• Nyhetsbrev vecka 33

    Hej!

    Nu när det är skolstartsvecka kan det väl passa bra med start för nyhetsbrevet efter sommaruppehåll. Hoppas att ni alla har haft en fin sommar med möjlighet att göra sådant som inte hinns med annars. Vädret har utan tvekan stora delar av sommaren möjliggjort somriga aktiviteter som bad, glass och vackra solnedgångar! Många har med tanke på begränsningar i utlandsresande passat på att upptäcka de egna hemtrakterna lite bättre eller utforskat andra delar av vårt land. Oavsett vad som ger dig bäst avkoppling – hoppas jag att du har fått möjlighet till det! Denna vecka har mycket av det regionpolitiska arbetet dragit igång på allvar, även om det redan i förra veckan var några sammanträden och aktiviteter. I nyhetsbrevet blir det därför en liten tillbakablick även på förra veckan. Trevlig läsning!

    Sammanträde med Politiska ledningsgruppen
    Förra onsdagen hade regionens politiska ledningsgrupp (PLG) ett heldagssammanträde, med såväl tillbakablick på sommaren och läget för pandemihanteringen, som blickar framåt på kort och lång sikt. Något som är mycket positivt är att vaccinationsorganisationen i Östergötland, och i landet i övrigt, fungerar riktigt bra, och framförallt, att den absoluta majoriteten av befolkningen svarat på vaccinationserbjudandet när deras åldersgrupp stått på tur. Även om vi de senaste dagarna ser en ökning av smittspridningen från låga nivåer och något fler som behöver sjukvård, kan vi se att vaccinationerna har haft en god effekt, med ytterst få dödsfall de senaste veckorna och att de som nu är i behov av sjukhusvård till största delen är ovaccinerade personer. Det är alltså helt nödvändigt att alla som ännu inte vaccinerat sig så snart som möjligt bokar en tid – det är inte brist på tider! Sjukvården i övrigt har en hel del problem framför sig, de redan före pandemin alltför långa väntetiderna på operation och behandling, har under pandemin blivit ännu längre, och när det gäller ekonomin för hälso- och sjukvården, ser det ut att bli ett stort underskott för 2021. Det finns alltså en hel del frågor att lösa framöver… På en mer övergripande samhällsnivå, fick PLG en intressant föredragning från Erik Herngren på Kairos Future, som talade om Arbetslivet, teknikutvecklingen och förändrade attityder post-pandemin. PLG gick också igenom planering för arbetet med att ta fram för förslag på politisk organisation och utvecklad politisk styrmodell för nästa mandatperiod.

    Besök på Shakespearefabriken med möte om teaterutbildning
    I ett av nyhetsbreven i juni i år berättade jag om ett möte om förslaget att starta en teaterutbildning i anslutning till Shakespearefabriken (tidigare Shakespeare på Gräsgården) i Vadstena. Förra torsdagen var det dags för ett uppföljande möte, denna gång på plats i den gamla foderfabrik utanför Vadstena, där den östgötska Shakespeareteatern sedan ett par år har sina lokaler. Utöver fortsatt diskussion kring planering och tillvägagångssätt för kontakter med bl.a. Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), fick vi en visning bakom kulisserna i den ovanliga teaterlokalen. Utöver Shakespearefabriken själva är Vadstena kommun, Region Östergötland och Folkuniversitetet huvudaktörerna i processen att få till en ansökan till MYH.

    Första måndagsmötet efter sommaruppehåll
    I måndags var det dags för första måndagsmötet efter sommaruppehållet för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Som brukligt vid en terminsstart, blev det en del planering på kort och lång sikt inför hösten, men mötet gästades också av regiondirektör Krister Björkegren, som gav en fördjupad bild av pandemiläget i regionens olika verksamheter; utöver hälso- och sjukvården också t.ex. kollektivtrafik och regionens skolor. Osäkerheten när det gäller det ekonomiska läget för framförallt hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken är stor för såväl innevarande år, som för de närmaste åren. Utlovad statlig kostnadstäckning för sjukvårdens pandemikostnader, har t.ex. ännu inte riktigt levererats fullt ut.

    Möte om Team Östergötland
    Som jag berättat om i flera tidigare nyhetsbrev, har sedan 2019 regionen drivit projektet Team Östergötland, med finansiering från Tillväxtverket via Business Sweden. Syftet har varit att stärka företagsetableringar i Östergötland, förbättra rekrytering av kompetens till vår region och att utveckla besöksnäringen. Utöver de tretton östgötska kommunerna har tre kommuner i norra Kalmar län deltagit; Vimmerby, Hultsfred och Västervik. Nu pågår utformningen av permanent verksamhet utifrån projektets resultat och Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium fick i tisdags förmiddag en föredragning av projektledare Joakim Ljungqvist, ansvarig strateg Mattias Flodström och ansvarig enhetschef Malin Thunborg. Arbetet kopplas tydligt till regionens strategi för smart specialisering och regionens fem styrkeområden och till regionens uppdrag kring regional tillväxt utifrån dels lagen om regionalt utvecklingsansvar och villkorsbrev från staten, dels det avtal som slöts mellan dåvarande landstinget och kommunerna i Östergötland inför bildandet av Region Östergötland. Under hösten kommer möten att ske med alla kommuner och information ges till regionutvecklingsnämnden. Ett viktigt och spännande arbete som blir intressant att följa framöver!

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    I tisdags kväll hölls första gruppmötet med Kristdemokraternas regiongrupp efter sommaruppehållet. Roligt att digitalt träffa hela gruppen, även om vi längtar efter att ses i samma rum… Som vanligt föregicks gruppmötet av nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna, med planering för respektive nämndsammanträde denna och nästa vecka. På Kristdemokraternas eget gruppmöte gick vi bl.a. igenom läget i vården efter sommaren och när det gäller pandemihanteringen, men stämde också av läget kring inlämnade och planerade motioner till regionfullmäktige. Planeringen för det fortsatta arbetet med regionalt valprogram inför 2022 gicks också igenom. Återigen väntar en innehållsrik termin!

    Sammanträde med Regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen sammanträdde regionutvecklingsnämnden, och inledde terminen med ett fullmatat möte. Först ut på dagordningen stod en workshop kring nämndens årsplan, utifrån de uppdrag nämnden fått av regionfullmäktige i regionens treårsbudget. Även om vi som oppositionsparti självklart hellre hade sett att det var en årsplan byggd på Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma budgetförslag, gäller det nu att vara med och aktivt bidra till att årsplanen blir så bra som möjligt. Glädjande finns det också stor samstämmighet inom många av nämndens ansvarsområden. Bland beslutsärendena på nämnden fanns årets kulturstipendier, som årligen är ett trevligt och annorlunda beslut på augustisammanträdet (Här kan du läsa mer om vilka som erhåller årets kulturstipendier: https://regionostergotland.se/Om-regionen/Pressrum/Nyheter/de-tilldelas-arets-kulturstipendier/). Nämnden behandlade också Kristdemokraternas och Moderaternas nämndinitiativ om att inrätta ett nätverk mellan regionen och kommunerna i Östergötland inom utbildnings- och kompetenförsörjningsområdet. Vi är tacksamma att hela nämnden ställde sig bakom ett uppdrag till presidiet att lyfta frågan i det strategiska samrådet – ett viktigt steg på vägen mot att nätverket blir verklighet.

    Samverkansmöte med näringslivsorganisationer
    Igår torsdag var det tid igen för samverkansmöte mellan Region Östergötland, Länsstyrelsen och de olika näringslivsorganisationerna i Östergötland, under ledning av landshövdingen. Konstellationen har träffats regelbundet under pandemin för att ta del av konsekvenser för, synpunkter och behov från näringslivet. Företagarna, Svenskt Näringsliv, Östsvenska handelskammaren, Lantbrukarnas riksförbund och Visita delade idag med sig av erfarenheter från framförallt sommaren. Bland de frågor som flera tog upp fanns bl.a. problem att rekrytera rätt kompetens och brist på komponenter inom tillverkningsindustrin. Båda frågorna kommer att följas upp särskilt på kommande möte med denna konstellation.

    Möte med arbetsgrupp för ny sjukvårdspolitisk proposition
    Precis i början av juli skedde det första mötet med en arbetsgrupp inom Kristdemokraterna nationellt, som har partistyrelsens uppgift att ta fram ett förslag till sjukvårdspolitisk proposition till rikstinget. Gruppen leds av partiets sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg-Johansson, och i gruppen ingår i övrigt regionråden från Region Skåne Anders Lundström och Per Einarsson, tidigare regionrådet i Stockholm, Ella Bohlin, samt undertecknad som oppositionsråd i Region Östergötland. Tjänstepersoner från riksdagskansliet är Tove Fridman och Johan Ingerö. I dag fredag morgon hade gruppen möte igen, och hade i förväg fått ut ett första utkast till förslag, som vi fick lämna synpunkter på och diskutera. Spännande att följa propositionens väg fram till höstens riksting!

    Demokratiseminarium på Vadstena slott 500-år efter att Gustav Vasa blev vald
    Under hela eftermiddagen idag har det genomförts ett mycket intressant demokratiseminarium på vasaborgen Vadstena slott, med anledning av att det i dagarna är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till riksföreståndare just i Vadstena. Talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind medverkade med anföranden, liksom professorerna Mats Hallenberg, Jan Teorell, Lena Wängenerud och Gissur Erlingsson. Efter dessa intressanta och tankeväckande föredrag, avslutades eftermiddagen med en paneldiskussion, därutöver ovanstående också journalisten Torbjörn Nilsson, bördig från Östergötland, medverkade.

    Efter en innehållsrik arbetsvecka, som pågått långt in på fredagseftermiddagen, är det nu äntligen dags att önska er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se