• Nyhetsbrev vecka 46

    Hej!

    Politiken på riksplanet befinner sig i osäkra tider, med besvärliga regeringsförhandlingar och oklar utgång i kommande budgetomröstning. Även regionen har sin beskärda del av osäkerheter med alltför långa vårdköer, alltför många anställda i vården som slutar efter intensiva pandemimånader, problem med RS-virus och VRE-utbrott och en utmaning att få alla att vaccinera sig mot Covid-19 trots god vaccintillgång… Dock är den politiska turbulensen betydligt mindre och det finns trots allt flera ljusglimtar. En sammanfattning av den gångna regionpolitiska veckan, med inslag av både det problematiska och det positiva, kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Riksting i Norrköping – regionmotioner och debattartiklar
    Förra veckans nyhetsbrev skickade jag ut redan på torsdagen, då Kristdemokraternas riksting väntade med intensiva heldagar fredag-söndag. På torsdagskvällen smygstartade rikstinget med lite östgötsk välkomstbjudning högst upp i Arbetets Museum, där Restaurang Vy serverade Östergötlands landskapsrätt raggmunk. Den kvällen, liksom hela rikstinget blev mycket lyckat, med god stämning, lysande tal av partiledare Ebba Busch, välfungerande praktiska arrangemang, en riktigt bra rikstingsfest och förstås intensiva debatter kring över 500 motioner och den sjukvårdspolitiska proposition som jag hade förmånen att få vara med i arbetsgruppen för tidigare under året. Bland alla motioner vill jag så här i efterhand lyfta fram två som jag själv var medförfattare till. Den ena motionen föreslog att allt regionalt utvecklingsansvar bör finnas hos regionerna, som de facto fått det regionala utvecklingsansvaret, och inte som idag fortsatt vara uppsplittrat även på Länsstyrelsen och statliga myndigheter. Glädjande fick motionen stöd av partistyrelsen och hela rikstinget och bifölls. Den andra motionen handlade om att staten bör ta ansvar för finansiering och samordning av stora sjukhusbyggen runt om i landet. Den motionen ansågs med hänvisning till den sjukvårdspolitiska propositionen besvarad, men vi motionärer debatterade förstås för bifall, och hade också debattartiklar i två östgötska tidningar i samband med rikstinget om motionen. Du kan läsa debattartikeln från i torsdags i Motala-Vadstena Tidning här: (https://mvt.se/asikter/debatt/artikel/vi-vill-ha-statlig-samordning-for-investeringar/rg9mp47j), och ifrån i fredags i Norrköpings Tidningar här: (https://nt.se/asikter/debatt/artikel/behovs-statlig-samordning-av-sjukvardsinvesteringar/l6v7dx8j).

    Studiebesök på nybyggd vårdcentral och folktandvård i Sandbyhov, Norrköping
    Veckan började i måndags förmiddag med ett intressant studiebesök med oss kristdemokrater och moderater i regionhuset på de helt nybyggda regionverksamheterna; vårdcentralen och folktandvården i Sandbyhov, Norrköping. På vårdcentralen togs vi emot av verksamhetschef Eva Hagberg som berättade om utmaningar och möjligheter med flytten till de nya lokalerna, om hur man just nu är nöjd med sin läkarbemanning efter tidigare problem att anställa läkare, om samarbete med kommunen kring familjecentral och hur man arbetar med specialistmottagningar, den senast tillkomna riktad primärvård för äldre, så kallad äldremottagning. I samma byggnad, och med en del gemensamma lokaler för personal, t.ex. konferensrum, finns också Folktandvården, där vi togs emot av kliniksamordnare Julia Estifanous, som tog med oss på en rundvandring i lokalerna och berättade bl.a. om hur kliniken arbetade under pandemin, hur effektivt flytten till de nya lokalerna klarades av och hur det ser ut med tillgängligheten för olika målgrupper.

    Studiebesök med bussrundtur i Norrköpings Hamn
    På måndagseftermiddagen fortsatte vårt korridorgäng från KD och M med ett studiebesök hos Norrköpings Hamn. Marknadschef Ola Hjärtström tog emot och berättade om hamnens utökade och växande verksamhet, nybyggnationer och omstruktureringar på hamnområdet. Transport till sjös ökar och även inrikestransporter i Sverige från t.ex. söder till norr kan i ökad utsträckning komma att ske via fartyg i Östersjön. Även transporten till och från östra Europa ökar, och för båda dessa trender ligger Norrköpings Hamn väl till. Ola Hjärtström tog oss också med på en bussrundtur i hamnområdet, där vi bl.a. kunde beskåda pågående lastning till två stora fraktfartyg.

    Workshop om Östra Vättern som destination
    I tisdags inleddes dagen med en digital workshop inom ramen för destinationsutvecklingsprojektet Östra Vättern. Som jag berättat i tidigare nyhetsbrev finns jag med som politisk representant i projektets referensgrupp och för några veckor sedan hölls en första workshop med främst företrädare för besöksnäringsföretag i området. Tisdagens workshop riktade sig framför allt till företrädare för berörda kommuner och regioner, med såväl politiska representanter som tjänstepersoner. Bland kommun- och regionpolitikerna fanns två kristdemokrater, regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län, Mia Frisk och undertecknad. Bra diskussioner kring att i projektet inledningsvis fokusera på infrastruktur och kommunikationer både till lands och till sjös, digitalisering, varumärke och marknadsföring samt mätningar, fakta och kunskap.

    Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
    Tisdagsförmiddagen fortsatte med presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium. På dagordningen stod främst beredning av nästa nämndsammanträde, som innehåller en lång rad beslutsärenden, bl.a. förnyade uppdrag till den östgötska idrottsrörelsen genom RF-SISU Östergötland och till folkbildningssektorn genom Bildningsförbundet Östergötland. Även Verksamhetsplaner för Lunnevads folkhögskola och Naturbruksgymnasiet ska behandlas, liksom beslut om verksamhetsbidrag inom kulturområdet och beslut om regionens medfinansiering av projekt finansierade av EU:s strukturfonder.

    Gemensamt seminarium för RUN och TSN: Plats och skärgård
    På tisdagseftermiddagen var samtliga ledamöter och ersättare i regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden inbjudna till ett gemensamt digitalt seminarium med rubriken: Plats och skärgård. Seminariet fokuserade på platsutveckling i Östergötland, bl.a. kopplat till olika pågående arbeten att utveckla den östgötska skärgården för såväl boende som besökare. Seminariet gästades av Nils Björling, lektor på Chalmers ACE (Architecture and Civil Engineering – Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik) som talade om ”Regional-lokal platsutveckling – för ett geografiskt helhetsperspektiv”. Även regionens egna Anders Bäckstrand, enhetschef samhällsbyggnad, Rikard Åslund, enhetschef kultur och Malin Thunborg, enhetchef tillväxt, talade utifrån sina respektive områden om platsutveckling. Gruppdiskussioner och avslutande summering från oss i nämndernas presidier ingick också i programmet.

    Sammanträde med politiska ledningsgruppen
    Igår torsdag sammanträdde regionens politiska ledningsgrupp (PLG). På dagordningen stod bl.a. ett pass kring ”En tillgänglig och jämlik hälsa”, där vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin och Ellinor Johansson, planeringschef på produktionsenhet Hälso- och sjukvård, talade dels om det aktuella mycket ansträngda läget på sjukhusen i regionen med stor påverkan på barnklinikerna av RS-viruset och pågående VRE-utbrott på klinik på Universitetssjukhuset, dels om vad som hittills har gjorts för att stärka tillgängligheten till vården, bl.a. äntligen tecknat nytt avtal med Nordiskt Centrum för kirurgi, en olycklig fördröjning jag berättat om i tidigare nyhetsbrev. Trots den och andra insatser, ser det tyvärr tufft ut för regionen att klara kraven för att få del av kömiljarden. PLG fick också en aktuell uppdatering av läget när det gäller Covid-19. Antalet personer som behöver sjukhusvård har minskat något (idag fredag totalt 8 personer), och vaccinationerna fortsätter med de första doserna för de yngsta och tredje dos för riskgrupper och alla över 65 år. PLG ägnade även en hel del tid åt politisk organisation nästa mandatperiod, där ekonomidirektör Josefin Bjäresten och verksamhetsanalytiker Ellen Nilsson dels presenterade inkomna synpunkter från diskussioner i nämnderna och dels en allmän diskussion kring olika förslag. Arbetet fortsätter och ska slutligt beslutas i juni nästa år.

    Möte med Regionalt kompetensforum
    Idag fredag hölls årets sista möte med Regionalt kompetensforum, som samlar aktörer i Östergötland som arbetar med kompetensförsörjningsfrågor; regionen, kommunerna, myndigheter, arbetsgivareorganisationer, fackförbund, folkbildningen m.fl. Forumet samordnas av Region Östergötland och från politiskt håll deltar Martin Tollén (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium. Vid dagens möte gicks bl.a. genom hur det ser ut med branschråd inom olika branscher i Östergötland, presenterades den nyligen lanserade hemsidan ”Vuxenstudera i Östergötland” och gavs aktuella informationer från representerade organisationer i forumet.

    Imorgon lördag har jag på förmiddagen fått förmånen att vara på en utbildning för nya medlemmar i Kristdemokraterna från olika delar av Östergötland och berätta lite om vårt arbete i regionen. Roligt att personer runt om i länet vill engagera sig i Kristdemokraterna! I övrigt hoppas jag också att helgen ska bjuda på lite ledighet och avkoppling. Oavsett vad som står på din dagordning för helgen, hoppas jag att du får en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se