• Nyhetsbrev vecka 41

    Hej!

    När jag skickar ut denna veckas nyhetsbrev befinner jag mig i Stockholm. Det är första besöket i huvudstaden sedan 11 mars förra året, och verkligen roligt att vara tillbaka! Det är Kristdemokraternas partifullmäktiges sammanträde på plats i riksdagshuset idag, som har föranlett Stockholmsbesöket. Tidigare i veckan har det dock varit hemmaplan i Östergötland, och något av det som hänt och skett ska jag försöka rekapitulera i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Studiebesök på Nordiskt Centrum för Kirurgi
    Veckan började med ett intressant studiebesök på Nordiskt Centrum för Kirurgi, en kirurgisk klinik som bl.a. har uppdrag från Region Östergötland, och som huserar i samma byggnad som Hotell Ekoxen i centrala Linköping, nära både regionhuset och Universitetssjukhuset. Christofer Grimås, VD och medicinskt ansvarig tog emot tillsammans med operationssjuksköterska Niclas. Vi fick höra mer om verksamheten, gå på en rundvandring och framförallt diskutera möjligheterna för kliniken att vara med och hjälpa till med att ta hand om den stora mängd uppskjuten vård som blivit ett resultat av pandemins påverkan på den östgötska sjukvården. Tack för att vi komma på besök!

    Måndagsmöte med uppdatering av pandemiläget
    Måndagsförmiddagen innehöll också vårt sedvanliga måndagsmöte för Kristdemokraterna och Moderaterna, även denna vecka på plats i regionhuset. Mötet gästades av regiondirektör Krister Björkegren och på länk också av Martin Magnusson, tidigare utvecklingsdirektör och chefläkare, som under pandemin arbetat i särskild sjukvårdsledning och nu fortsätter att arbeta med pandemirelaterade frågor. Han informerade om data ned på stadsdelsnivå i Östergötland kring vaccinationsgrad baserad bl.a. på födelseland. Vi fick också höra mer om genomförandet av vaccination av barn 12-15 år som inleddes på måndagen, liksom vaccination med tredje dos till riskgrupper och personer över 80 år.

    Workshop och referensgruppsmöte destinationsutveckling Östra Vättern
    I tisdags bjöds olika aktörer i besöksnäringen längs med sjön Vätterns östra strand in till en workshop kring varför det kan finnas en poäng med att samlas kring destinationen Östra Vättern. Detta som en del av det pågående destinationsutvecklingsprojektet, där jag finns med som Region Östergötlands politiska representant i referensgruppen. Under workshopen fick vi bl.a. lyssna till representanter från Höga Kusten i Västernorrlands län, som berättade hur olika aktörer där samarbetar som destinationen Höga Kusten. I de samtal som fördes under workshopen framfördes olika synpunkter och önskemål från aktörerna, som nu tas med i det fortsatta arbetet. Nästa workshop är planerad till november, då framförallt fler politiska företrädare från berörda kommuner och regioner ska ges möjlighet att komma med inspel.

    Sammanträde med Politiska ledningsgruppen
    På tisdagen sammanträdde också regionens politiska ledningsgrupp (PLG). På dagordningen stod bl.a. aktuellt läge för Covid-19 med Martin Magnusson, som nu också kunde redogöra för att ca 750 barn vaccinerats under måndagen, första dagen för vaccination av 12-15-åringar. PLG fick också en uppdatering av tillgänglighetsläget till vården under september månad. Även om de siffror som mäts förbättrats något från augusti, är köerna fortsatt alldeles för långa. Som vi från Kristdemokraterna och Moderaterna uppmärksammat genom olika yrkanden, interpellationer, nyhetsartiklar och debattartiklar de senaste veckorna, har barn- och ungdomspsykiatrin mycket svårt att nå sina mål. Även inom gynekologi, reumatologi, neurologi och käkkirurgi är tillgänglighetssiffrorna mycket dåliga. Ekonomidirektör Josefin Bjäresten presenterade också aktuell ekonomisk situation för regionen, där prognoserna fortsatt är mycket osäkra med tanke på bl.a. pandemins utveckling och hur det osäkra parlamentariska läget i riksdagen eventuellt kan komma att påverka statsbudgeten och därmed statsbidrag o.s.v.

    Regionutvecklingsnämndens presidium i möte med regionens skolor
    I onsdags förmiddag hade regionutvecklingsnämndens presidium tre möten efter varandra. Först ett så kallat strategiskt presidiemöte, med lite mer långsiktig planering. Där fick vi bl.a. en statusrapport om arbetet med smart specialisering i regionen, bl.a. revideringen av strategin för smart specialisering, från ansvarig strateg Niklas Tideklev. Vi fick också presenterat ett förslag till justering och förtydligande av skrivningarna kring det folkhälsopolitiska ansvaret i regionen, utifrån ett tilläggsyrkande som vi från Kristdemokraterna och Moderaterna fick igenom i nämnden tidigare i år, med bakgrund av kritisk skrivning från regionens revisorer. Förslaget återkommer senare för beslut i nämnden. Det andra mötet i raden var avstämning med Lunnevads folkhögskola, som regionutvecklingsnämnden är tillika folkhögskolestyrelse för, där rektor Lena Sahrblom gav en lägesrapport om bl.a. ekonomi, personalrekrytering och kommande beslutsärenden till nämnden. Det avslutande mötet fokuserade på nämndens andra skolstyrelseuppdrag, Naturbruksgymnasiet i Östergötland, där skolchef Ingela Appelsved, informerade om aktuell ekonomi, uppåtgående trend när det gäller antal elever och positiva siffror när det gäller andel som får arbete direkt efter avslutad gymnasieutbildning.

    Styrelsemöte med styrelsen för Mälardalstrafik AB
    På onsdagseftermiddagen hölls höstens första styrelsemöte med styrelsen för Mälardalstrafik AB. Med släppta restriktioner var huvuddelen av styrelsens ledamöter och ersättare och bolagets personal på plats i möteslokalen i Kollektivtrafikens Hus i Stockholm, medan t.ex. vi fyra representanter från Region Östergötland deltog på distans. En reflektion kring mötesformen är att det är svårare med den typen av hybridmöten, och enklare med antingen helt fysiska eller helt digitala möten. I övrigt intressanta informationer på styrelsemötet, med bl.a. gästspel från den nya upphandlade utföraren, MTR, som presenterade arbetet inför sitt tillträde. Generellt har antalet resande så smått börjat öka igen efter nedgången under pandemin, och med ständigt allt fler av de nya Mälartågen i drift, har också komforten på tågresorna ökat.

    Debattartikel: Den regionala utvecklingsstrategin måste leda till handling
    Vid regionfullmäktige förra veckan beslutades äntligen den nya regionala utvecklingsstrategin för Östergötland i bred politisk enighet. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna har förstås en del synpunkter, inte minst kring att det nu gäller att Region Östergötland på allvar tar det regionala ledarskapet och gör verkstad av strategin. Om det skriver vi i en debattartikel som publicerades igår torsdag i Motala-Vadstena Tidning. Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://mvt.se/asikter/debatt/artikel/dags-att-regionen-satter-pa-sig-ledartrojan/rx1xeygl)

    Nu väntar som sagt en dag med Kristdemokraternas partifullmäktige, och sedan ska jag stanna kvar i Stockholm till imorgon för lite kulturella upplevelser. Hoppas också kunna ströva runt i huvudstaden i förhoppningsvis vackert väder, innan färden går åter till Östergötland. Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se