• Varför ska man rösta på kristdemokraterna i Färgelanda?

    Vi är nu mitt i  sommaren och allt fler går på efterlängtade semestrar, vilket också kanske leder till att fler tar sig tid att diskutera politik. Det har åtminstone inkommit fler frågor om vad som skiljer ut Kristdemokraterna i Färgelanda från exempelvis Moderater och Sverigedemokrater. För att besvara frågan är det viktigt att först förklara grovt den ideologiska grunden som Kristdemokraterna bygger sin politik på och som  genomströmmar såväl Riksnivå som kommunal nivå:

    Sammanfattning av Ideologisk grund

    • Människosyn: Den kristdemokratiska människosynen är universell och utgår ifrån att alla människor har samma människovärde oavsett vem man är eller var man kommer ifrån.

    • Ideologi: Den kristdemokratiska ideologin hämtar sin inspiration i den judiskt-kristna idétraditionen. Centrala begrepp är personalism, solidaritetsprincipen, förvaltarskapsprincipen, subsidiaritetsprincipen, ofullkomlighetsprincipen, naturrätten, de naturliga gemenskaperna och den judiskt-kristna människosynen. Alltför många blandar ihop kristdemokrati med konservatism, men då gör man ett grovt tankefel. Konservatismen och kristdemokratin har likheter så till vida att båda idétraditionerna eftersträvar politiska reformer fast med klok eftertänksamhet. kristdemokrater strävar också efter att flytta makt så nära de påverkade som praktiskt och juridiskt möjligt, exempelvis till familjen och individen.  Konservatismen får lätt en slagsida att acceptera sociala och ekonomiska skillnader i ett samhälle som naturgivna och blir därmed mindre reformerande. I principprogrammet står det: ”För kristdemokraterna som politisk rörelse leder ofullkomlighetstanken och avståndstagandet från alla former av utopier till en öppenhet för debatt och kritik om möjligheterna att förverkliga de politiska idealen. Denna prövande attityd innebär att kristdemokratin är en samhällskritisk och reformerande kraft och intar en öppen hållning för samarbete med olika demokratiska och politiska rörelser.”Kristdemokratin betonar solidaritetstanken. Den kan definieras som den medmänsklighet och kärlek, som utgår från den gyllene regeln – allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem. Denna solidaritet sträcker sig bortom de naturliga gemenskaperna. Det är en strävan efter social rättvisa, det vill säga en ambition att utjämna strukturella orättvisor och skapa en rättvis fördelning av samhällets goda. Alla räknas och omfattas av samhällsgemenskapen.

    • Nationalstaten: För en kristdemokrat är staten en gemenskap som syftar till att ge dess invånare skydd och ett gott liv. Det finns inga ”religiösa” övertoner eller givna egenvärden runt själva staten, utan staten är en praktisk gemenskap. Statens syfte är att ge medborgarna goda förutsättningar.

    • Familj: För oss som kristdemokrater är familjen en naturlig gemenskap som är grunden för det goda samhället. Om vi kan bygga ett samhälle som bidrar till väl fungerande familjer så kommer det att leda till barn som växer upp i trygghet vilket gör att vi får starka och trygga människor som bidrar till samhällets fortsatta utveckling. Kristdemokraternas familjepolitik leder till starka familjer och människor.  Alla tre partier pratar om familjen men med väsentligt helt olika ingångsvärden i själva diskussionen. Just synen på Familjens roll och den omfattande etiska värdegrunden är det som gör Kristdemokraterna unik.
    • Medicinsk etik: När kristdemokrater samtalar om medicinsk etik gör vi det utifrån vår filosofiska grundsyn där vi hävdar att alla personer är skyddsvärda individer samt att varje person har en grundläggande rätt till liv.
    • Försvars- och rättspolitiken: Kristdemokrater eftersträvar trygghet i det lilla och trygghet i det stora. Därför skall vi ha en väl fungerande rättsapparat samt ett välfungerande försvar, men rättsapparatens och försvarets syfte är att skydda den enskilda människan.
    • Rättsfilosofi: Kristdemokraterna anammar den judiskt-kristna idétraditonen som finns inom naturrätten, vilket innebär att alla människor tillerkänns ett eget värde.

    Som väljare bör man alltid utgå ifrån sina egna värdegrunder i jämförelse med partiets vid val av parti såväl lokalt som i riksdagsval.

    Lokalt partiarbete

    Styrelsen för kristdemokraterna i Färgelanda arbetar och värderar komplexa beslutssituationer utifrån ovanstående ideologisk grund. Kristdemokraterna samarbetar i nuläget med  Sverigedemokraterna i Färgelanda, vilket i huvudsak beror  på att båda partier särskilt vill värna kommunens kärnverksamheter högt men också att partierna har en väsentlig lika  praktisk problembild kring kommunens problem och vilka lösningar som erfordras för att vända den långsiktigt negativt utveckling. Moderaterna valde att samarbeta med Socialdemokraterna och liberalerna för att bilda ett svagt styre i kommunen.