centerpartiet. Sedan dess har vi från Kristdemokraterna och Moderaterna fortsatt att yrka på vårdval inom ögonsjukvården vid åtskilliga tillfällen, men alltid fått avslag. Nu i december 2020, mer än tre och ett halvt år senare, har dock även de styrande partierna insett att det är ett bra förslag för att öka tillgängligheten till ögonsjukvården. Beslut fattas på Hälso- och sjukvårdsnämnden i nästa vecka, att införa vårdval, och förhoppningsvis kan det komma igång under våren 2021! I en nyhetsartikel i Corren om ärendet, kommenterar Fredrik Sjöstrand (M) och jag från opposition: (https://corren.se/artikel/efter-alla-vandor—nu-infors-vardval-i-ogonvarden/rxknm4vj).

    Politikerforum – dialog mellan regeringen och regionerna om regional utveckling
    Idag fredag var det dags för årets sista dialog mellan regeringen och företrädare från landets regioner, kring regionala utvecklingsfrågor – Politikerforum. Bortsett från årets första forum i februari, har årets dialogtillfällen varit digitala, och utöver de fyra sedan tidigare fastlagda mötesdagarna, hölls under våren några extra kortare dialoger med anledning av pandemin. Forumet leds av Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson, som har de regionala utvecklingsfrågorna i sin statsrådsportfölj. Varje region företräds av en majoritets- och en oppositionsföreträdare, och från Region Östergötland är det regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson (S) och jag som andre vice ordförande i nämnden. På dagordningen för dagens forum fanns bl.a. den nationella strategin för hållbar regional utveckling 2021-2030, uppdatering av läget för EU:s sammanhållningspolitik inför den kommande budgetperioden i EU, infrastrukturplanering där vi från Östergötland bl.a. lyfte in frågan om Ostlänken och andra sedan tidigare beslutade projekt i Nationell plan för infrastruktur, regeringens samverkansprogram och en lägesrapport om regeringens insatser för återhämtning av näringslivet under och efter pandemin. Flera statssekreterare från berörda departement medverkade som föredragande, liksom Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

    Nu väntar den andra adventshelgen, och trots oroliga och säkra tider, får vi på de sätt som är möjliga, passa på att njuta av adventsljus, pepparkakor, saffransbröd, adventssånger och försöka hinna med minst en promenad under dygnets få ljusa timmar! En trevlig helg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se