• Nyhetsbrev vecka 50

    Hej!

    Samtidigt som det är fredagseftermiddag sista hela arbetsveckan innan jul med en väntande julledighet efter en intensiv höst, befinner vi oss också i en orolig tid där pandemins utveckling återigen går åt fel håll. Smittspridningen ökar i Östergötland och även om vi från KD och M i förra veckan äntligen fick gehör för vårt förslag att öka testningen med externa aktörer, tar det för lång tid att utöka kapaciteten och många upplever det mycket svårt att boka tid för testning. Antalet östgötar som behöver sjukhusvård har också ökat, även om de totalt 21 som vårdas på sjukhus p.g.a. Covid-19, är betydligt färre än för precis ett år sedan, då det var 110 personer. Det är också positivt att det inte varit några dödsfall med Covid-19 i Östergötland sedan 6 november. Det är uppenbart att den höga vaccinationsgraden i Östergötland har haft effekt, och att det är viktigt att vi alla tar ansvar och vaccinerar oss! Under den gångna veckan har också en hel del hänt inom regionpolitiken och några återblickar kommer här i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med fokus på barn- och ungdomssjukvård
    Veckan började som vanligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Utöver besök från regiondirektör Krister Björkegren och ekonomidirektör Josefin Bjäresten, gästades mötet också av Tobias Ekenlie, centrumchef för barn- och kvinnocentrum. Tobias beskrev bl.a. situationen vad gäller barnmorskor, där han bl.a. lyfte upp hög korttidsfrånvaro på grund av pandemi och förkylningssjukdomar. Han beskrev också hur tufft RS-viruset påverkat barnklinikerna samt hur hög belastningen varit på barnakuten under hösten. Man planerar generellt för en lång och tuff vinterperiod, där det jämförelsevis lugna läget förra årets vinter, nu får tas igen.

    Möte med Östergötlands Läkarförening
    Ett par gånger per år har vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen träffat Östergötlands Läkarförening, som är den östgötska avdelningen av fackförbundet Läkarförbundet. I måndags var det dags för årets andra träff. Vi träffade föreningens styrelse i Östergötland, och avhandlade framförallt frågor om AT (allmäntjänstgöring), BT (bastjänstgöring) och ST (specialiseringstjänstgöring) för färdigutbildade läkare. Som tidigare är det lång kö för att få AT, och den nya formen BT upplevs också underdimensionerad. Ibland är det fysisk lokalbrist som utgör hindret för t.ex. fler ST-platser på en vårdcentral. Vid måndagens möte hann vi också tala en del om det aktuella läget för vården med extrem brist på vårdplatser. Det har varit tufft hela hösten, där bilden är att patienter med ’vanliga’ åkommor (inte Covid-19) generellt är sjukare, bl.a. då väntat (för länge) med att söka vård på grund av pandemin. Planerade operationer stryks, och på senare tid har även canceroperationer fått ställas in på grund av det hårt pressade läget.

    Debattartikel: KD har högst förtroende i sjukvårdsfrågor
    Nyligen presenterade opinionsinstitutet Demoskop en undersökning om förtroendet för de svenska partierna inom olika politikområden. Undersökningen visade att Kristdemokraterna har högst förtroende när det gäller sjukvård och äldreomsorg. Med utgångspunkt från det hade i tisdags Liselotte Fager, ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun, och jag som oppositionsråd och gruppledare i regionen, en gemensam debattartikel i Corren, där vi bl.a. lyfter fram kristdemokratiska satsningar inom områdena nationellt, regionalt och lokalt. Du kan läsa debattartikeln här: (https://corren.se/asikter/debatt/artikel/hogst-fortroende-for-kd-i-sjukvard-och-aldreomsorg/rxem838j).

    Frukostmöte om säkerhetsfrågor och rundvandring i nytt näringslivscenter
    I tisdags morse var det dags igen för frukostmötet Skyline, som i många år har arrangerats i restaurangen på Linköping City Airport. Vid tisdagens frukostmöte var det dock premiär för en ny lokal för frukostmötet, restaurang ÖK Smak & Tak i det helt nybyggda och nyinvigda LINK Business Center vid Stångån i centrala Linköping. Själva frukostmötet gästades av Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (NOA) och ordförande i det myndighetsgemensamma nationella underrättelsecentrat. Hon gav en skrämmande aktuell bild av säkerhetsläget och de olika typer av attacker och intrång som sker, och vad man gör för att förhindra och riskminimera. Mycket intressant föredragning relevant för såväl företag och organisationer som för offentliga myndigheter. Efter frukostmötet bjöd Lundbergs, som är fastighetsägare för det nya näringslivscentret, till en rundvandring i huset, med intressanta beskrivningar av arkitektur, design och materialval. Det gavs också möjlighet till ett besök på det våningsplan där det till våren öppnar takterass med servering av enklare mat och dryck från restaurangen i bottenplan.

    Styrelsemöte med Mälardalstrafik
    I onsdags sammanträdde styrelsen för Mälardalstrafik för sista gången i år. Tillsammans med ett antal andra ur styrelsen deltog jag på plats i Kollektivtrafikens hus i Stockholm, medan andra ur styrelsen av olika skäl deltog digitalt. Utöver sedvanliga verksamhetsrapporter, ägnades en hel del tid åt att beskriva olika aspekter av det igångsättande av nytt trafikår som inträffade 12 december, med tågföretaget MTR som ny upphandlad utförare efter tidigare kontrakterade SJ, och dessutom utökad trafik med Mälartåg.

    Mediebevakning om förslag från KD och M om städning och vårdhygien
    Som jag berättade om i förra veckans nyhetsbrev, lämnade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna på regionstyrelsens sammanträde in ett nämndinitiativ om att det snarast behövs åtgärder för att komma till rätta med de problem med städning och vårdhygien som regionens revisorer lyft fram i en nyligen anmäld revisionsrapport. I veckan har det varit viss mediebevakning av vårt nämndinitiativ, bl.a. en nyhetsartikel i torsdagens utgåva av Corren, som du kan läsa här: (https://corren.se/artikel/dalig-stadning-i-varden-sprider-sjukdomar–oppositionen-kraver-atgarder/jv58dk7r).

    Dialog om nära vård med kommunerna i Östergötland
    Idag på fredagseftermiddagen har det hållits en dialog om nära vård mellan regionen och kommunerna i Östergötland, med deltagare från såväl det strategiska samrådet och samrådet för vård och omsorg. I januari i år hölls en liknande dialog, där en målbild för den nära vården i Östergötland presenterades. Vid dagens digitala sammankomst har det dels getts aktuell information från de tjänstemannanätverk som finns mellan regionen och kommunerna, en blick på vad som händer på nationell nivå när det gäller nära vård, och dels med hjälp av filmklipp och östgötska exempel satts fokus på att leda och styra i den komplexa verklighet som vård och omsorg ofta innebär.

    På söndag är det fjärde Advent och i nästa vecka kommer vi snart fram till juldagarna. Även om det finns några få inbokade regionpolitiska aktiviteter i nästa vecka, tänkte jag att nyhetsbrevet skulle få jullov. Därför blir detta nyhetsbrev årets sista. I januari tar vi nya tag och skriver nya nyhetsbrev, och då är vi dessutom inne i det spännande valåret 2022. Men så länge önskar jag att ni alla får en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se