• Nyhetsbrev vecka 3

    Hej!

    Det är fredag och den första hela arbetsveckan 2020 har snart klarats av. I veckan har det på nationell nivå bl.a. varit en uppmärksammad partiledardebatt, där Ebba Busch Thor återigen fick visa vilken skicklig debattör hon är. Detsamma gällde också en debatt mot Mikael Damberg (S) i Aktuellt tidigare i veckan. I regionen har det varit lugnare på debattfronten, men en mycket innehållsrik vecka, med både tråkiga och goda nyheter. En sammanfattning av det om hänt kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Årets första måndagsmöte
    Veckan började med årets första måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Vi ägnade oss en hel del åt att planera kommande aktiviteter under våren, men också en ordentlig diskussion om den pågående processen att förändra regionens olika styrdokument, t.ex. den strategiska planen med treårsbudget. Som jag beskrev i förra veckans nyhetsbrev, hölls förra tisdagen det första möte med den beredning som har till uppgift att bereda förslag till ny modell. Nu ska regionens olika politiska konstellationer, t.ex. vårt oppositionssamarbete mellan Kristdemokraterna och Moderaterna, fundera på vilka inspel vi vill göra till beredningens arbete. Vid måndagsmötets diskussioner kom vi fram till en hel del, som vi efter förankring med våra respektive partigrupper kan föra fram vid kommande möte med beredningen.
    Möte med Stångådalsbanans vänner
    I tisdags eftermiddag träffade vi från Kristdemokraterna i regionen representanter från föreningen Stångådalsbanans vänner. Jag, Lena Käcker Johansson och Fredrik Topplund från regiongruppen välkomnade Niklas Adell och Per-Olov Brännlund till regionhuset. Huvudfokus för mötet var att höra och diskutera deras synpunkter på det aktuella dokumentet ’Målbild 2040 för regional tågtrafik’. Som jag nämnt i tidigare nyhetsbrev är dokumentet ute på remiss till kommuner, grannregioner, myndigheter och organisationer. Kristdemokraternas partidistrikt i Östergötland har uppdragit till regiongruppen att arbeta fram ett förslag till remissvar som sedan partidistriktet kan ställa sig bakom och sända in. Vi har i arbetet med att ta fram remissvar tidigare träffat Järnvägsfrämjandet i Östergötland, och nu var det alltså dags för Stångådalsbanans vänner. Det blev ett bra samtal, där vi också fick hjälp med kontakter till ytterligare möte och till ny matnyttig information. Tack Niklas och Per-Olov för ett bra möte!
    Sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp
    På onsdagen hölls årets första möte med regionens politiska ledningsgrupp (PLG). Mötet fick en mycket speciell inledning, då vi fick information om den tragiska brand som under natten till onsdagen drabbat regionens skola, Naturbruksgymnasiet i Vreta utanför Linköping. Mer än 100 djur dog i branden, kostallet blev totalförstört och verksamheten på skolan fick pausas för resten av veckan, och kommer självklart påverkas resten av terminen och året. Men, mitt i allt elände är det glädjande att se med vilken handlingskraft, energi och ändå positiv framåtanda som skolledningen hanterat den uppkomna situationen. Viktigast av allt är förstås att ingen människa kom till skada, och det var förstås också lugnande att branden inte spred sig till övriga byggnader. I övrigt innehöll PLG bl.a. information om arbetet med att uppdatera regionens internkontrollplan, en förhandsinformation om hur regionens bokslut (som det arbetas intensivt med just nu) väntas bli och en uppdatering om hur processen att fördela högspecialiserad vård över landet pågår.
    Besök i Sjukhuskyrkans nya lokaler
    I onsdags eftermiddag gjorde jag ett besök på Universitetssjukhuset för att se de nya lokaler som Sjukhuskyrkan fått på sjukhusområdet. Som jag berättade om i ett nyhetsbrev i höstas, hade Sjukhuskyrkan i oktober bjudit in politiker från alla partier i regionen för att informera om sitt arbete och lyfta problematiken med de lokaler som erbjudits när Sjukhuskyrkan måste flytta från sina dåvarande lokaler. De lokaler man först erbjudits var långt ifrån ändamålsenliga, helt enkelt omöjliga för Sjukhuskyrkans verksamhet, med bl.a. många enskilda samtal. Nu har Sjukhuskyrkan fått nya lokaler, dels i gamla sjukhusbyggnaden mitt emot huvudblocket där det finns expeditioner, samtalsrum och personalrum, dels ett rum i anslutning till ljusgården vid Norra entrén, som med lite uppdaterad ventilation och belysning kan fungera som ett mer centralt beläget samtalsrum. Sjukhuspastor Nicolaj Vollburg visade mig runt och jag träffade även sjukhusprästerna Margareta Stenhammar och Maria Nogemyr. Skönt att det problematiska läget från i höstas nu fått en bra lösning!
    Friluftsmuseet Gamla Linköping mest besökta museet utanför Stockholm
    I veckan presenterade Sveriges Museer sin årliga undersökning av antalet besökare på museer runt om i Sverige. Det sjunde mest besökte museet i landet är Friluftsmuseet Gamla Linköping, som också är topplistans första museum utanför huvudstaden. Antalet besökare i Gamla Linköping har också ökat från förra året, och det är tydligt att Östergötland på flera fronter ligger långt fram på besöksnäringsområdet. Grattis Gamla Linköping!
    Träff med Bröstcancerföreningen Moa-Lina
    Under våren 2020 har vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen bokat in träffar med flera patientföreningar i Östergötland, för att få deras synpunkter på vården och fånga upp bra tips och förslag på förbättringar som kan göras. På torsdagen hölls första träffen, då Fredrik Sjöstrand (M), Josefin Leone (M) och jag träffade Bröstcancerföreningen Moa-Lina i en lokal i föreningshuset Fontänen i Linköping. Vi träffade styrelsen för föreningen, som dels berättade om sin verksamhet och dels gav oss en hel del bra medskick till stort och smått som kan förbättras i vården. Tack så mycket för besöket!
    Samtal med Peter Magnusson om sjukvården
    Idag på förmiddagen hade jag bjudit in Peter Magnusson till regionhuset. Peter, som arbetat många år inom Linköpings Stadsmission och för några år sedan representerade Kristdemokraterna i den dåvarande Omsorgsnämnden i Linköping, skrev nyligen ett uppmärksammat inlägg på Facebook om sina erfarenheter som medföljare till en patient som behövde uppsöka akutmottagningen på Universitetssjukhuset. Peter har efter det också skrivit debattartikel i Corren och mailat politiker och tjänstepersoner både på regional och nationell nivå. Jag tyckte att det var enklast, och trevligast, att träffas och samtala, och bjöd därför in Peter. Det blev ett givande samtal om hur den östgötska sjukvården kan bli bättre på att möta östgötarnas behov av vård. Tack Peter för ditt engagemang och för ett bra samtal!
    Då återstår bara för mig att önska er alla en riktigt trevlig helg!
    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)