• Nyhetsbrev vecka 43

    Hej!

    Om två veckor är det dags för Kristdemokraternas riksting, som i år genomförs här i Östergötland, i Louis De Geer i Norrköping. Utöver en lång rad praktiska förberedelser, som många östgötar på olika sätt är inblandade i, har den gångna veckan för många ägnats åt att läsa motioner och partistyrelsens förslag till svar på motionerna. Passande nog har jag tillsammans med några andra ur den östgötska delegationen fått särskilt ansvar att förbereda motioner inom hälso- och sjukvårdsområdet och det regionalpolitiska fältet. I morgon lördag samlas hela Östgötadelegationen för att slå fast vår officiella linje inför rikstinget – det blir en spännande dag! Men först blir det idag en sedvanlig rekapitulering av den gångna regionpolitiska veckan i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Veckans första möte var som brukligt måndagsmötet med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Efter några veckor med måndagsmöten på plats i regionhuset, genomfördes veckans måndagsmöte, av logistiska skäl, digitalt. Utöver genomgång av ärenden och ageranden vid veckans sammanträden med hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen, gästades mötet av regiondirektör Krister Björkegren, ekonomidirektör Josefin Bjäresten och regiondirektörens strateg Ellinor Komarek. Vi fick bl.a. information om läget för ambulansflyget, där det efter många turer och komplicerade processer ser ut som att en start för verksamheten i det nya kommunalförbundet bildat av samtliga regioner i landet, nu ändå är på gång. Även pandemiläget togs upp, där det tyvärr inte verkar bli bättre, men samtidigt inte heller har blivit någon avsevärd försämring.

    Gemensamt presidiemöte med presidierna i RUN och TSN
    På tisdagen hölls årets sista gemensamma presidiemöte för presidierna i regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Mötet gästades av Niklas Tideklev, enheten för tillväxt, som är ansvarig strateg för uppdateringen av regionens strategi för smart specialisering, som gav en lägesrapport kring det arbetet. Presidierna fick också information om planeringen av våra båda nämnders kommande gemensamma seminarium och platsutveckling och skärgårdsfrågor, från Anders Bäckstrand, enhetschef för enheten för samhällsplanering. Även det pågående arbetet med politisk organisation för nästa mandatperiod togs upp.

    Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
    Efter det gemensamma presidiemötet, följde eget presidiemöte för regionutvecklingsnämndens presidium. På dagordningen stod framförallt beredning av nästkommande nämndsammanträde, där vi fick en fördjupad genomgång av ett av ärendena; översyn av distriktsanslag till barn –och ungdomsorganisationer, från ansvarig strateg Anne Hederén. Presidiet lyfte också upp hur nya momsregler påverkar Östsvenska Yrkeshögskolan.

    Träff mellan regionutvecklingsnämnden och regionens revisorer
    Tisdagseftermiddagen bjöd på höstens träff mellan regionutvecklingsnämnden och regionens revisorer. En gång på våren och en gång på hösten bjuder de av regionens förtroendevalda revisorer som har ett särskilt ansvar att revidera regionutvecklingsnämnden in till en träff där ett antal av dem i förväg utsända frågor gås igenom. Även två av de sakkunniga yrkesrevisorerna på det upphandlade revisionskontoret deltar. Nämnden representeras av presidiet i nämnden och en representant för övriga partier som inte ingår i presidiet. Det blev som vanligt ett bra samtal, där flera aktuella frågor diskuterades, och också ett par medskick gjordes till revisorerna på tänkbara granskningsområden…

    Styrelsemöte med styrelsen för Almi Östergötland
    På onsdagen hölls styrelsemöte med styrelsen för Almi Östergötland, för första gången på länge på plats på Almis kontor i centrala Linköping. Utöver sedvanlig verksamhetsuppföljning och rapportpunkter, togs bl.a. beslut om verksamhetsplan och budget för 2022. Styrelsen gästades också digitalt av Almi-koncernens hållbarhetschef Håkan Zinders, som presenterade arbete med etiskt förhållningssätt till olika branscher när företag vill bli kunder hos Almi. Intressant och tankeväckande!

    Verksamhetsdialog med RF-SISU Östergötland
    I går torsdag började dagen med att vi från regionutvecklingsnämnden hade verksamhetsdialog med RF-SISU Östergötland (tidigare Östergötlands idrottsförbund), som har verksamhetsuppdrag från regionutvecklingsnämnden. Vid nämndens sammanträde i december är det dags att besluta om förnyat uppdrag efter två år, och inför det genomfördes dialogen med utvärdering av nuvarande uppdrag och framåtblickar mot den kommande tvåårsperioden Från RF-SISU Östergötland deltog distriktsidrottschef Kristin Lönnqvist och ordförande i styrelsen Eva-Lena Fick. En bra och givande dialog, som fokuserade mycket på vilka effekter pandemin har haft på idrottsrörelsen i Östergötland, men också på hur idrotten i olika hög grad påverkar och har betydelse för flera delar av samhället, framförallt inom regionens olika ansvarsområden.

    Verksamhetsdialog med Bildningsförbundet Östergötland
    Torsdagsförmiddagen fortsatte med nästa verksamhetsdialog, denna gång med Bildningsförbundet Östergötland, som samlar studieförbund och folkhögskolor i Östergötland och har regionens uppdrag att fördela regionalt ekonomiskt stöd till studieförbunden och redovisa tillbaka. Vi träffade kanslichef Peter Frejhagen och ordförande i styrelsen Gunilla Solveigsdotter. Även vid denna dialog blev det både redovisning bakåt och blickar framåt mot förnyat tvåårsuppdrag från regionen.

    Eftermiddag i besöksnäringens tecken i Vimmerby
    I går eftermiddag blev det full fokus på besöksnäring med ett givande besök på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Först genomfördes ett mindre möte om Team Östergötland, där Vimmerby är en av tre kommuner i Region Kalmar län, som finns med tillsammans med de tretton östgötakommunerna. Vid mötet deltog från Östergötland Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium, samt Joakim Ljungqvist, projektledare för Team Östergötland. Från Region Kalmar län deltog regionråd Karin Helmersson (C) och oppositionsråd Anders Andersson (KD) samt Karin Ekebjär, samordnare för besöksnäring. Från Vimmerby kommun deltog kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) och utvecklingschef Thomas Svärd. Projektets bakgrund, nuläge och planeringen för de permanenta funktioner som väntar efter projektet presenterades, och vi fick mycket positiv feedback från Vimmerby kommun på betydelsen av deltagandet i projektet och vikten av regionöverskridande samverkan. Eftermiddagen fortsatte med ett större möte med fokus på besöksnäringen i Vimmerby med omgivningar, med utgångspunkt från hur pandemin påverkat och hur näringen nu går vidare i en delvis förändrad kontext. Utöver inspel från lokalt näringsliv, kommun, region, grannregioner, regering och riksdag fick vi en inspirerande föreläsning från Andreas Andersen, VD på Liseberg om möjligheter för besöksnäringen i en ny tid. En riktig höjdpunkt under eftermiddagen var den inledande teaterföreställningen i Katthult med ett axplock av historier från böckerna om Emil i Lönneberga!

    Debattartikel om svikna patienter i långa vårdköer
    Nyligen offentliggjordes en granskning från regionens revisorer om hur Region Östergötland har hanterat den uppskjutna vården som uppstått på grund av pandemin och hur man följt vårdgarantin. Revisorerna skriver bl.a. ”Tillgängligheten har generellt försämrats i regionens verksamheter och jämfört med riket. Coronapandemin har påverkat tillgängligheten i negativ riktning. Detta kan dock inte ses som den främsta orsaken till försämrad tillgänglighet som skett gentemot riket i sin helhet.” Med utgångspunkt från revisionsrapporten har vi från Kristdemokraterna och Moderaterna skrivit en debattartikel som idag fredag är publicerad i Motala-Vadstena Tidning, där vi bl.a. tar upp de olika tillfällen under de senaste åren då vi lyft problematiken, men inte fått gehör för våra förslag för att komma till rätta med problemen. Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://mvt.se/asikter/debatt/artikel/koalitionen-sviker-patienter-i-vardko/lz2mv9gl).

    Sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp
    Idag fredag har det varit sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp. På dagordningen stod bl.a. en föredragning från regionens nya chefsjurist, Charlotte Rydberg, kring pågående arbete med att revidera regionens reglemente. Regiondirektör Krister Björkegren och vårddirektör Jessica Frisk gjorde också en omfattande genomgång av läget i den östgötska vården, dels utifrån pandemivården, men också andra aktuella problem som RS-virusets framfart bland nyfödda barn som lett till vårdplatsbrist på barnavdelningarna, utbrott av vårdrelaterade infektioner på både Vrinnevisjukhuset och Universitetssjukhuset, högt tryck på ’vanlig’ akutvård och ett stort antal färdigbehandlade patienter som väntar på platser på korttidsboenden eller särskilda boenden i några av kommunerna i Östergötland. Belastningen på regionens sjukhus är därmed enormt hög för tillfället. När det gäller patienter som vårdas på sjukhus för Covid-19 är det fortsatt till största delen ovaccinerade personer. Därför viktigt att alla vaccinerar sig och att de över 65 år som nu får möjlighet att få sin tredje dos, tar den möjligheten!

    När dessa rader skrivs skiner solen utanför fönstret och det ser enligt väderprognosen ut att kunna bli mer av den varan under helgen. Trots att det blir en hel del inomhus imorgon med delegationsträff inför rikstinget, är förhoppningen att det också ska ges möjlighet till vissa utomhusaktiviteter i höstsolen! En riktigt trevlig helg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se