• Nyhetsbrev vecka 47

    Hej!

    Den gångna veckan har varit av det turbulentare slaget i den nationella politiken. Exakt hur turerna slutar vet vi antagligen inte förrän i början på nästa vecka, men det verkar ändå som att riksdagen två gånger på en vecka kommer att välja landets första kvinna på statsministerposten! På den regionala nivån har det inte heller varit händelselöst i veckan, om än inte alls lika omvälvande. Ett litet axplock av veckans aktiviteter kommer här i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Veckans första möte var som brukligt måndagsmöte för ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Denna måndag var det dags för månadens besök av regionens ledande direktörer. Vi gästades av regiondirektör Krister Björkegren, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, regionutvecklingsdirektör Richard Widén och ekonomidirektör Josefin Bjäresten. Bland de frågor som togs upp fanns bl.a. processen att föra över vård från privata utförare inom vuxenpsykiatrin till regionens egen verksamhet, som ett resultat av det tidigare beslutet att avskaffa vårdvalet och istället göra upphandling på delar av vuxenpsykiatrin, ett beslut som vi från KD och M motsatte oss, då det t.ex. försämrar kontinuiteten till vården för patienter där just kontinuitet är extra viktigt. Överföringen är inte helt lätt, och tar tid, men är nu på gång. Vi fick också aktuell information om Covid-19-läget, där det bl.a. konstaterades att lagerhållningen är god när det gäller alla former av pandemirelaterade materiel, som t.ex. skyddsutrustning.

    Seminarium med idrottsrörelsen i Östergötland
    I måndags eftermiddag hade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen bjudit in företrädare för idrottsrörelsen i Östergötland till ett digitalt seminarium. Under våren när vi presenterade vårt förslag till Treårsbudget 2022-2024, hade vi bl.a. lagt in ett uppdrag till regionstyrelsen och alla nämnderna med lydelsen ”Verka för utvecklad samverkan med idrottsrörelsen i syfte att stärka dess roll för bättre folkhälsa, starkare näringsliv och ökad besöksnäring.” Även om vårt budgetförslag inte vann regionfullmäktiges bifall, arbetar vi förstås vidare med frågan, och ett led i det var måndagens seminarium. Ett antal företrädare från föreningar inom olika idrotter och från olika delar av Östergötland hade hörsammat inbjudan. Vi fick bl.a. ta del av föreningarnas erfarenheter att bedriva verksamhet under pandemin, men deltagarna gav oss också många värdefulla medskick i vårt fortsatta arbete med frågan. Tack till alla som deltog!

    Möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp
    På måndagskvällen hade vi ett digitalt möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp, som förberedelse inför tisdagens fullmäktigesammanträde. Elvira Wibeck, som är andre vice ordförande i regionfullmäktige, gav oss bl.a. information om fullmäktiges upplägg och det nya mötessystem som nu börjar användas. Vi gick också igenom ärendelistan med särskild fokus på de ärenden där vi från Kristdemokraterna planerade ageranden.

    Sammanträde med regionfullmäktige
    I tisdags hölls det första sammanträdet med regionfullmäktige på plats i den sedvanliga sammanträdeslokalen, Birgittaskolans aula, på mycket länge. Sammanträdet inleddes med utbildning och introduktion till det nya mötessystemet, som äntligen, efter oräkneliga turer, tog även den östgötska regionfullmäktigeförsamlingen in i 2000-talet… På dagordningen stod bl.a. behandling av motion fån KD och M som Jan-Owe Larsson (M) och jag lämnat in om ”Elbrist hotar – analysera Östergötlands behov”. Lägligt presenterade Svenskt näringsliv samma dag en undersökning som visar på att elförsörjningen oroar östgötska företag (Du kan läsa den här: https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/ostergotland/elforsorjningen-oroar-de-ostgotska-foretagen_1177782.html). Men, den styrande koalitionen biföll inte motionen, utan ansåg den vara besvarad. Det är visserligen snäppet bättre än avslag, men leder förstås inte till någon aktivitet som vår motion föreslog. På fullmäktigemötet lämnades också in en ny motion från Stefan Redéen (KD) och Per-Arne Fall (M) om att stärka den palliativa vården i Östergötland – en motion vi förberett under hösten med bl.a. möten med företrädare för den palliativa vården både i Norrköping och i Linköping (som jag berättat om i tidigare nyhetsbrev). Fullmäktige behandlade också bl.a. delårsrapport för årets första åtta månader och årets kulturstipendier delades ut efter beslut i regionutvecklingsnämnden tidigare under hösten.

    Intervju med Skolinspektionen om Naturbruksgymnasiet
    På onsdagen började dagen med att vi från regionutvecklingsnämndens presidium, d.v.s. ordförande Eva Andersson (S), förste vice ordförande Martin Tollén (S) och jag som andre vice ordförande, blev intervjuade av Skolinspektionen om Naturbruksgymnasiet i Östergötland. Just nu pågår en granskning med fokus på bl.a. studieresultat och trygghet i skolmiljön. Utöver intervjuer med skolledning och granskning av fakta och statistikuppgifter, intervjuas också vi i presidiet i nämndens roll som skolstyrelse. Det var första gången för mig att bli intervjuad av skolinspektionen, och även om det var en något ovan situation blev det ett intressant samtal och gjorde oss en erfarenhet rikare. Förhoppningsvis är också myndigheten nöjd med våra svar…

    Friluftslivskonferens: Må bra i naturen
    Onsdagen fortsatte med den digitala konferensen ”Må bra i naturen”, arrangerad av Region Östergötland med fokus på friluftslivets möjligheter, effekter på hälsa, koppling till samhällsplanering m.fl. aspekter. Såväl forskare, företrädare för kommuner, regioner, myndigheter och civilsamhälle medverkade, och belyste friluftsliv ur en lång rad perspektiv. Inte minst friluftslivets betydelse och uppsving under den pågående pandemin lyftes fram av många.

    Kulturarvsdag i Åtvidaberg
    Igår torsdag hölls höstens Kulturarvsdag i Östergötland. Värdar för arrangemanget detta år, vid sidan av Östergötlands Museum, var Åtvidabergs kommun. Konferensen genomfördes på plats i Kulturcentrum i Åtvidaberg, där bibliotek, museer, utomhusteaterscen, ungdomshus, virtuell golfbana, secondhandbutik m.m. inrymts i historiska fabrikslokaler. Vi som deltog fick bl.a. information om Kulturcentrumet och en rundvandring på området. På programmet stod också en intressant redogörelse för restaurering av olika historiska byggnader kopplade till gruvverksamheten i Bersbo utanför Åtvidaberg. Den nyligen romandebuterande författaren och Åtvidabergsbon Camilla Smedberg berättade om hur hennes efterforskningar i det lokala kulturarvet inspirerat henne till att skriva romanen. En givande dag med intressanta inblickar i mycket som är på gång på kulturarvsområdet i Åtvidaberg!

    Frukostmöte Skyline om Artificiell Intelligens
    Idag fredag var det efter 21 månaders uppehåll, dags igen för frukostmötet Skyline på Linköping City Airport. Regelbundet bjuds intressanta föredragshållare in att tala för framför allt företrädare för näringslivet, men även en och annan politiker som arbetar med näringslivsfrågor brukar kunna få vara med! Under uppehållet har några helt digitala frukostmöten hållits, men nu var det alltså möjligt att igen lyssna på plats. Det bästa med att vara på plats är förstås möjligheten till samtal med övriga deltagare innan själva föredraget. Vid dagens frukostmöte talade Martin Svensson från AI Sweden på temat ”Varför AI ska vara på varje företags och organisations agenda”. Utöver näringslivets behov av artificiell intelligens, lyftes bl.a. fram hur AI kan bidra till att effektivisera sjukvården, och exempel gavs bl.a. från Region Halland.

    Imorgon lördag samlas kristdemokrater från hela Östergötland för extra partidistriktsårsmöte. På dagordningen står bl.a. beslut om valsedlar till riksdagen och regionfullmäktige för nästa års val. Stora och viktiga beslut! I helgen väntar också intåget i adventstiden och jag hoppas att ni alla får en riktigt fin Första Adventshelg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se