• Nyhetsbrev vecka 4

    Hej!

    Det är lördag förmiddag och dags att summera den tredje hela arbetsveckan under valåret 2018. En vecka som har innehållit både vinterväder och betydligt varmare vindar. En vecka som bjudit på såväl trevliga höjdpunkter som mindre roliga nyheter. De nationella opinionsmätningarna tillhör den senare kategorin. Men, vi vet alla att det endast är en opinionsmätning som räknas, den på valdagen. Senast det var val, i september 2014, gick Kristdemokraterna framåt i landstings-/regionvalet i Östergötland. Det var hela 2672 fler östgötar än i landstingsvalet 2010 som valde att rösta på Kristdemokraterna. De totalt 16~671 väljarna i Östergötland som valde Kristdemokraternas valsedel i landstingsvalet 2014 gav oss ett nytt mandat, totalt sex mandat i regionfullmäktige 2014-2018. Nu arbetar vi för att fortsätta trenden från landstingsvalet i Östergötland 2014 och öka igen 9 september 2018. För det måste vi jobba hårt, och vi har redan börjat! En del av det, och en del annat kommer här sammanfattat i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Vid veckans måndagsmöte blev det återigen trångt i konferensrummet Majblomman, där Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset brukar träffas varje måndag förmiddag för att lägga upp gemensamma planer och strategier. Mötet var nämligen det första under 2018 med besök från regionens ledande direktörer, en återkommande händelse ungefär en gång i månaden. På plats denna gång var regiondirektör Krister Björkegren, biträdande regiondirektör och vårddirektör Ditte Persson Lindell, ekonomidirektör Åsa Hedin Karlsson, HR-direktör Zilla Jonsson och regiondirektörens strateg Ellinor Komarek. Bland annat presenterades det arbete med ”Målbild” för regionen, som återupptagits efter några års paus. Under den tid när vi från Alliansen och Vrinnevilistan styrde, infördes konceptet med ”Målbild”, som tjänstemannaorganisationens svar och fortsättning på politiskt beslutad Strategisk plan och treårsbudget och verksamhetsplaner. Den nuvarande politiska majoriteten valde att ta bort modellen i början av mandatperioden, men det har blivit tydligt att den behövs, och nu kommer den alltså tillbaka. En uppfriskande detalj är att de tre ledord som vi i den dåvarande majoriteten slog fast; Tillgänglighet, Kvalitet, Delaktighet, också är tillbaka i målbildskonceptet! Och snart är förhoppningsvis också Alliansen tillbaka vid styrspakarna…

    Besök på Seniorgalan i Norrköping
    I tisdags hade jag glädjen att på inbjudan från Kristdemokraternas partiavdelning i Norrköping vara med på arrangemanget Seniorgalan i Norrköping. Eventet återkommer på flera platser i landet under vårvintern, och har som övergripande mål att visa tacksamhet till alla seniorer som varit med och byggt upp vårt land och fortfarande fortsätter att bidra med värdefulla insatser i samhället. De bjuds på underhållning och möjlighet att möta en lång rad sponsorer som i sina montrar berättar om sin verksamhet. Kristdemokraterna var en av sponsorerna och erbjöd i sin monter information om partiets äldrepolitik, goda kristdemokratiska karameller och utlottning av en resa till riksdagen i Stockholm med rundvandring tillsammans med riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD). Ett riktigt trevligt besök på Seniorgalan i Norrköping blev det – tack till partiavdelningen för inbjudan!

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    På tisdagskvällen var det dags för årets första gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Som vanligt inleddes kvällen med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna. Efter en stärkande fikapaus följde sedan Kristdemokraternas egna gruppmöte. Mötet bjöd på diskussioner om vårt regionala handlingsprogram inför valet, som kommer allt närmare färdigställande, liksom samtal av regionens politiska organisation nästa mandatperiod och ett par händelser kopplade till två kristdemokratiska motioner, dels om Stångådalsbanan och dels om ambulanshelikopter. Två frågor vi får anledning att återkomma till…

    Sammanträde med Regionutvecklingsnämnden
    Onsdagen bjöd 2018 års första nämndsammanträde med Regionutvecklingsnämnden. Eftersom nämnden har ett brett ansvarsområde med flera viktiga frågor för Östergötlands utveckling, stod som vanligt många ärenden på dagordningen. Flera viktiga informationspunkter, och denna gång också en lång rad beslutsärenden. Bland annat var Ung Företagsamhets regionchef Jonna Castell på besök, liksom Göran Qvarnström från Region Jönköpings län som ansvarar för den för våra båda regioner gemensamma Företagsjour. Vi fick också en uppdatering av regionens arbete med en samlad marknadsföring under varumärket East Sweden från regionens marknadsföringsstrateg Erik Nellmark. Två rapporter kring digitalisering av kultur, dels digitaliserad scenkonst och dels digitaliserat kulturarv, gicks igenom av kulturchef Anne Hederén. Bland beslutsärenden fanns bl.a. en rad beslut kopplade till projekt som i december beviljades finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden från Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige. Det är positivt att Region Östergötland håller sig väl framme inom detta område!

    Sammanträde med Trafik- och samhällsplaneringsnämnden
    På torsdagen var det Trafik- och samhällsplaneringsnämndens tur att sammanträda, med Nils-Ingvar Graan och Torgil Slatte som kristdemokratiska representanter. Då Moderaterna hade ett par personer frånvarande, var det inte bara ordinarie ledamot Graan som tjänstgjorde för Kristdemokraterna, utan även ersättare Slatte fick träda i tjänst. Bland beslutsärendena fanns bl.a. slutversionen av regionens bredbandsstrategi, som slutligt ska beslutas av regionfullmäktige. Vidare togs beslut om Länsplan för regional transportinfrastruktur, där regionen skriver att man förväntar sig statlig finansiering av Stångådalsbanan. Även om vi från Kristdemokraterna gärna hade sett ett kraftfullt agerande gentemot nationell nivå i frågan, är det trots allt positivt att den politiska majoriteten ändå har frångått den otrevligt avfärdande ton man haft alltför ofta när det gäller Stångådalsbanan.

    Uppmärksamhet i media kring elevärende på Lunnevads folkhögskola
    I torsdagens utgåva av Östgöta Correspondenten rapporterades om ett elevärende på Lunnevads folkhögskola som skapat en hel del tumult och oro, och fått tråkiga konsekvenser. Regionutvecklingsnämnden är också styrelse för Lunnevads Folkhögskola, en skola vi som östgötar kan vara riktigt stolta över att få ha i vår region. I höstas stängdes en elev av från skolan, efter att ha utövat våld mot en annan elev. Beslutet överklagades till styrelsen, d.v.s. nämnden och 21 december togs beslut. För mig och mina kollegor från Kristdemokraterna och Moderaterna var det självklart att stå bakom rektors beslut, också uppbackat av regionens chefsjurist och HR-direktör. Dessvärre ändrade majoritetens företrädare sitt eget förslag till beslut under nämndmötet, ett ovanligt och mycket olyckligt agerande. Det har nu lett till att skolans mycket uppskattade rektor lämnar sin post och stor oro bland många elever och personal. Det viktiga är nu att ge skolans elever och lärare allt stöd att gå vidare och fortsätta vara en av Sveriges bästa folkhögskolor! Du kan läsa Correns artikel här : (http://www.corren.se/nyheter/linkoping/ifragasatt-beslut-splittrar-politiker-om4973432.aspx)

    Politisk referensgrupp för Regional Digital Agenda
    I går fredag sammanträdde för andra gången regionens politiska referensgrupp för uppdatering av Regional Digital Agenda, eller framtagande av ny regional digitaliseringsstrategi. Gruppen består av en representant för varje parti i regionfullmäktige, och jag är Kristdemokraternas representant. Regionens digitaliseringsstrateg Niklas Guss är föredragande tjänsteman, och berättade om hur arbetet har fortskridit sedan gruppens senaste möte i oktober. På tjänstemannanivå har bildats en arbetsgrupp, där representanter för regional utveckling och hälso- och sjukvård inom regionen finns med, men också representanter för Linköpings Universitet. Eftersom de flesta regioner i landet håller på med liknande arbete, har Region Östergötland genom Niklas Guss, tagit initiativ till en konferens i början av februari för personer som arbetar med frågan runt om i landet. Målet är att arbetet ska vara slutfört till sommaren 2018.

    Historisk samverkan vid konsert
    I går kväll var jag på en storslagen konsert i Crusellhallen i Linköpings Konsert & Kongress. Det var första gången som regionens två professionella orkestrar; Norrköpings Symfoniorkester och Östgöta Blåsarsymfoniker, spelade tillsammans på scen. Närmare 100 musiker tillsammans på Crusellhallens scen gav onekligen en mäktig känsla. Både Scenkonstbolaget, där Norrköpings Symfoniorkester är en del, och Östgötamusiken, där Östgöta Blåsarsymfoniker ingår, har nyligen fått nya chefer, med bakgrund utanför Östergötland. När jag har träffat och samtalat med var och en av dem, uttrycker de båda ett gott samarbete sinsemellan. Det är positivt när våra östgötska framgångsrika kulturinstitutioner kan samarbeta väl på detta sätt. Jag ser redan fram emot när man nästa gång gör en gemensam konsert!

    Då återstår bara för mig att önska er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se