Hej!
Fredag eftermiddag och helgen står för dörren. En intensiv och innehållsrik arbetsvecka har klarats av, och det är dags att göra några nedslag i de regionpolitiska aktiviteterna som bjudits med inslag av hälso- och sjukvård, kultur, näringsliv m.m. Kort och gott, här är veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!
Årsmötessäsong i Kristdemokraterna
Februari är årsmötessäsong för Kristdemokraterna. Nu och då brukar jag få chansen att gästa årsmöten i partiavdelningar för att berätta om Kristdemokraternas politiska arbete i Region Östergötland. I lördags var jag inbjuden till årsmötet för Kristdemokraterna i Motala, som hölls i Hela Människans lokaler i Gamla Stan i Motala. Ordförande Nils-Ingvar Graan, gruppledare Erik Forslund, medlemmar som varit med länge och några nya medlemmar tog emot. Jag berättade om hur Kristdemokraterna under flera år lagt förslag för att komma till rätta med problem med bl.a. ekonomi och tillgänglighet i regionen. Alltför få av våra förslag har bifallits, och för 2019 noteras också ett rekordstort underskott i hälso- och sjukvårdens ekonomi. Årsmötesdeltagarna ställde flera bra frågor och kom med bra medskick för det fortsatta regionpolitiska arbetet. Jag fick också förmånen att hålla i ordförandeklubban under själva årsmötesförhandlingarna. Tack till alla årsmötesdeltagare för ett riktigt trevligt årsmöte! I måndags kväll var det dags för årsmöte i min hemavdelning Linköping, där riksdagsledamot Pia Steensland från Sörmland, var gästande huvudtalare. Hon höll ett intressant och engagerande anförande om sitt och Kristdemokraternas arbete med att stärka rättigheterna för personer inom LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade). Jag fick också möjlighet att ge en kort rapport från Kristdemokraternas regionpolitiska arbete, där förstås det besvärliga ekonomiska läget var en viktigt punkt.
Möte med Östergötlands Läkarförening
I måndags eftermiddag träffade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset Östergötlands Läkarförening i deras lokaler på Storgatan i Linköping. Delar av föreningens styrelse, med ordförande Carin Larnert Hansson i spetsen, tog emot oss. Det blev ett givande och konstruktivt samtal om villkoren för primärvården, samverkan mellan primärvård och sjukhusvård, fast läkarkontakt och listningstak i primärvården och hur vi kan utveckla regelboken för vårdval inom primärvården.
Inspelning av debatt i SVT Nyheter Öst
I tisdags morse spelade SVT Nyheter Öst in en debatt om den östgötska hälso- och sjukvården på plats i ljusgården vid norra entrén på Universitetssjukhuset i Linköping. Kjell Lundström från SVT ledde debatten och debattdeltagarna var Emil Broberg (V), Helena Balthammar (S) och jag från Kristdemokraterna. Den rekorddåliga ekonomin för sjukvården i Östergötland och den försämrade tillgängligheten till vården i regionen, fanns bland debattämnena. Debatten ska klippas och redigeras till att bli ca 5 minuter (vi höll på mycket längre…), och planeringen är att den sänds på tisdag i nästa vecka. Så håll utkik då!
Förmiddag med presidiemöten
Tisdagsförmiddagen ägandes åt två presidiemöten, dels ett gemensamt presidiemöte mellan presidierna i regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, dels eget presidiemöte för regionutvecklingsnämndens presidium. På det gemensamma presidiemötet fick vi bl.a. information om regional planering och bostadsförsörjningsarbetetet i regionen av Anders Bäckstrand, enhetschef för samhällsplanering i regionen. När regionutvecklingsnämndens presidium fortsatte förmiddagen med sitt eget möte, planerade vi bl.a. innehållet vid kommande nämndsammanträde, men också en aktuell genomgång av arbetet med Team Östergötland, där regionen, alla kommuner i Östergötland samt tre kommuner i norra Kalmar län samverkar för att gemensamt stärka arbetet med etablering, talangrekrytering och besöksnäring.
Smittskydd och vårdhygien i fokus på PLG
På tisdagseftermiddagen sammanträdde regionens politiska ledningsgrupp (PLG). Utöver en aktuell uppdatering av regionens ekonomiska resultat för 2019, ägandes större delen av mötet åt fokus på smittskydd och vårdhygien. Passande nog gästades PLG av flera ur personalstyrkan på just enheten ”Smittskydd och vårdhygien”, bland dem smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Martin Zetterlund, processledare för VRI (Vårdrelaterade infektioner), och på sin fritid förtroendevald för Kristdemokraterna och del av vår regiongrupp! Vi fick både en aktuell uppdatering av hur regionen agerar utifrån den pågående spridningen av det så kallade Coronaviruset, och en aktuell uppdatering av regionens arbete med vårdhygien internt. Det är helt klart att mycket mänskligt lidande kan undvikas och stora summor pengar kan sparas med ett framgångsrikt arbete med vårdhygien!
Regionfullmäktige med debatt om vårdval i vuxenpsykiatrin
I onsdags var det dags för årets första sammanträde med regionfullmäktige. På dagordningen fanns ovanligt få beslutsärenden, och egentligen inte något speciellt kontroversiellt ärende. Istället bjöds på tre intressanta informationspass från några av regionens ledande direktörer. Regiondirektör Krister Björkegren inledde, och sedan följde pass om regional utveckling med regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla, om ekonomi med ekonomidirektör Josefin Bjäresten och om nära vård med utvecklingsdirektör Rolf Östlund. Det var först på eftermiddagen som det blev riktig debatt, när interpellationen från Kristdemokraterna och Moderaterna om konsekvenserna av beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden i januari att slopa vårdvalet i vuxenpsykiatrin, behandlades. Beslutet innebär bl.a. risk för försämrad kontinuitet för de patienter som behöver det mest och risk för minskad valfrihet för patienten att välja eller välja bort en vårdgivare. Jag uppmanade i debatten den styrande koalitionen att ompröva beslutet i Hälso- och sjukvårdsnämnden: ”För att stärka kontinuitet och valfrihet måste uppmaningen till koalitionen bli: Tänk om, och tänk rätt! Låt vårdvalet i vuxenpsykiatrin vara kvar!” I onsdags hade också interpellanterna Fredrik Sjöstrand (M) och Lena Käcker Johansson (KD) en debattartikel i Corren, Norrköpings Tidningar och MVT Motala Vadstena Tidning i frågan med den belysande rubriken: ”Slopat vårdval drabbar de svagaste i samhället”. Du kan läsa debattartikeln här: (
https://www.corren.se/asikter/debatt/slopat-vardval-drabbar-de-svagaste-om6498794.aspx).
Kunskaps- och inspirationsdag om barnkonventionen
I går torsdag arrangerade kulturenheten i Region Östergötland en kunskaps- och inspirationsdag om barnkonventionen, med utgångspunkt i att barnkonventionen vid årsskiftet blev svensk lag. Barnkonventionen har förstås bäring på många delar av regionens och kommuners verksamheter, men belystes och exemplifierades under konferensen genom tre olika exempel från kulturområdet. Vårt eget regionbiblioteket tillsammans med biblioteket i Ydre, kulturförvaltningen i Malmö och slutligen den spännande samverkan mellan Linnéuniversitetet och ABBA The Museum. Den sistnämnda föredragningen bjöd glädjande nog också på mycket ABBA-musik, inte minst ’I have a dream’, som också namngivit projektet.
Näringslivsdag i Linköping
Idag arrangerades Linköpings kommuns näringslivsdag. Flera inspirerande pass med entreprenörer inom olika branscher och i små och stora företag. Dessutom presentation av aktuell statistik över hur Linköpings näringsliv står sig i nationell och internationell konkurrens, och det ser riktigt bra ut!
Då återstår bara för mig att önska er alla en riktigt trevlig helg!
Med vänlig hälsning
Per Larsson
Oppositionsråd och gruppledare
Kristdemokraterna i Region Östergötland