• Folkmordet på kristna 1915

    2014 lämnade Kristdemokraterna i Botkyrka motionen ”Uppmärksamma 100 års-minnet av folkmordet på kristna” i kommunfullmäktige. Detta är en hjärtefråga för oss kristdemokrater och vi har arbetat vidare med frågan om folkmordet 1915 inom Mittenmajoriteten. Med anledning av detta kommer nu Mångkulturellt centrum under november och fram till den 11 december att samla in berättelser om folkmord och brott mot mänskligheten, såsom t.ex. folkmordet på kristna 1915. Vi får aldrig glömma. 

    I mångkulturella Botkyrka berörs närmare var 6:e kommuninvånare direkt av folkmordet 1915 och många andra på annat sätt. Trots detta är kunskap och kännedom om händelserna bland allmänheten relativt begränsad. Genom att fortsätta att hedra minnet av offren för folkmordet och sprida kunskap om händelserna i det dåvarande osmanska riket 1915-1918, bidrar man till att skapa förståelse och försoning mellan människor i Botkyrka och i omvärlden.

    Religionsfriheten är en betydelsefull del av de demokratiska fri- och rättigheterna. Enligt rapporten, ”The Pew Forum on Religion & Public Life study”, som publicerades 2011, lever en tredjedel av jordens befolkning – omkring 2,2 miljarder människor – i länder där begränsningar kring religion har ökat avsevärt.

    Under det osmanska rikets söderfall mördades över 1,5 miljon kristna i Turkiet. Folkmordet (även kallat Seyfo) som pågick mellan 1915-1918 drabbade främst armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker. Massmorden utfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. Inom några få år tömdes det Osmanska riket i stort sett på sin kristna befolkning

    Mer än 100 år har hunnit gå sedan dess och trots att de flesta forskare är överens om att det var ett folkmord som ägde rum, beslutat av de nationalistiska ungturkarnas ledare, förnekar Turkiet konsekvent detta. Det är t o m straffbart att kalla händelserna för folkmord, detta enligt den ökända lagparagrafen 301 mot att ”förolämpa den turkiska identiteten”.

    Den svenska riksdagen erkände folkmordet i mars 2010 och ett 20-tal länder, däribland USA, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Argentina och Kanada har slagit fast att det var ett folkmord. Även Europaparlamentet och FN har officiellt konstaterat detta.

    Det är viktigt i sammanhanget att klargöra att syftet med detta är på intet sätt att anklaga eller skuldbelägga dagens turkar, lika lite som man skuldbelägger dagens tyskar för nazitysklands förintelse av judar under andra världskriget.

    Kristdemokraterna anser att folkmordet ska vara föremål för vår åminnelse, inte minst av djup respekt för alla oskyldiga kvinnor, män och barn som fick sätta livet till samtidigt ska det också vara en påminnelse om att förföljelser och övergrepp mot religiösa minoriteter som sker runtom i världen idag inte får nonchaleras eller passivt accepteras. Folkmordet 1915 ägde rum i en situation när Osmanska riket rasade samman och en ny orolig tid tog vid. De senaste årens maktkamp i Syrien och Irak (främst genom Islamiska Statens framfart) som har utplånat och fördrivit kristna och andra religiösa minoriteter i den delen av världen visar på hur viktigt det är att vi aldrig får glömma då historien upprepar sig.