• Nyhetsbrev vecka 39

    Hej!

    Den här veckan har det tidvis verkligen känts som att hösten är här! Regn, rusk och lägre temperaturer får väl sägas ha haft övertaget över solsken och värme… Ett glädjeämne i veckan har förstås varit att de flesta kvarvarande restriktioner med anledning av pandemin släpptes i onsdags. Nu får vi hoppas att vi gemensamt kan klara av att hantera denna återvunna frihet på ett ansvarsfullt sätt, så att utvecklingen fortsätter att gå åt rätt håll. Efter en liten uppgång i slutet av sommaren, har antalet som testas positivt och som behöver sjukvård successivt minskat igen. Något av vad som övrigt har föregått i veckan, kommer här i kortform i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmötet för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Mötet denna gång gästades av regiondirektör Krister Björkegren, ekonomidirektör Josefin Bjäresten och regiondirektörens strateg Ellinor Komarek. Vi fick bl.a. en uppdatering av läget för Covid-19, där vaccinationsgraden är drygt 84 procent som fått en dos och drygt 80 procent som fått två doser – alltså en god täckning, men där arbete pågår för att få ännu fler vaccinerade. Att vårdval i ögonsjukvården, som föreslagits och länge drivits på av Kristdemokraterna och Moderaterna, nu blir reell verklighet när första fristående aktören öppnar upp i centrala Linköping, togs också upp. Aktuell ekonomi gicks också igenom, bl.a. utifrån regeringens nyligen framlagda budgetproposition.

    Bifall till förslag från KD och M om utökat uppdrag för Stadsmissionshälsan
    I tisdags sammanträdde hälso- och sjukvårdsnämnden, där Lena Käcker Johansson, Birgitta Waern och Anna Swärd är våra kristdemokratiska representanter. På dagordningen stod bl.a. förlängning av regionens avtal med Linköpings Stadsmission om Stadsmissionshälsan, där vård ges till utsatta EU-medborgare och papperslösa. Kristdemokraterna och Moderaterna föreslog att avtalet skulle utökas till att också inkludera hemlösa, människor med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa. Glädjande nog valde den styrande koalitionen att bifalla förslaget! Läs vårt pressmeddelande med Lena Käcker Johansson (KD) och Fredrik Sjöstrand (M) här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/glom-inte-vissa-utanforskapsgrupper-i-behov-av-vard/) och nyhetsartikel i Corren här: (https://corren.se/nyheter/artikel/regionavtal-med-stadsmissionen-far-kritik-av-m-och-kd–vill-tacka-in-fler-malgrupper/lyzp839j).

    Avstämningsmöte om Team Östergötland
    I tisdags förmiddag hade Eva Andrersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium ett avstämningsmöte om det pågående projektet Team Östergötland, som syftar till att främja etablering av företag, rekrytering av rätt kompetens och utveckla besöksnäringen i Östergötland. Kontrakterad projektledare är Joakim Ljungqvist, ansvarig strateg i regionen Mattias Flodström och ansvarig enhetschef Malin Thunborg. Projektet, som utöver Östergötlands tretton kommuner, också har med tre kommuner i norra Region Kalmar län; Vimmerby, Hultsfred och Västervik, är finansierat med medel från Tillväxtverket, och skulle egentligen ha avslutats vid det kommande årsskiftet. Men, på grund av pandemin har inte allt kunnat genomföras som planerat, och det har därför blivit möjligt med en förlängning av projektet även under nästa år. Trots pandemin har dock mycket positivt skett, och under sensommaren/tidiga hösten har den kommande permanenta leveransfunktionen kunnat testköras, bl.a. vid ett besök av ett nordamerikanskt företag inför eventuell kommande etablering.

    Möte med statssekreterare om skådespelarutbildning
    På tisdagseftermiddagen hade en delegation från Östergötland en digital uppvaktning av utbildningsministerns statssekreterare Kristina Persdotter, angående förslaget att skapa en skådespelarutbildning i anslutning till teatern Shakespearefabriken i Vadstena. I uppvaktningen deltog Vadstena kommun, Region Östergötland, Folkuniversitetet och Shakespearefabriken själva. En välplanerad och tydlig föredragning av representanter för de olika aktörerna, för att presentera förslaget att skapa utbildningen som en konst- och kulturutbildning inom ramen för Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH). Även en handläggare från myndigheten deltog, och nu är åtminstone kunskapen om förslaget större hos såväl departement som myndighet.

    Kunskapssammanträde om behovsstyrningsberedningarnas arbete
    I går torsdag genomfördes årets upplaga av det kunskapssammanträde i Region Östergötland, där de fyra olika beredningarna för behovsstyrning under Hälso- och sjukvårdsnämnden, presenterar sitt arbete under året med att fokusera på olika diagnoser och patientgrupper. Utöver redovisning från ordförande och vice ordförande i beredningarna, där Kristdemokraterna genom Lena Käcker Johansson har vice ordförandeposten i den beredning som främst fokuserat på äldrefrågor, hade varje beredning också bjudit in en föredragshållare inom respektive område. På sätt fick de dryga 80 deltagarna från regionfullmäktige, regionstyrelsen och regionens nämnder, höra föredrag från Lena Hallgren Berger från föräldra-spädbarn-verksamheten Hagadal i Linköping, Helena Järåsen, dietist vid Tannefors vårdcentral, Carl Johan Östgren, projektansvarig för SCAPIS vid Linköpings Universitet (Sveriges största forskningsstudie om hjärta, kärl och lungor) och Peter Berggren från Glesbygdsmedicinskt centrum i Region Västerbotten.

    Motion inlämnad om stärkt stöd och samarbete med Sjukhuskyrkan
    Idag fredag lämnade vi från Kristdemokraterna genom Anders Eksmo och mig in en motion till regionfullmäktige med förslag att stärka stöd och samarbete med Sjukhuskyrkan. Den andliga vården på de tre sjukhusen i Region Östergötland har en viktig roll i att möta såväl patienter och anhöriga som personal, som kan ha upplevt traumatiska situationer och genomgår livskriser. Vi lämnar nu förslag för att säkra och utveckla Sjukhuskyrkans viktiga roll i vården. Läs mer om motionen här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/stark-regionens-stod-och-samarbete-med-sjukhuskyrkan/).

    Politikerforum – dialog mellan regionerna och regeringen om regionala utvecklingsfrågor
    Denna fredag har det också hållits Politikerforum, dialog mellan regionerna och regeringen om regionala utvecklingsfrågor. Som under hela pandemin hölls dagens möte digitalt, men med en avisering om att årets sista Politikerforum i december planeras att genomföras på plats i Stockholm, efter då nästan två års uppehåll… Dagens möte, som liksom tidigare leds av näringsministerns statssekreterare Per Callenberg, gästades bl.a. av näringsminister Ibrahim Baylan, som presenterade regeringens budgetproposition. Forumet fick också en föredragning från Statskontoret om utredningen av regionernas och länsstyrelsernas roller när det gäller det regionala utvecklingsansvaret. Som brukligt medverkade också Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf, denna gång med fokus på landsbygdspolitik. Aktuellt i infrastrukturplaneringen redogjordes för av Malin Cederfeldt Östberg, statssekreterare hos infrastrukturministern.

    Då är helgen snart här och vi får se hur förutsättningarna blir att ta höstpromenader. Även om det just nu ser ut att bli lite mulet, får väl alla höstfärger kompensera det gråmulna. I vilket fall som helst hoppas jag att ni alla får en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se