Svensk hälso- och sjukvård håller högkvalitet men möter samtidigt flera utmaningar. Regeringen avsätter 3 miljarder kronor till sjukvården för år 2024 med syftet att stärka möjligheterna för hälso- och sjukvården att bedriva en god och patientsäker hälso- och sjukvård.
” Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge med hög inflation och en hög arbetslöshet. Samtidigt står svensk hälso- och sjukvård inför ett flertal utmaningar. På många håll i Sverige finns både långa väntetider och vårdköer. Det finns också stora skillnader mellan landets regioner i hur länge patienter behöver vänta på vård och behandling. Därför är sjukvården högt prioriterat i Tidöavtalet och i den här budgeten, säger energi- och näringsminister Ebba Busch”
”Vårdkapaciteten behöver öka, tillgängligheten förbättras, vårdköerna behöver kortas och ska det lyckas behöver kompetensförsörjningen säkras. Medarbetare i vården behöver kunna vilja och orka stanna kvar på arbetsplatsen. Vi tillför nu medel i form av ett sektorsbidrag som omfattar 3 miljarder under 2024 riktat specifikt till sjukvården. Sektorsbidraget syftar till att ge regionerna och hälso- och sjukvårdens medarbetare bättre möjligheter att bedriva en god och patientsäker vård, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson”
Utöver denna satsning avser regeringen att stärka regionerna genom en omprioritering av redan aviserade medel och nya tillskott. De tidigare medlen för att korta köer och att öka vårdkapaciteten slås ihop till 2024 och utökas med 1,5 miljarder kronor under 2025 till totalt 6,5 miljarder kronor. Regeringen föreslår också 43 miljoner kronor för 2024 och ytterligare 544 miljoner kronor till 2025 i ökat stöd till utvecklingen mot en nära och tillgänglig vård med fokus på primärvården samt en dubblering av satsningen mot cancer.
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.