• Nyhetsbrev vecka 6

    Hej!

    I onsdags lättades som bekant på nästan alla restriktioner när det gäller pandemin, vilket många inom inte minst kultur, idrott och besöksnäring är mycket glada för. Samtidigt gäller det att vi är fortsatt försiktiga, tills smittspridning, patienter inom sjukvården och dödsfall har minskat ned till låga nivåer. Även om det nog kan skönjas en viss minskning nu i slutet av veckan, var det i måndags en topp för denna fjärde våg, med 118 patienter i sjukhusvård i Östergötland. Så fortsätt att stanna hemma när du har symptom, fortsätt tvätta händerna och, framförallt, vaccinera dig om du ännu inte gjort det! En liten resumé av den regionpolitiska veckan kommer här i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med fokus på ögonsjukvård och medarbetarstatistik
    Veckan började som vanligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Denna vecka gästades vi först av Catrin Fernholm, verksamhetschef på Ögonkliniken. Hon berättade bl.a. att ögonkliniken inte påverkats så mycket av pandemin, men att det periodvis varit sjuksköterskor från kliniken som arbetat på någon av pandemiavdelningarna. Kliniken erbjöd också under en tid möjlighet att mäta ögontryck i tält utomhus utanför kliniken. Hon berättade också om tillgängligheten, som under flera år varit dålig, och dessvärre inte blivit bättre, särskilt inte med mycket sjukfrånvaro och vård av sjuka barn under den senaste tiden av pandemin. För att bl.a. försöka korta köerna har ett så kallat servicecenter inrättats på ögonkliniken, där några personer har i uppdrag att t.ex. snabbt fylla återbudstider m.m. Måndagsmötet gästades också av HR-direktör Zilla Jonsson, som gick igenom aktuell medarbetarstatistik, där antalet anställda totalt i regionen ökade under 2021, men t.ex. antalet sjuksköterskor minskade. Även regiondirektör Krister Björkegren besökte oss och beskrev allmänt läget för hälso- och sjukvården, där nedgången av antalet patienter som behöver vård p.g.a. säsongsinfluensa, RS-virus och vinterkräksjuka har lett till diskussioner om att eventuellt gå ned från förstärkningsläge till stabsläge. Samtidigt är det över 100 personer som vårdas på sjukhus med Covid-19, varför lägesförändringen antagligen dröjer något.

    Presentation av projektet Destinationsutveckling Vättern
    I flera tidigare nyhetsbrev har jag berättat om det destinationsutvecklingsprojekt för Östra Vättern som pågått sedan våren 2021 inom ramen för hållbar destinationsutveckling, där ett liknande projekt pågår samtidigt kring östkustskärgården. I måndags hölls ett webbinarium med presentation av det arbete som gjorts under 2021, inför fortsättningen av arbetet 2022. Emil Selse, ansvarig strateg på Region Östergötland och Madeleine Norum, projektledare för projektet, berättade om de workshops och dialoger som genomförts under året och den statistik som tagits fram. Arbetet har resulterat i att projektet utökas från att omfatta bara östra Vättern till att inrymma hela Vättern, och därmed utöver Region Östergötland, Region Jönköpings län och Region Örebro län också inkludera Västra Götalandsregionen, och aktuella kommuner på den västra sidan. Fokus för projektet framåt kommer nu vara att arbeta med de tre delarna; Tillgänglighet vatten, tillgänglighet land samt mätningar, fakta och kunskap. Rekommendationer från projektledningen för fortsättningen är bl.a. att uppdra till Region Östergötland att leda det fortsatta arbetet, att ta fram en avsiktsförklaring mellan alla ingående aktörer och att inrätta en politisk styrgrupp för projektet. Det blir alltså säkerligen tillfälle att återkomma till arbetet i kommande nyhetsbrev!

    Möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp
    I måndags kväll träffades Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp, d.v.s. ordinarie ledamöter och förste ersättare i regionfullmäktige, för att förbereda oss inför tisdagens fullmäktigesammanträde. Även om de flesta frågor har förberetts av gruppen på olika sätt tidigare, är det bra att inför mötet följa upp hur olika ärenden behandlats i regionstyrelsen och också dela upp ansvar för inlägg på olika ärenden.

    Sammanträde med regionfullmäktige
    På tisdagen var det så dags för årets första sammanträde med regionfullmäktige. Mötet hölls efter ett fysiskt fullmäktigesammanträde i november återigen digitalt på Zoom. Förhoppningsvis kan vi vid nästa möte återvända igen till att samlas på plats. Flera ärenden stod på dagordningen för mötet, och det första beslutsärendet var ett historiskt beslut om samgående för Östgötamusiken och Scenkonst Öst. Ett beslut som egentligen togs av landstingsfullmäktige redan 2014, efter en utredning initierad av dåvarande politiskt ansvarige för de regionala kulturfrågorna, Lars Eklund (KD), men som av olika skäl har fått vänta på att förverkligas fullt ut tills nu. Vid årsskiftet 2022/2023 träder förändringen formellt i kraft. Regionfullmäktige behandlade också Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma motion om att ta fram en samlad läkemedelsstrategi för Region Östergötland, inlämnad av Marie Morell (M) och undertecknad. Motionen var ganska välvilligt behandlad av den styrande koalitionen, men två väsentliga att-satser som föreslagits bara anses bevarade, argumenterade vi för bifall till. Vi lyckades dock inte övertyga en majoritet av fullmäktige, så vi får fortsätta arbeta för frågan framåt. Detsamma gäller Kristdemokraternas motion om införande av psykiatriambulans och mobila omvårdnadsteam inom psykiatrin i hela Östergötland, inlämnad av Elvira Wibeck och Lena Käcker Johansson. Även om positiva förändringar är på gång, tycker vi att regionen kunde göra mer och gå på vårt förslag fullt ut. Ett verktyg för fullmäktigeledamöter som inte används lika ofta som motion och interpellation är fråga. Vid detta möte fanns dock bl.a. en fråga från Lena Käcker Johansson om regionens utredningskapacitet när det gäller utredningar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Även om ett svar gavs, finns det anledning att arbeta vidare med frågan…

    Omställning i fokus på Reglabs årskonferens med Region Östergötland som värd
    Varje år arrangeras konferensen Reglab, riktat till tjänstepersoner och politiker som arbetar med regionala utvecklingsfrågor i samtliga Sveriges regioner. Årets konferens genomfördes onsdag-torsdag denna vecka, med Region Östergötland som värd. Den ursprungliga planeringen var att konferensen skulle genomföras på plats i Louis De Geer i Norrköping, men pandemiläget ledde till att konferensen istället fick bli digital. Trots det blev det en väl genomförd konferens med hållbarhet och omställning för att nå hållbarhet i fokus. Några intressanta inslag var bl.a. en föredragning om det östgötska innovationsprojektet i de gröna näringarna, Agtech 2030 från Per Frankelius, presentation av Region Östergötlands arbete med att ta fram färdplaner för de fem styrkeområdena inom smart specialiseringsarbetet med ansvarig strateg Niklas Tideklev och en intervju med professor Bodil Jönsson om Tankemönster för tid, tillit och trygghet i klimatomställningarnas tid.

    Kristdemokratiskt studiebesök på Kolstorp gård med fokus på landsbygdsfrågor
    Ingen har väl kunnat undgå att Kristdemokraterna sätter tydlig fokus på landsbygdsfrågorna inför valet i höst. Ända sedan 2014 har vår egen östgötska riksdagsledamot Magnus Oscarsson varit pådrivande inom landsbygdspolitiken, och det är glädjande att fler i och utanför Kristdemokraterna nu ansluter sig! I dag fredag gjorde nämnde Magnus Oscarsson, kommunalråd Denisé Cassel och undertecknad ett studiebesök på Kolstorps gård utanför Borensberg, där de bröderna David och Arvid Pettersson tog emot och berättade om sitt lantbruk och vilka politiska beslut och frågor som påverkar deras lantbruksföretag. Utöver högaktuella frågor som dieselpris, elpris och vargjakt, lyfte jag också frågan om kompetensförsörjningen inom sektorn, där Region Östergötland har en viktig roll som huvudman för Naturbruksgymnasiet i Östergötland. Ett mycket intressant och trevligt besök – ett stort tack för att vi fick gästa er!

    När dessa rader skrivs skiner solen från klarblå himmel utanför fönstret, och när vi stod vid ladugårdsväggen på Kolstorps gård tidigare idag, gick det att känna hur solen värmde. Vid sådant väder är det lätt att känna att våren är på gång. Så ut och njut medan det är möjligt! Och en riktigt trevlig helg till er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se