-
Inför vårdval inom ögonsjukvården i Östergötland
Ögonsjukvården i Östergötland har stora problem med tillgängligheten. Patienter får vänta alldeles för länge på att exempelvis få operation av grå starr, vilket idag har en väntetid på upp till 13 veckor och ingen ledig kapacitet. För en region som strävar efter ”hög tillgänglighet”, ”jämlik hälso- och sjukvård” och ”delaktiga och nöjda patienter” är det förstås inte en hållbar situation. Därför vill Kristdemokraterna och Moderaterna införa vårdval inom ögonsjukvården.
– Det är uppenbart att ögonklinikerna inom Sinnescentrum inte till fullo klarar av att, i rimlig tid, ge den ögonsjukvård våra medborgare behöver. För att klara någorlunda tillgänglighet har istället punktinköp av vårdinsatser gjorts hos aktörer inom ögonsjukvården i andra län, t.ex. Capio i Jönköping. Det är förstås bättre än att patienten får vänta ännu längre, men det innebär olägenhet för patienten att åka till Jönköping och det blir dyrare än vad det skulle behöva kosta, säger Per Larsson (KD), oppositionsråd och gruppledare.
I vår södra grannregion, och samarbetspartner inom Sydöstra sjukvårdsregionen, Region Jönköpings län, finns vårdval inom ögonsjukvården. Där finns ett antal auktoriserade utförare, som möter patienter på regionens uppdrag. Östgötska patienter som väljer möjligheten att söka vård i annan region, kan i Region Jönköpings län välja att vända sig till någon av dessa utförare.
– Det är hög tid för Region Östergötland att, likt vår granne i söder, införa vårdval också inom ögonsjukvården. Med fler vårdgivare, är det inte bara fler olika aktörer som är med och utvecklar vården i Östergötland och fler tänkbara arbetsgivare inom ögonsjukvården, utan det blir förstås, först och främst, fler aktörer som kan möta östgötarnas behov av ögonsjukvård, fortsätter Fredrik Sjöstrand (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Under 2016 lades Syncentralen i Norrköping ned, och all verksamhet samlades till Linköping. En del av bakgrunden till det, var brist på kompetens, där vissa medarbetare ägnade alltför stor del av sin arbetstid till att pendla mellan Linköping och Norrköping. Däremot utfördes en hel del undersökningar, som inte på samma sätt är beroende av de yrkesgrupper där rekrytering varit ett problem. En del av de undersökningarna skulle mycket väl kunna utföras av exempelvis optiker, i t.ex. Norrköping.
– Vi anser därför att ytterligare vårdval bör införas inom Region Östergötland, där exempelvis optiker kan bli auktoriserade att utföra en del av de undersökningar som idag utförs av Syncentralen, avslutar Per Larsson (KD) och Fredrik Sjöstrand (M).
För ytterligare kommentarer:
Per Larsson (KD), oppositionsråd och gruppledare, 0702-88 21 34
Fredrik Sjöstrand (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, 0707-88 07 63
-
- Dela detta: