• Nyhetsbrev vecka 40

    Hej!

    Det är söndagskväll igen, och dags att summera den gångna veckan i regionpolitiken. På nationell nivå har Kristdemokraterna i veckan presenterat sitt alternativa budgetförslag i riksdagen. Mer resurser till välfärd och trygghet, och skattesänkningar för alla – en attraktivt budgetalternativ måste sägas! Hade onekligen varit bra även för oss regionalt om Kristdemokraternas budgetförslag skulle gå vinnande ur budgetomröstningen i riksdagen… Men, nu blir det fokus på regionpolitik i Östergötland i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Första veckan med prao-elev
    Den här veckan har varit den första av två, då jag har sällskap i det vardagliga värvet av prao-elev David Hagström, som är elev i årskurs nio på skolan Nya Munken i Linköping. David är politiskt intresserad och har själv hört av sig och frågat om möjlighet till prao. Denna första vecka har bjudit på många sammanträden, men även några andra omväxlande inslag. David har varit en exemplarisk prao, och imorgon fortsätter andra prao-veckan med en del nya aktiviteter, både i regionhuset och på andra håll i och utanför Östergötland!

    Möte med politiska ledningsgruppen
    I tisdags var det dags igen för sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp, där presidierna i regionstyrelsen, regionfullmäktige och de tre stora nämnderna möts för att diskutera aktuella strategiska frågor för regionen. På tisdagens möte gavs bl.a. information om den stundande kampanjinsatsen för att hjälpa östgötarna att hitta till rätt vårdnivå – ”Din guide till vården”, samt gavs information om arbetet med ett par av de uppdrag som Kristdemokraterna och Moderaterna fick igenom i samband med beslut om finansplan i november förra året; dels förenkling av regionens styrdokument och dels att ta fram planeringsförutsättningar inför strategisk plan med treårsbudget. Under punkten ”Återkoppling nationella uppdrag”, kunde Eva Andersson och jag rapportera från förra veckans dialog mellan regionerna och kulturdepartementet om kultursamverkansmodellen.

    Sammanträde med regionutvecklingsnämndens presidium
    På tisdagseftermiddagen sammanträdde regionutvecklingsnämndens presidium, där huvudfokus var på förberedelser inför nästa veckas nämndsammanträde. Två av de viktigaste beslutsärendena på nämnden är beslut om Kulturplan för Östergötland och Biblioteksplan för Östergötland, som båda ska vidare för slutligt beslut i regionfullmäktige. De båda ärendena gavs också mest tid på presidiemötet, där både kulturchef Rikard Åslund och chefen för regionbibliotek Östergötland, Elisabeth Cserhalmi, hade föredragningar.

    Regionfullmäktige med två kristdemokratiska motioner och flera valärenden
    På onsdagen var det dags för årets fjärde och näst sista regionfullmäktigesammanträde. På detta möte, som brukar infalla i början av oktober, beslutas oftast verksamhetsplanerna för regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden samt trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Så var fallet även detta år. Den längsta och mest intensiva debatten vid onsdagens fullmäktigemöte var dock vid behandlingen av Kristdemokraternas motion, som Lena Käcker Johansson och jag lämnat in, om att utveckla Stångådalsbanan, d.v.s. den för den regionala tillväxten viktiga järnvägssträckan mellan Linköping och Kalmar. Vi från Kristdemokraterna hade dels föreslagit utökade avgångar mellan Kisa och Linköping i rusningstid, och dels att återinföra tågstoppet i snabbt växande Sturefors söder om Linköping. Dessvärre röstade en majoritet av fullmäktiges ledamöter för att avslå motionen. Det innebär dock inte att Kristdemokraterna ger upp frågan – vi fotsätter att driva på för att det ska bli attraktivt för fler att välja tåget istället för bilen! Kristdemokraterna hade också genom Stefan Redéen ytterligare en motion, om att utreda behovet av särskilda intermediärvårdplatser. Motionen, som Stefan lämnat in tillsammans med Jessica Eek (V), som också arbetar på Universitetssjukhuset i Linköping, ansågs besvarad, även om dylika platser än så länge inte finns! Kristdemokraterna hade också på regionfullmäktige i onsdags flera valärenden, framförallt nyval efter avsägelser. Fullmäktige valde Birre Waern, som också kommer att bli ny förste ersättare i regionfullmäktige, till ny ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, i beredningen för behovsstyrning 1 och i beredningen för folkhälsa. Vidare valdes Christina Landoff till ny ersättare i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden och ledamot i Regionens pensionärsråd. Slutligen valdes Fredrik Topplund, i dessa sammanhang mest känd som politisk sekreterare, men som också snart kommer att bli ordinarie ledamot i regionfullmäktige, till ny ledamot i beredningen för behovsstyrning 3. Dessutom var det dags för regionen att välja nämndemän till Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Göta Hovrätt. Från Kristdemokraterna valdes Gudrun Eklund, Solveig Danielson och Stefan Ackeryd till nämndemän i Förvaltningsrätten, Christer Petré till nämndeman i Kammarrätten och Fredrik Topplund till nämndeman i Göta Hovrätt. Varmt välkomna allihopa till nya eller nygamla uppdrag!

    Nyhetsartikel och debattartikel om beslut om ambulanshelikopter
    Denna vecka har det varit medial uppmärksamhet kring förra veckans beslut i samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen, att inte följa experternas råd och gå vidare med att införa en ambulanshelikopter för vår sjukvårdsregion. Corren hade i onsdags en nyhetsartikel och i fredags publicerades en debattartikel från mig och mina gruppledarekollegor från Region Jönköpings län och Region Kalmar län; Mia Frisk och Jimmy Loord. Du kan läsa nyhetsartikeln här: (https://corren.se/nyheter/ingen-ambulanshelikopter-till-ostergotland-om6320328.aspx) och debattartikeln här: (https://www.corren.se/asikter/debatt/dags-att-landa-fragan-om-ambulanshelikopter-om6321505.aspx).

    Möte med styrgruppen för Löfstad slott
    I torsdags förmiddag samlades den politiska styrgruppen för Löfstad slott för höstens möte på plats på slottet. I styrgruppen finns representanter från styrande partier och opposition i Region Östergötland, Norrköpings kommun och ur styrelsen för Östergötlands Museum, samt representanter för Riddarhuset. Slottets sista ägare, Emelie Piper, testamenterade slottsfastigheten till en stiftelse som förvaltas av Riddarhuset i Stockholm, och alla inventarier till Östergötlands Museum, i syfte att slottet, i oförändrat skick, skulle visas för allmänheten. På styrgruppsmötet i torsdags fick vi dels information om hur verksamheten förflutit under den gångna högsäsongen, och dels planering på kort och lång sikt för framtiden. Vi hann också med en rundvisning i paradvåningen, som alltid är sevärd att besöka!

    Möte med Östergötlands Förenade Filmare (ÖFF)
    På torsdagseftermiddagen träffade vi från regionutvecklingsnämndens presidium tre representanter frö Östergötlands Förenade Filmare (ÖFF). Vi möttes på kontoret för Film i Öst i Norrköping, som är en del av enheten för kultur inom Region Östergötland. Vi diskuterade filmens förutsättningar i Östergötland, och hur filmen som både kulturyttring och näringsgren, kan utvecklas framåt.

    Strategiskt samråd med kommunerna i Östergötland
    Fredagen ägnades åt strategiskt samråd mellan regionen och kommunerna i Östergötland. Ungefär tre gånger per termin samlas kommunstyrelseordförande och oppositionsledare från kommunerna samt ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, för att diskutera gemensamma strategiska frågor mellan kommun och region. Första delen av fredagens möte ägnades åt en workshop där vi tillsammans resonerade om hur arbetet i samrådet bäst struktureras och genomförs för bästa möjliga resultat. På eftermiddagen blev det kortinformationer om bland annat arbetet att ta fram ny regional utvecklingsstrategi för Östergötland.

    Temadag om energiförsörjning
    I går lördag arrangerades en intressant temadag för kristdemokrater från hela Östergötland på temat ”Så kan vi säkra vår framtida energiförsörjning”. Temadagen genomfördes i Sessionssalen i regionhuset och gästades av Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin, Sara Perhat från Svensk Kärnbränslehantering AB, Klas Gustafsson, vice VD på Tekniska Verken i Linköping och Sara Malmgren från Cleantech Östergötland. Bra, viktiga och aktuella föredragningar och bra frågeställningar från engagerade deltagare!

    Då återstår bara för mig att önska er en fin söndagskväll och en bra ny vecka!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se