• Nyhetsbrev vecka 48

    Hej!

    Äntligen skiner solen från en klar himmel! Dessutom lite vintrigt med snö på marken, och i morgon är det första advent! I dag kom också ännu en glädjande opinionsmätning från Sifo, som visar uppgång för Kristdemokraterna till 7,5 procent! Så visst går det att hitta glädjeämnen i vardagen. Den gångna veckan har också bjudit på en hel del intressant och givande. Något av det ska jag försöka fånga med några rader i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Veckan började med traditionellt måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset. Ungefär en gång i månaden gästas måndagsmötet av regionens ledande direktörer, för avstämning av aktuella frågor. Denna gång hade vi besök av regiondirektör Krister Björkegren, regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren och ekonomidirektör Josefin Bjäresten. Bland de frågor vi dryftade fanns bl.a. en lägesrapport avseende den pågående omorganisationen i regionen och de rekryteringar av chefer som pågår för tillfället. Vi pratade också om tillgängligheten till vård som tyvärr blivit sämre än motsvarande tid förra året, och om processen att utveckla utformning och innehåll när det gäller ’nära vård’.

    Möte med regionens två nya vårddirektörer
    Måndagen fortsatte med ett särskilt möte med Region Östergötlands två nya vårddirektörer. Den omorganisation av hälso- och sjukvården som sjösätts vid årsskiftet, och som är resultatet av ett av de uppdrag som Kristdemokraterna och Moderaterna fick igenom i samband med förra årets beslut om finansplan, innebär bl.a. att hela vården blir en enda produktionsenhet med en enda stab, till skillnad från att varje sjukvårdscentrum idag är en produktionsenhet med en egen stab. Det innebär att en hel lång rad ekonomichefer efter årsskiftet blir en ekonomichef, en lång rad HR-chefer blir en HR-chef o.s.v. Chefer för den nya stora produktionsenheten, chefer för alla centrumchefer och direkt underställda regiondirektören, blir vårddirektörerna Ninnie Borendal Wodlin och Jessica Frisk. Vårt möte med Ninnie och Jessica i måndags gav oss möjlighet att höra hur arbetet fortlöper inför att den nya organisationen formellt sätts igång 1 januari, och diskutera vilka utmaningar och möjligheter de ser med sina nya roller. Intressant samtal och det känns som att de är rätt personer för uppdragen!

    Politiska ledningsgruppen på utbildning som krisledningsnämnd
    I tisdags förmiddag hade regionens politiska ledningsgrupp (PLG) sammanträde. PLG, som består av presidierna i regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden, trafik- och samhällsplaneringsnämnden, regionfullmäktige och de partiers gruppledare som inte ingår i något av presidierna, brukar normalt sammanträda i sessionssalen i regionhuset och diskutera strategiska frågor för regionen, som exempelvis organisation och ekonomi. I tisdags var dock hela sammanträdet en utbildning för PLG i rollen som krisledningsnämnd för Region Östergötland. Sammanträdet var därför förlagt till Katastrofmedicinskt Centrum, en del av Region Östergötland, som är granne med såväl Linköpings Universitet, Försvarets forskningsinstitut (Foi) och den nya statsdelen Vallastaden. Chefen för Katastrofmedicinskt Centrum, tillika säkerhetschef för Region Östergötland, Rickard Lundin, med medarbetare, informerade om vad uppdraget som krisledningsnämnd i regionen innebär, ledde oss i övningar och diskussioner och gav oss slutligen en rundvandring på centrumets anläggning. En mycket intressant och viktig förmiddag!

    Tre dagar med kongress då SKL blev SKR
    I veckan var det dags för denna mandatperiods stora kongress för, som det numera heter, SKR – Sveriges kommuner och regioner. När kongressen började hette organisationen fortfarande SKL, men eftersom alla landsting från det senaste årsskiftet har blivit regioner, behövdes ett namnbyte, som skedde genom beslut i ett av kongressens första beslutsärenden. SKR har sin ordinarie kongress på hösten första året under en mandatperiod. Årets kongress var glädjande nog förlagd till Linköping och Konsert & Kongress. Kristdemokraternas delegation vid kongressen var större med fler ombud än vi hade för fyra år sedan vid kongressen i Karlstad, naturligtvis beroende på att Kristdemokraterna gick framåt i de allra flesta kommun- och regionval 2018! Kongressen inleddes på tisdagseftermiddagen med gruppmöten för alla partigrupper, och som Kristdemokraternas ombud från Östergötland och linköpingsbo, fick jag inleda gruppmötet med att hälsa partikollegorna välkomna till Linköping. På gruppmötet planerade vi partiets ageranden och ställningstaganden under kongressen. Själva kongressen hölls sedan onsdag och torsdag, och utöver själva kongressförhandlingarna inleddes kongressen med kulturella inslag med linköpingsanknytning, skönsång från kör från Folkungaskolans musikgymnasium och ett par låtar med Louise Hoffsten! Kongressen gästades också av statsminister Stefan Löfven som höll tal och av journalisten Katrine Marcal, boende i London, som höll föredrag om Brexit. Under förhandlingarna behandlades och beslutades en lång rad motioner om inom lika ämnesområden. Jag passade på att tala om den motion som Conny Brännberg, regionråd i Västra Götalandsregionen, och jag tillsammans lämnat in om att SKR har en viktig roll för att främja besöksnäringen i Sverige. Det blev tre lyckade dagar med trevlig samvaro med partikollegor och många andra från hela landet och där Linköping klarade uppdraget som kongressvärd utmärkt!

    Invigning av Norrköpings filmfestival
    I torsdags kväll var jag inbjuden till invigningen av Norrköpings tjugoförsta filmfestival, arrangerad av den 65-åriga filmföreningen Flimmer! Tillsammans med regiongruppskollegan Lena Käcker Johansson, minglade vi med filmentusiaster, fick en presentation av filmfestival och filmförening och gavs möjligheten att se kvällens huvudfilm, Jojo Rabbit, en riktigt bra film som bjöd på både skratt och tårar!

    Möte med Folkhälsopolitiska nätverket i Östergötland
    Redan när min företrädare som gruppledare i lanstinget/regionen, Levi Eckeskog, var ordförande för den dåvarande Hälsosamverkansberedningen under mandatperioden 2006-2010, startades det folkhälsopolitiska nätverket i Östergötland, där politiska företrädare med folkhälsoansvar från regionen och Östergötlands tretton kommuner, träffas för att diskutera aktuella gemensamma frågor inom folkhälsoområdet. Efter att nätverket under förra mandatperioden hade ganska hög aktivitet, har starten den här mandatperioden dröjt av något. Bakgrunden till det är framförallt att det förts en allmän diskussion kring hur regionen och kommunerna bäst ska mötas inom olika politikområden. Efter beslut i det strategiska samrådet (där vi från regionen möter kommunstyrelseordförande och oppositionsföreträdare från kommunerna) tidigare i höst, finns det nu klartecken för att återuppta arbetet i det folkhälsopolitiska nätverket, och i går fredag hölls första mötet för mandatperioden, då även folkhälsopolitiskt ansvariga tjänstepersoner var inbjudna. Rapporter och informationer om pågående arbeten i regionen och diskussioner i grupper om hur nätverkets arbete ska se ut, stod bl.a. på programmet. Kristdemokraterna var välrepresenterade på mötet, med Eva-Britt Sjöberg, kommunalråd i Norrköping som representant från Norrköping, Elvira Wibeck, vice ordförande i beredningen för folkhälsa i regionen och undertecknad. Bra att arbetet inom detta viktiga område nu är igång!

    Förmöte inför Strukturfondspartnerskapets prioriteringsmöte
    Om två veckor är det dags för höstens prioriteringsmöte med Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige. Då samlas valda representanter från de fem regionerna i Östra Mellansverige (Östergötland, Södermanland, Örebro län, Västmanland och Uppsala län) och andra organisationer som har ledamotsplats i partnerskapet (t.ex. Arbetsförmedlingen, LRF, Coompanion m.fl.) för att prioritera projekt som ansökt om medel ur Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden. Inför varje prioriteringsmöte brukar vi som är representanter från Östergötland träffas för ett förmöte med Lotten Carlsson, enhetschef inom regional utveckling, som är ansvarig tjänsteperson för regionens beredning av projektansökningarna. Det är bra att på det sättet förbereda sig inför det kommande prioriteringsmötet och få höra hur de fem regionerna har resonerat tillsammans om projektansökningarna.

    Då återstår bara för mig att önska er alla en riktigt fin Första Adventshelg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se