• Nyhetsbrev vecka 5

    Hej!

    Denna vecka har mycket kretsat kring regeringens presskonferens om att de olika restriktionerna kopplade till pandemin ska avvecklas helt och hållet i nästa vecka. Många gläds åt beskedet, men samtidigt är smittspridningen fortfarande stor i Östergötland och det är ständigt ökande antal personer som behöver sjukhusvård, med 107 personer idag. Samtidigt är det bara två personer som behöver intensivvård och vaccinationerna löper på riktigt bra. Så, ännu en tid är det nog rimligt att möta de släppta restriktionerna med viss försiktighet. Lite av vad som övrigt har hänt under veckan kommer här i kortform i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök och fokus på säkerhet i regionhuset
    På veckans måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen, hade vi två olika besök. Dels var det januari månads besök av regionens ledande direktörer, dels hade vi ett särskilt besök kring förstärkningen av säkerheten i regionhuset. Direktörerna, som denna gång var regiondirektör Krister Björkegren, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, regionutvecklingsdirektör Richard Widén och ekonomidirektör Josefin Bjäresten, redogjorde för flera olika frågor, men framförallt läget i hälso- och sjukvården som fortsatt är mycket tufft, även om patienter med säsongsinfluensa och RS-virus minskat. Vi fick också en föredragning om den nationella patientenkäten för primärvården, där Region Östergötland befinner sig i mittskiktet i landet, och skulle vilja förbättra sig på flera områden. Måndagsmötets andra besök, som handlade om nya säkerhetsåtgärder i regionhuset med införande 1 februari. Malin Häger Norlander, husansvarig i regionhuset och Petter Säberg, ansvarig för regionhuset på regionens säkerhetsenhet, gick igenom de olika förändringarna, och tog också emot en del synpunkter från oss på vissa av förändringarna.

    Gemensamt presidiemöte mellan RUN och TSN
    I tisdags förmiddag hölls årets första gemensamma presidiemöte mellan presidierna i regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden. På dagordningen stod bl.a. an aktuell redogörelse för arbetet med skärgårdsutveckling i Östergötland, där ett uppdaterat samarbetsavtal nu är undertecknad av regionen och de tre skärgårdskommunerna; Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. Anders Bäckstrand, enhetschef för enheten för samhällsplanering, gick också igenom de viktigaste östgötska objekten i den nyligen presenterade Nationell plan för transportinfrastruktur. För oss kristdemokrater som länge drivit på för att vi från Östergötland bör agera gentemot Trafikverket för att få ökad prioritering av Stångådalsbanan, är det särskilt glädjande att uppdatering av signalsystemen på Stångådals- och Tjustbanorna finns med i planen! Det gemensamma presidiemötet fick också en föredragning av aktuellt läge när det gäller EU:s sammanhållningspolitik, samt planeringsläget för årets arrangemang kopplat till Östgötadagarna.

    Presidiemöte med Regionutvecklingsnämndens presidium
    Tisdagen fortsatte med presidiemöte för regionutvecklingsnämndens presidium. Mötet inleddes med en föredragning om vad som är på gång inom internationell samverkan, från enhetschef Anna Lindberg och nya medarbetaren på enheten, Rebecka Swanson. Det handlade framförallt vad som är aktuellt inom EU, och vad Region Östergötland särskilt bevakar och arbetar med; t.ex. EU:s gröna giv, digitalisering, EU:s sociala pelare och EU-kommissionens tematiska plattformar för smart specialisering. Årets upplaga av Region Östergötlands årliga EU-årsöversikt är också på gång. Presidiet gick också igenom beredningen inför februari månads nämndsammanträde.

    Årets första miniutbildning med ESBR – om InGenious
    I går torsdag började dagen med årets första miniutbildning från East Sweden Business Region (ESBR), som med start förra året genomförs på Zoom första torsdagen i varje månaden, och därför går under det Smålands-inspirerande namnet ”Fössta tossdan”. Vid varje tillfälle får någon av aktörerna inom ESBR presentera sig och sin verksamhet. Denna gång hade turen kommit till inGenious, som en gång i tiden hette Demola och idag är ett dotterbolag till Almi Östergötland, och arbetar med att i form av en kurs på Linköpings Universitet erbjuda företag att studenter på kursen kan utveckla en idé till en färdig produkt eller tjänst. Företagen kan sedan välja om de vill köpa den färdigutvecklade produkten från studenten. Samarbetet kan också komma att leda till anställning, och framförallt bra meriter för framtiden. Albert Rudholm från inGenious, var den som presenterade på gårdagens miniutbildning.

    Möte med Regionalt kompetensforum
    Idag fredag har det varit möte med Regionalt kompetensforum, som samlar en stor bredd av aktörer inom kompetensförsörjning i Östergötland; kommuner, arbetsgivareorganisationer, fackliga organisationer, folkbildning, näringslivsorganisationer, universitetet m.fl. Region Östergötland samordnar forumet som träffas 4-5 gånger om året. Från politiskt håll finns i forumet regionutvecklingsnämndens presidium representerat genom förste vice ordförande Martin Tollén (S) och undertecknad som andre vice ordförande. Vid varje möte får bl.a. varje organisation berätta vad som är aktuellt inom respektive område, men också olika föredragningar och diskussioner kring aktuella frågor inom området. Vid dagens möte fokuserades bl.a. på validering, där tidigare medarbetaren på enheten för kompetensförsörjning i regionen, Annika Jervgren, som idag arbetar på Myndigheten för yrkeshögskolan, berättade om det nationella projektet inom Europeiska socialfonden, Valideringslyft, med syfte att få till en nationell infrastruktur för validering i arbetsliv och utbildning, att stärka regionerna att arbeta med validering och förbättra samverkan och utbyte mellan regionerna. Forumet fick också en föredragning av det östgötska projektet ”Validering i Östergötland 2.0”, som inte helt oväntat är en fortsättning på det tidigare projektet ”Validering i Östergötland”, båda projekt finansierade med medel från Europeiska socialfonden. Cathrine Rygaard och Mariette Gustafsson, båda från Motala kommun, som arbetar i projektet, föredrog.

    Strategiskt samråd med kommunerna i Östergötland
    Denna fredag har det också varit strategiskt samråd mellan regionen och kommunerna i Östergötland. Det strategiska samrådet består av kommunstyrelseordförande och oppositionsledare i de tretton östgötska kommunerna samt ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden i regionen. Eftersom Linköpings kommun detta möte representerades av förste vice kommunstyrelseordförande Denisé Cassel, var det denna gång tre kristdemokrater med på mötet, med Annicki Oscarsson och undertecknad. Flera ärenden stod på agendan för dagens möte, bl.a. beslut om arbetsplan för samrådet för året, antagande av PM för samverkansformer mellan länets kommuner och regioner när det gäller kollektivtrafikfrågor. Det blev också informationer om bl.a. nationell plan, länstransportplan, bredbandsstöd, folkhälsostrategi, besöksnäringsstrategi och smart specialiseringsstrategi.

    Nu väntar helgen! Prognosen skvallrar om chanser till vackert väder, så vi hoppas på möjlighet till lite utomhusaktiviteter i solsken. I vilket fall som helst önskar jag er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se