• Nyhetsbrev vecka 9

    Hej!

    Efter vårvärme i förra veckan, har lite kyligare temperaturer återvänt de senaste dagarna. Dock skiner solen utanför fönstret när veckans nyhetsbrev författas. Efter en lite lugnare sportlovsvecka, har den gångna veckan innehållit många olika regionpolitiska inslag. Några av dem kommer här i resumé i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Besök på årsmöte för Kristdemokraterna i Ydre
    Redan förra fredagen hade jag glädjen att gästa årsmöte för Kristdemokraterna i Ydre, för att berätta om Kristdemokraternas arbete i regionen. I det nya stora sammanträdesrummet i den nybyggda delen av kommunhuset i Österbymo, var vi åtta personer samlade på plats, och kunde därmed utan problem hålla ordentligt med avstånd. Trots det var det god stämning med många bra frågor och inspel till Kristdemokraternas arbete i regionen. Stort tack till Ydre partiavdelning för ett trevligt besök!

    Möte med kirurgkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping
    I måndags eftermiddag hade kirurgkliniken på Universitetssjukhuset bjudit in några politiker från regionen för att presentera förslag att påbörja processen att för Universitetssjukhuset söka medlemskap i organisationen OECI (Organisation of European Cancer Institutes) och därmed också kunna bli ackrediterade för att vara ett Comprehensive Cancer Center. Flera andra universitetssjukhus i Sverige finns redan med eller har påbörjat processen. Det handlar bl.a. om att kvalitetssäkra alla steg i cancervården och förbättra samarbetet med Linköpings Universitet. Från kirurgkliniken deltog Bergthor Björnsson, som tagit fram rapport i frågan, Per Sandström och Stefan Redéen. Från politiskt håll i regionen deltog Kaisa Karro (S), Marie Morell (M), Fredrik Sjöstrand (M) och undertecknad.

    Digital turné inför valprogram 2022 – Söderköpings partiavdelning
    På måndagskvällen var det dags för nästa stopp i regiongruppens pågående digitala turné till Kristdemokraternas partiavdelningar i Östergötland, för att inhämta idéer, förslag och synpunkter inför framtagande av regionalt valprogram inför valet 2022. I måndags gästade vi Söderköping, där några av de aktiva i partiavdelningen skickade med inspel om såväl hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur och näringsliv. Tack för besöket och för inspel till valprogrammet!

    Styrelsemöte med Almi Östergötland
    I onsdags hölls årets första styrelsemöte med styrelsen för Almi Östergötland. På mötet fick vi som vanligt rapporter från verksamheten, som framförallt består av rådgivning och utlåning till företag i hela Östergötland. Som jag tagit upp i tidigare nyhetsbrev, har förstås pandemins påverkan på näringslivet, förändrat arbetet för Almi sedan förra våren. Det har dock, när nu hela 2020 kan summeras, ändå fungerat riktigt bra, med bl.a. framgångsrik omorganisation i den mest kritiska perioden, och välfungerande digital omställning för t.ex. kundmöten. Den återkommande redovisningen till styrelsen, hade till detta möte också uppdaterats något, och bl.a. fick vi ta del av en tydlig sammanställning över hur Almis närvaro och arbete med lokala företag sker i alla östgötska kommuner, och i de flesta fall i god relation till befolkningsmängd. Något som inte alltid varit fallet historiskt. Styrelsen fick också en föredragning av ett examensarbete av en student från Linköpings Universitet som under några månader arbetat på Almi för att bl.a. genom djupintervjuer ta reda på kunders upplevelser av vilket värde Almi-kontakten gett.

    Dialog med Östergötlands Museum om framtida finanseringsbehov
    I går torsdag började dagen med ett möte mellan regionen och Östergötlands Museum utifrån framtida finanseringsbehov för museet. Den pågående ombyggnationen och renoveringen av museibyggnaden i Linköping ska vara klar till hösten, med planerad nyöppning i november. Såväl ombyggnationen som den kommande verksamheten kräver förstärkta ekonomiska anslag till museet. Bland annat har museet varit framgångsrika i att söka externa fondmedel, men vid mötet diskuterades också hur länsmuseerna i Sverige fått stå tillbaka ekonomiskt i den statliga kultursamverkansmodellen, till förmån för exempelvis scenkonst. Från Östergötlands Museum deltog museichef Olof Hermelin, Gabriela Huk, avdelningschef för publik och lärande samt museistyrelsens ordförande Göran Gunnarsson (C). Region Östergötland representerades av Eva Andersson (S) och undertecknad från regionutvecklingsnämndens presidium, kulturchef Rikard Åslund och kulturstrateg Petra Nordin Carlsson.

    Möte om Östgötadagarna 2021
    Torsdagen fortsatte med möte mellan presidierna i regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden och ansvariga tjänstepersoner om årets upplaga av Östgötadagarna i september, och den planerade vårversion av arrangemanget, ”Östergötland spirar”, som hade planerats till mitten av maj 2021. Med anledning av pandemin, osäkerhet kring hur smittspridningen utvecklas framåt, vilka restriktioner som kommer att gälla och hur långt vaccineringen har hunnit, blir det svårt för regionen att vara huvudarrangör av ett arrangemang i mitten av maj, där poängen är att många östgötar ska besöka landsbygdsföretag runt om i Östergötland. Därför får premiären skjutas upp till våren 2022, medan planeringen för de traditionella Östgötadagarna i september fortgår. Förra året ställdes även de in, men omvandlades då till ”Östgötasommar”. Framtiden får utvisa exakt hur det blir i år, men än så länge finns förhoppningen att septemberdagarna kan genomföras.

    Återstart för Kristdemokraternas kommunpolitiska nätverk i Östergötland
    På torsdagskvällen återstartade Kristdemokraternas kommunpolitiska nätverk efter ett par års paus. Nätverket samlar Kristdemokraternas gruppledare i Östergötlands kommuner och regionen, och till träffarna bjuds också politiska sekreterare, partidistriktets ombudsman, organisationsutvecklaren för region sydost samt de två kommunfullmäktigeordförande Kristdemokraterna har i Östergötland, in. Vid gårdagskvällens träff hade vi fokus på den kommande regionala utvecklingsstrategin, och nätverket gästades av regionutvecklingsdirektör Richard Widén, som berättade om processen att ta fram strategin, upplägg, innehåll och den återstående vägen framåt till antagande hösten 2021. En remissversion av strategin är just nu ute på remiss, där bl.a. kommunerna i Östergötland ska avge remissvar. Kvällen fortsatte med samtal om vilka frågor som kan var aktuella att lyfta vid nätverkets kommande träffar, samt arbetsformer för nätverket, både digitala och förhoppningsvis snart också fysiska träffar. Tack till alla deltagare för stort engagemang i samband med denna återstart!

    Strategiskt samråd med kommunerna i Östergötland
    Idag fredag genomfördes på förmiddagen möte med det strategiska samrådet mellan regionen och Östergötlands kommuner. På dagordningen för dagens träff var bl.a. några punkter kopplade till pandemin. Region Östergötlands vaccinsamordnare Kerstin Jonsson redogjorde för den omfattande vaccinationens organisation, statistik för hittills genomförda vaccinationer, en uppdatering av prioriteringsordningen samt hur planeringen ser ut framåt. Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin presenterade regionens arbete med att hantera den stora mängden uppskjuten vård i pandemins spår, t.ex. planerade operationer som fått stå tillbaka för den akuta pandemivården. Samrådet fick också information om pågående påverkansarbete när det gäller Ostlänken och arbetet med att ta fram ny länstransportplan för Östergötland.

    Då är det alldeles strax dags att ta helg. Väderprognosen lovar, åtminstone just nu, goda möjligheter till utomhusaktiviteter i solsken! Så varför inte ta vara på det och förstås fortsätta att hålla i och hålla ut och följa rådande restriktioner och riktlinjer! En trevlig helg till er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se