• Nyhetsbrev vecka 41

    Hej!

    Det är fredag, solen skiner, himlen är blå och en helg står för dörren. Trots detta Brittsommarväder, ja Birgitta hade namnsdag i onsdags, har denna dag huvudsakligen tillbringats inomhus. Idag har Kristdemokraterna nationellt samlats för partifullmäktige, som är det näst högsta beslutade organet i partiet efter rikstinget. Vi är tre ombud från Östergötland; presidiet i partidistriktsstyrelsen Magnus Oscarsson, ordförande, Eva-Britt Sjöberg, förste vice ordförande och undertecknad som är andre vice ordförande. Tillsammans med ombudsman Elvira Wibeck och politisk sekreterare Fredrik Topplund, som riggat tekniken i ett av konferensrummen i regionhuset, har vi deltagit digitalt i dagens viktiga diskussioner och beslut. Tidigare i veckan har de regionpolitiska aktiviteterna bl.a. bjudit på ett par utflykter i Östergötland. Om det och en del annat kommer här några rader i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Studiebesök hos 1177 och Vårdlotsen
    Veckan började med att vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset i måndags förmiddag gjorde studiebesök hos två viktiga och aktuella verksamheter i Region Östergötland, 1177 Vårdguiden och regionens fristående vårdlots. Båda huserar i regionens lokaler på S:t Larsgatan 9 D i centrala Linköping. Vi började med att träffa ledningen för 1177 med verksamhetschef Malou Lindberg och de båda vårdenhetscheferna Marie Matthys och Asta Lindström, som framförallt berättade om hur arbetet påverkats av pandemin, särskilt under våren, men även om tankar och planer för framtiden. Vi träffade vidare Karin Schildt, samordnare för regionens fristående vårdlots, och hennes medarbetare Monica Borg. Den fristående vårdlotsen inrättades 2007 när Kristdemokraterna var med och styrde Landstinget i Östergötland tillsammans med övriga allianspartier och det lokala sjukvårdspartiet Vrinnevilistan. Vårdlotsens främsta uppdrag är att hjälpa patienter som inte kan få vård i Östergötland inom vårdgarantins gräns, att få operation eller behandling på vårdinrättning på annat håll i landet, företrädesvis i våra grannregioner, men även en hel del i Stockholmsområdet. Med all den planerade vård som blivit uppskjuten på grund av pandemin, som nu ska utföras under hösten och vintern, kan vårdlotsen få en hel att göra. Ett nationellt samarbete mellan motsvarande verksamheter i landets regioner, samordnat genom Sveriges kommuner och regioner (SKR) har också påbörjats.

    Dialoger om regional utvecklingsstrategi med Mjölby och Norrköping
    Den här veckan har regionens pågående dialoger med Östergötlands kommuner om den kommande regionala utvecklingsstrategin fortsatt, med besök i Mjölby i måndags eftermiddag, och i Norrköping igår torsdag förmiddag. Jag hade förmånen att vara med vid båda tillfällena. Precis som vid tidigare dialoger inledde regionen med att kort presentera det lagstadgade uppdraget att ta fram en regional utvecklingsstrategi, en strategi som ska tas fram av regionen, men som är hela Östergötlands strategi, och presentera det dialogunderlag som sänts ut till kommunerna inför dialogtillfällena. Sedan gavs kommunerna möjlighet att presentera lokala strategier, måldokument, utmaningar o.s.v., innan dialogen om den kommande strategins olika delar tar vid. Varje kommun väljer själv inför dialogerna vilka från kommunen som ska delta och vad man vill lyfta upp och presentera från kommunen. Det blir därför lite olika upplägg mellan kommunerna, men det är intressant och viktigt att på detta sätt fånga upp de olika synpunkter och tankar som finns utifrån ett lokalt perspektiv!

    Sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp
    I tisdags förmiddag sammanträdde regionens politiska ledningsgrupp, PLG, som består av presidierna i regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden, trafik- och samhällsplaneringsnämnden och regionfullmäktige, samt de partiers gruppledare som inte finns med i något av presidierna. Från Kristdemokraterna är det Elvira Wibeck, andre vice ordförande i regionfullmäktige och undertecknad som andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, som deltar. Utöver förtroendevalda deltar regiondirektören alltid och övriga av regionens ledande direktörer i olika omfattning. På dagordningen för tisdagens möte stod bl.a. en föredragning från regiondirektör Krister Björkegren av aktuellt läge när det gäller Coronapandemin i Östergötland, där det i nuläget är fortsatt låg allmän smittspridning i regionen, men där framförallt den i media uppmärksammade studentfesten med flera smittade, givit en ökning av antalet smittade de senaste två veckorna. Antalet som vårdas för Covid-19 i slutenvård på regionens sjukhus är fortsatt mycket lågt, och det har inte varit någon i intensivvård sedan slutet av augusti. Även antalet personer avlidna med Covid-19 är också mycket lågt, med enbart enstaka dödsfall de senaste veckorna. Det verkar också som att de som blir smittade nu i höst, generellt inte blir lika sjuka som de som smittades i våras. Men, på flera håll i Sverige och framförallt i flera andra europeiska länder pågår en större ökning av antalet smittade, vilket påminner om vikten av att fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer! I övrigt fick PLG bl.a. information om pågående processen nationellt att fördela högspecialiserad vård på landets universitetssjukhus, och det ekonomiska läget för regionen inför beslut om treårsbudget 2021-2023 som ska ske på regionfullmäktige i november.

    Partidistriktsstyrelsen på besök i regionhuset
    I tisdags kväll höll Kristdemokraternas partidistriktsstyrelse i Östergötland sitt första fysiska sammanträde sedan början av mars. För att kunna hålla tillräckligt avstånd i en rymlig lokal, ställde regiongruppen upp och var värd för mötet i Sessionssalen i regionhuset, som är större än konferensrummet på partidistriktskansliet. På styrelsemötet behandlades bl.a. ärenden inför partidistriktets extra årsmöte i november, då bl.a. valplan, nomineringsriktlinjer och nomineringskommitté för regionvalet 2022 ska beslutas. Alltså flera ärenden som i högsta grad berör regiongruppen!

    Sammanträde med regionfullmäktige
    På onsdagen stod regionfullmäktige på programmet. Precis som vid de två senaste fullmäktigemötena i juni och september, deltog halva fullmäktige (51 personer) på plats i Kunskapsgallerian Linnés aula i centrala Linköping och halva fullmäktige (49 personer) deltog via mötesverktyget Zoom. För Kristdemokraternas del deltog Elvira Wibeck, Lena Käcker Johansson, Birgitta Waern och undertecknad på plats, samt Anders Eksmo, Annicki Oscarsson, Nils-Ingvar Graan och Máire Skogstjärna via Zoom. Bland beslutsärendena på fullmäktigemötet fanns bl.a. beslut om Storregional systemanalys 2020 för Stockholm-Mälarregionen och Storregional godsstrategi för Stockholm-Mälarregionen. Båda dokumenten har tagits fram i Mälardalsrådets regi inom ramen för infrastruktursamarbetet ”En bättre sits”, där Region Östergötland ingår tillsammans med övriga regioner inom Östra Mellansverige; Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland och Region Uppsala samt Region Stockholm och Region Gotland. Huvudsyftet med samarbetet kan sägas vara att de ingående regionerna enas om gemensamt prioriterade infrastrukturprojekt gentemot staten, vilka då med de sju regionernas uppslutning får större kraft bakom sig, än om varje region för sig skulle välja ut projekt enbart inom sin region. Ett antal arbetsgrupper har arbetat med olika frågor inom ramen för framtagandet av de båda dokumenten. Från Kristdemokraterna har Annicki Oscarsson, i sin roll som kommunstyrelseordförande i Ödeshögs kommun, deltagit i en av arbetsgrupperna, och passade också lämpligt nog på att yttra sig och yrka bifall under onsdagens fullmäktigemöte. Dagen avslutades med utdelning av årets kulturstipendier. Utdelningen var aningen avskalad med anledning av pågående pandemi, men tre av de sex stipendiaterna var på plats och hedrades av fullmäktige. Utdelningen hade för första gången delats upp inom fullmäktiges presidium, vilket gjorde att Elvira Wibeck som andre vice ordförande, delade ut två stipendier, på ett mycket förtjänstfullt sätt!

    Budgetmöte med KD och M i korridoren
    Efter avslutat fullmäktigemöte i onsdags, samlades Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset till ett arbetsmöte, där vi gick igenom senast uppdaterade version av vårt gemensamma förslag till Treårsbudget 2021-2023 för Region Östergötland. Det är varje år mycket arbete med ett budgetförslag, men årets budgetarbete har en extra dimension då, som jag berättat i tidigare nyhetsbrev, regionen har en helt ny modell för budget och övriga styrdokument. Efter ett antal veckors arbete börjar vi nu närma oss ett riktigt bra budgetförslag. Än återstår en del arbete, men nu kan i alla fall en färdig slutprodukt anas…

    Då drar det ihop sig för helg, och även om dagens brittsommarväder inte riktigt tycks hålla i sig hela helgen, ser det ändå ut att bli vissa chanser till sol och uppehållsväder. Så passa på att njuta av höstfärgerna i naturen, och som sagt, fortsätter vi alla att följa myndigheternas rekommendationer! En riktigt trevlig helg till er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se