• Nyhetsbrev vecka 48

    Hej!

    Efter en höst som bjudit på ovanligt varmt väder, har temperaturen idag verkligen klättrat nedåt, och med klart och soligt väder, infinner sig nästan vinterkänsla… Vi står också precis i begrepp att kliva in i Adventstiden, som förhoppningsvis, trots allt, kan bidra med lite ljus och hopp! För det behöver vi alla. Det är alltjämt ett allvarligt läge när det gäller smittspridning och antal personer som vårdas på sjukhus. Glädjande nog verkar utvecklingen på vaccinfronten gå framåt, och vi får hoppas att det kan leda till en verklig ljusning under nästa år! En innehållsrik vecka, om än upplevd från samma skrivbordsstol där hemma, har det varit, och några axplock från den kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med smittskyddsläkare och regiondirektör
    Vid veckans digitala måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland, gästades vi av både regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind och regiondirektör Krister Björkegren. Huvudärendet för deras besök var förstås aktuellt läge när det gäller Coronapandemin. Några positiva besked var att tillgången på skyddsmaterial är mycket god med t.ex. dubblade lagernivåer när det gäller munskydd, och överhuvudtaget ingen brist på något i nuläget, att ordinarie planerad vård just nu kan genomföras till ca 70-75 procent till skillnad från i våras då den helt ställdes in, samt bedömningen att piken på den andra vågen av smittspridningen kommer att vara ca 80 procent av vårens pil. Riktigt negativt är å andra sidan hur dåligt den allmänna provtagningen i Östergötland har fungerat i jämförelse med övriga landet. Med havererad analysmaskin och brist på reagens, stoppades möjligheten för allmänheten att boka tid för provtagning helt, och enbart patienter på sjukhus och äldreboenden, och viss personal har kunnat provtas. Även om analysmaskinen är återställd och reagens åter finns att tillgå, har detta inneburit ett mycket olyckligt avbrott i den för pandemins bekämpande viktiga provtagningen!

    Digitalt regionfullmäktige debatterade Treårsbudget
    I tisdags sammanträdde regionfullmäktige i Region Östergötland, i princip helt digitalt. De tre i fullmäktiges presidium, däribland andre vice ordförande Elvira Wibeck (KD), var på plats i fullmäktiges vanliga sammanträdeslokal i Kunskapsgallerian Linnés aula. Övriga 98 ledamöter var med digitalt, nog det största Zoom-möte jag varit med på hittills… Och det fungerade förvånansvärt bra! Huvudärendet för fullmäktigemötet var beslut om Treårsbudget 2021-2023 för Region Östergötland. Liksom de senaste åren hade vi från Kristdemokraterna tillsammans med våra kollegor i Moderaterna arbetat fram ett helt komplett eget budgetförslag från grunden. Eftersom regionen tidigare i år beslutade att förändra modell för budget och övriga styrdokument, var årets budgetarbete verkligen att starta från grunden. Trots att vårt budgetförslag innehöll flera inslag som gjorde det till det bästa av de fyra förslag som fanns att välja mellan, vann det inte fullmäktiges bifall. Men, vi fortsätter att driva de sakpolitiska förslagen i budgeten på andra sätt framöver! Ett annat viktigt beslut under fullmäktigemötet, var antagande av Regionalt Trafikförsörjningsprogram. Ett i stora delar bra dokument, som dock enligt oss från Kristdemokraterna innehöll en försämrande brist. Skrivningen om den tillväxtfrämjande tågtrafiken på det viktiga nord-syd-stråket Stångådalsbanan, var alltför defensiv och hämmande. Vi yrkade både i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden och Regionstyrelsen, som behandlat dokumentet inför fullmäktigesammanträdet, på ett tillägg för att betona järnvägssträckans betydelse för arbetspendling inom Östergötland. Vi upprepade genom Lena Käcker Johansson med benäget stöd från Nils-Ingvar Graan, yrkandet även i fullmäktige, men fick dessvärre inte med oss övriga partier i fullmäktige heller. Men, även denna fråga fortsätter Kristdemokraterna att driva framåt! Utöver redan nämnda Elvira, Lena och Nils-Ingvar deltog från Kristdemokraterna de ordinarie ledamöterna Fredrik Topplund, Anders Eksmo, Annicki Oscarsson och undertecknad, samt tjänstgörande förste ersättarna Birgitta Waern och Máire Skogstjärna i fullmäktigesammanträdet. Tack till alla för goda insatser!

    Konferens: Besöksnäringen på agendan
    Vid den här tiden på året har jag flera av de senaste åren begivit mig till Stockholm för konferensen ”Besöksnäringen på agendan”, arrangerad av Sveriges kommuner och regioner, Tillväxtverket och det regionala nätverket för turism. Konferensen har utvecklats till den stora årliga samlingsplatsen för förtroendevalda, tjänstepersoner och aktörer inom besöksnäringen. I år genomfördes konferensen digitalt, med enbart några få medverkande på plats i en studio i Stockholm, men med flera hundra deltagare över landet. Konferensen innehöll flera intressanta föredrag, men också möjlighet att välja bland parallella seminarier. Huvudtemat för inte oväntat hur besöksnäringen påverkats av pandemin, och hur den ska kunna utvecklas under/efter pandemin. Några av höjdpunkterna var ett intressant och tankeväckande föredrag av författaren och ekonomie doktor Kjell A Nordström, ett digitalt besök hos entreprenören Thomas Peterson som bl.a. driver den mycket naturnära boendeanläggningen Naturbyn i Värmland som normalt lockar huvudsakligen utländska turister men i år varit fullbokad av svenska resenärer, och en internationell utblick från Jane Stacey, chef för turismenheten inom OECD.

    Avstämningsmöte med Kristdemokraternas regionråd i landet
    I onsdags eftermiddag kallades alla Kristdemokraternas regionråd i landet in till ett avstämningsmöte via Zoom med Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott och sjukvårdspolitisk talesperson, för att ge en kort lägesrapport från varje region om tillgång på skyddsmaterial och läkemedel, läget för provtagning och kapaciteten att utföra vanlig planerad vård på sjukhusen. Vid mötet deltog också partiledarens stabschef Tobias Karlström och chefsekonom Daniel Liljeberg. Även frågan om munskydd i kollektivtrafik och den i måndags publicerade granskningen från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om läkarmedverkan i äldreomsorgen under pandemin, diskuterades. Intressant att på detta sätt få en bild av läget i landet och också få aktuell information från partiledningen.

    Sammanträde med politiska ledningsgruppen
    Igår torsdag sammanträdde regionens politiska ledningsgrupp (PLG). På dagordningen stod bl.a. nulägesbild för hanteringen av Coronapandemin, där vårddirektör Jessica Frisk från den regionala särskilda sjukvårdsledningen redogjorde för läget för antal patienter i slutenvård och intensivvård, tillgången på skyddsmaterial, utökning av smittspårningsenheten, sjukfrånvaro bland personalen, provtagning och planeringen för kommande vaccinering. Kommunikationsdirektör Anna Bowall berättade om planeringen för kommunikationsinsatser både vad gäller provtagning och vaccination. Medicinsk direktör Stefan Franzén informerade om veckans granskning från IVO om läkarmedverkan i äldreomsorgen, där regionens svar till IVO arbetas fram av en särskild grupp. Också intressant att ta del av uppgiften, som inte varit så tydlig i media, vilket oerhört litet underlag som granskningen bygger på, där enbart 3 av 256 särskilda boenden i Östergötland och 28 av 3600 patienter ingår i granskningen. Vidare rapporterade Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren om processen att ta fram nya regelverk för nätläkare, och regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro gav en lägesrapport om hur arbetet fortskrider att besluta om vilka regioner som får vilka uppdrag inom nationellt högspecialiserad vård.

    Telefonintervju om civilsamhällets roll för hälsan i befolkningen
    I går torsdag eftermiddag hade jag ett intressant telefonsamtal med diakon Pernilla Edström i Svenska kyrkan. Diakonerna i Linköpings domkyrkopastorat håller på att ta fram en ny diakonipastoral för sitt arbete, där de bland annat tar upp vilka behov som finns i samhället och vilka av de behoven de kan möta upp på olika sätt i sin roll. Utifrån det arbetet hämtar de in synpunkter och tankar från olika delar av samhället, och igår fick jag i egenskap av förtroendevald i regionen, ge några perspektiv från regionpolitiken. Det blev ett intressant samtal där vi berörde civilsamhällets viktiga roll för bl.a. integration, språkinlärning, hälsa och i förlängningen arbete.

    Möte med regional utvecklingsgrupp inom Kristdemokraterna
    På torsdagskvällen var det dags igen för möte med den grupp som Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska råd har utsett för att ta fram ett material med politik inom det regionala utvecklingsområdet, som kan användas som underlag för politiska ageranden och t.ex. valprogram i regioner och kommuner. Gruppens tidigare tjänsteperson, Mattias Svensson har slutat sin tjänst på Kristdemokraternas riksorganisation och gårdagskvällens möte var det första med hans efterträdare, Jan Fjellstedt. Gruppen leds av Vernica Kerr, gruppledare i Umeå och vice ordförande i kulturutskottet i Region Västerbotten och övriga ledamöter är Conny Brännberg, regionråd i Västra Götalandsregionen, Birgitta Sacrédeus, regionråd i Region Dalarna, Anders Andersson, oppositionsråd i Region Kalmar län, Magnus Jacobsson, riksdagsledamot och andre vice ordförande i trafikutskottet samt undertecknad som oppositionsråd i Region Östergötland.

    Nu närmar sig helgen, en helg då jag brukar gå på julmarknad på fredagskvällen, koka knäck med vänner på lördagen och gå på fullsatt Första Adventsgudstjänst på söndagen. Ikväll får det bli premiären av den nya säsongen av På Spåret, på söndag blir det webbgudstjänst och nog ska det kokas lite knäck i alla fall… Vi får alla göra det bästa av situationen, och fortsätta följa råd, rekommendationer och riktlinjer, och håla i, och hålla ut! En riktigt fin Första Adventshelg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se