• Nyhetsbrev vecka 13

    Hej!

    Efter en förhoppningsvis tillfällig comeback av vintern i veckan, är det väl inte helt orimligt att hoppas på att våren ska kunna ta nya tag framöver. Turligt nog har vädret inte hindrat någon av de regionpolitiska aktiviteterna i veckan, och eftersom de varit ganska många även denna vecka, har tiden för utomhusaktiviteter (oavsett väder) varit begränsad. En liten sammanfattning av några av veckans händelser kommer här som vanligt i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Partidistriktsårsmöte för Kristdemokraterna i Östergötland
    I lördags hölls partidistriktsårsmöte för Kristdemokraterna i Östergötland. Många ombud från partiavdelningarna runt om i länet hade samlats i Renströmmen i Norrköping för sedvanliga årsmötesförhandlingar, föredrag, informationer och förstås goda möjligheter att träffas och samtala med partivänner. Inbjuden huvudtalare var Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson, som talade om högaktuella frågor kopplade till säkerhetsläget i vår omvärld. Dessutom informerade KDU Östergötland genom dess presidium Erik Ahl och Simone Öhrn om den nystart och den positiva utveckling de haft senaste året. Även jag och min regionrådskollega Annicki Oscarsson fick möjlighet att ge en kort rapport från det regionpolitiska arbetet. Under förhandlingarna behandlades bl.a. en stor mängd motioner till höstens riksting och bland alla valärenden gav årsmötet partidistriktets presidium förnyat förtroende, vilket innebär att ordförande Magnus Oscarsson, förste vice ordförande Eva-Britt Sjöberg och jag som andre vice ordförande får möjlighet att fortsätta samarbeta! Stort tack för förtroendet!

    Måndagsmöte med fokus på regionens ekonomi
    Veckans måndagsmöte hade som vanligt en lång rad frågor på dagordningen, inte minst kopplat till det påbörjade arbetet med regionens Treårsbudget 2024-2026. En väsentlig del av budgetarbetet är förstås det ekonomiska läget i regionen, och när det gäller regionens ekonomi är det självklart hälso- och sjukvårdens ekonomi som dominerar. Under flera år har vårdens ekonomi varit minst sagt ansträngd, och därför har nu inom den stora produktionsenheten Hälso- och sjukvård ett arbete satts igång med en ekonomisk handlingsplan. Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin och Mikael Östergård, ekonomichef på produktionsenheten, gästade måndagsmötet och redogjorde för arbetet.

    Aktörskonferens för East Sweden Business Region
    I regionens uppdrag som regionalt utvecklingsansvarig är en väsentlig del det näringslivsfrämjande arbetet. En stor och viktig ingrediens i det arbetet är nätverket East Sweden Business Region, där regionen samordnar aktörerna inom det östgötska stöd- och främjandesystemet för näringslivet. Här ingår representanter för kommunernas näringslivskontor, näringslivsorganisationer, Almi, Företagsjouren, teknikparker, kluster, Linköpings Universitet, Länsstyrelsen o.s.v. En gång per termin samlas ESBR till aktörskonferens. Vårens möte hölls på Himmelsby utanför Mantorp. Jag och Eva Andersson (S), från regionutvecklingsnämndens presidium deltog under första mötesdagen i tisdags. På dagordningen då fanns bl.a. en föredragning av aktuell statistik om läget för det östgötska näringslivet, en fördjupning i hur besöksnäringen i Östergötland utvecklats de senaste åren och gruppdiskussion om vägar att nå ett ännu mer framgångsrikt företagsklimat 2030. Dessutom värdefullt att i pauser få möjlighet att möta och samtala med olika aktörer!

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    I onsdags var det dags för mars månads sammanträde med regionutvecklingsnämnden. Trots intensivt snöande på morgonen hade de flesta av nämndens ledamöter och ersättare lyckats ta sig till regionhuset och sessionssalen. Onsdagens nämndmöte var snudd på rekordlångt, med ett stort antal beslutsärenden. Nämnden beslutade bl.a. om årsredovisning för nämnden och för Naturbruksgymnasiet Östergötland och Lunnevads folkhögskola, som nämnden är skolstyrelse respektive folkhögskolestyrelse för. Nämnden kunde också glädjande besluta om engångsmedel för utveckling av Östgötaleden och för omställning i det östgötska näringslivet. Här kan du läsa mer om det beslutet: (https://www.regionostergotland.se/ro/nyheter/nyheter/2023-03-29-engangssatsning-ska-utveckla-ostgotaleden). På sammanträdet togs också beslut om remissversioner av såväl Kulturplan som Regional biblioteksplan, som nu sänds ut på remiss till kommuner, organisationer och institutioner i Östergötland för synpunkter innan planen ska antas i höst. Här kan du läsa mer om beslutet om remissversionerna: (https://www.regionostergotland.se/ro/nyheter/nyheter/2023-03-30-kultur—och-biblioteksplaner-for-ostergotland-pa-remiss).

    Ägardialog om Almi Östergötland
    I går torsdag förmiddag hade jag och Malin Thunborg, chef för tillväxtenheten, dialog med det nationella moderbolaget Almi AB, om vårt gemensamt ägda östgötska Almi-bolag. Det statligt ägda moderbolaget äger 51 procent av Almi Östergötland och Region Östergötland äger 49 procent. Därför har moderbolaget och regionen regelbundet dialog om gemensamma ägarfrågor. Regionutvecklingsnämnden är ansvarig nämnd för Almi, vårt kanske viktigaste tillväxtverktyg i Östergötland, och tar bl.a. beslut om ägaranvisningar och extra uppdrag (t.ex. under pandemin). På torsdagens dialog, gjordes bl.a. en avstämning inför kommande bolagsstämma, där bl.a. en del förändringar sker i styrelsen.

    Möte med Kulturcentrum Öst
    I ett par tidigare nyhetsbrev har jag berättat om möten med initiativet Kulturcentrum Öst, som handlar om att tillskapa en eftergymnasial estetisk utbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Idag finns gymnasieutbildningar inom området i både Linköping och Norrköping, men sedan saknas möjlighet till vidareutbildning. Ambitionen är att få till en start under nästkommande år. I går torsdag eftermiddag träffade jag och kulturchef Rikard Åslund återigen föreningen, och vid mötet fick vi en lägesrapport av hur processen mot ett förverkligande fortskrider, och gjorde en avstämning utifrån regionens engagemang i frågan. Fortsättning följer…

    Presidiemöte med presidiet för Beredningen för kultur och friluftsliv
    Torsdagseftermiddagen fortsatte med presidiemöte med presidiet för regionutvecklingsnämndens beredning för kultur och friluftsliv. Jag och vice ordförande Martin Tollén (S) planerade tillsammans med kulturchef Rikard Åslund och Anne Hederén, strateg för friluftslivsfrågor, innehållet i april månads beredningssammanträde, och mer långsiktig planering för resten av året.

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp med studiebesök hos etikpristagare
    På torsdagskvällen hade Kristdemokraternas regiongrupp gruppmöte på Lasarettet i Motala. Gruppmötet inleddes med ett studiebesök på GAVA (Geriatrisk akutvårdsavdelning), som vid regionfullmäktiges sammanträde i februari tilldelades regionens etikpris. Vi fick en fördjupad information om hur avdelningen arbetar med etiska frågor, men det blev också tillfälle att lyfta och samtala om flera andra aktuella frågor. Efter besöket begav vi oss till ett konferensrum, där vi genomförde vårt ordinarie gruppmöte, med bl.a. samtal och diskussion om kommande Treårsbudget.

    Komptensförsörjningskonferens med fokus på nutid och framtid
    Idag fredag bjöd Region Östergötland in till kompetensförsörjningskonferens i Linköping Konsert & Kongress. Bland deltagarna fanns representanter från gymnasieskola, vuxenutbildning, myndigheter, civilsamhälle m.fl. På programmet fanns föredrag och paneldiskussion både om nuläge, men framförallt om framtiden, med inspel kopplade till artificiell intelligens, gaming, hälsa i befolkningen och kultur. Jag hade uppdraget att som ordförande i regionutvecklingsnämnden att inleda konferensdagen med några ord om kompetensförsörjningsfrågornas aktualitet och tyngd inom de flesta delar av samhället.

    I nästa vecka är det Stilla veckan som avslutas i påskhelgen, och även om det finns en hel del regionpolitiska aktiviteter i almanackan, är det om möjligt lite lugnare även på den fronten. Så länge önskar jag er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Regionråd – Ordförande i Regionutvecklingsnämnden
    Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se