-
Nyhetsbrev vecka 51
Hej!
Årets sista ordinarie arbetsvecka närmar sig sitt slut och veckor med jul-, nyårs- och trettonhelg väntar. Även om det inte riktigt blir som vanligt, finns det ändå för många, möjlighet till viss paus från arbete, och kanske chans till extra lugna och fridfulla helger med den närmaste familjen. För andra, framförallt all personal inom sjukvården, finns det tvärtom risk för att ledighet uteblir, när belastningen på vården på grund av pandemin är fortsatt hög. För att minska trycket på hälso- och sjukvården är det oerhört viktigt att vi alla följer råd, rekommendationer och riktlinjer, för att minska smittspridningen! Den gångna veckan har mötesintensiteteten minskat något i styrka, men trots det har en hel del stått på programmet. Några glimtar från detta, kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!
Måndagsmöte med direktörer på besök – Fokus på vaccination
Årets sista måndagsmöte med Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland var ett av de månatliga måndagsmötena då de flesta av regionens ledande direktörer gästar oss. Regiondirektör Krister Björkegren, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, regionutvecklingsdirektör Richard Widén, ekonomidirektör Josefin Bjäresten, kommunikationsdirektör Anna Bowall och vårddirektör Jessica Frisk var på besök. Vi fick bl.a. en uppdatering av hur regionens ekonomiska resultat ser ut efter november månads utgång och information om de förberedelser som pågår inför det slutgiltiga genomförandet av Brexit, som har inverkan på regionens verksamhet bl.a. genom att mycket av läkemedel och sjukvårdsmaterial tidigare har kommit till EU via Storbritannien. Huvuddelen av direktörernas besök ägnades åt olika aspekter av regionens arbete med att hantera pandemin. Tillgången på skyddsutrustning är fortsatt mycket god och det finns gott om lager. Provtagningskapaciteten (som fortsatt är sämst i landet) har successivt utökats, flera analysmaskiner är på ingång och upphandling av extern leverantör har äntligen genomförts! Planeringen för den stora vaccinationsinsatsen under 2021 fick vi en ordentlig genomgång från flera av direktörerna. Kanske var det ett resultat av att Kristdemokraterna och Moderaterna både skickade pressmeddelande i förra veckan (Läs mer här: https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/angelaget-att-region-ostergotland-nu-foljer-de-nationella-vaccinationsplanerna/) och lämnade ett nämndinitiativ på regionstyrelsen. Åtgärder som också resulterade i en nyhetsartikel i bl.a. lördagens Corren. Mycket arbete återstår förstås, och regionen är dessutom beroende av både den europeiska och nationella nivån, men planeringen känns i alla fall i nuläget stabil.
Debattartikel om infrastruktur i Norrköpings Tidningar
I måndags hade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland en debattartikel i Norrköpings Tidningar med rubriken ”Tillväxt är en förutsättning för hållbarhet” där ledamöterna i trafik- och samhällsplaneringsnämnden Christina Landoff (KD) och Simon Johansson (M) gav svar på tal till miljöpartisten Bengt Cete som tidigare skrivit en debattartikel där han kritiserade förslag från vårt gemensamma förslag till Treårsbudget 2021-2023 att utveckla E4 mellan Linköping och Norrköping. Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://nt.se/nyheter/artikel/r29xqd3l).
Frukostmöte med Storbritanniens ambassadör
Det första möte jag skulle delta i som ställdes in på grund av pandemin i mars i år, var frukostmöte på Linköpings flygplats med Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough. I tisdags genomfördes till slut frukostmötet digitalt. Inte samma möjligheter att ha intressanta samtal med andra deltagare som när det är frukostmöten på plats på flygplatsen, men ändå roligt att få lyssna till ambassadören. Självklart var Brexit ett ämne som fick mycket uppmärksamhet, men även den goda relationen mellan Storbritannien och Sverige i modern tid, men också i ett historiskt perspektiv.
Styrgrupp för Löfstad slott
I tisdags eftermiddag hölls strygruppsmöte för Löfstad slott. Verksamheten på slottet bedrivs efter testamente av Östergötlands Museum, och får ekonomiskt stöd av såväl museets största huvudman, Region Östergötland, som av Norrköpings kommun. Själva fastigheten ägs av en stiftelse som förvaltas av Riddarhuset i Stockholm, och i styrgruppen ingår representanter från styrelsen för Östergötlands museum, från Region Östergötland genom Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium, från Norrköpings kommun och från Riddarhuset. Vid det senaste styrgruppsmötet tidigare i höstas, som hölls på slottet, bestämdes att gruppen vid decembermötet på plats skulle inspektera en del fastighetsproblem i lokaler som används för olika delar av museets verksamhet på slottet. Nu blev det istället en digital rundvandring med närbilder på inventarier i behov av renovering och sådana som framgångsrikt renoverats. Museiledningen presenterade också olika ansökningar av medel som gjorts för olika projekt, bl.a. kopplad till att hålla värdefulla inventarier i gott skick.
Möte med regional utvecklingsgrupp inom Kristdemokraterna
Tisdagen fortsatte med möte med den arbetsgrupp inom Kristdemokraterna som just nu håller på att ta fram ett dokument med kristdemokratisk politik inom det regionala utvecklingsområdet, till stöd för regionpolitiker runt om i landet. Gruppen består av Veronica Kerr (sammankallande), vice ordförande i kulturutskottet i Region Västerbotten och gruppledare i Umeå kommun, Anders Andersson, oppositionsråd i Region Kalmar län, Conny Brännberg, regionråd i Västra Götalandsregionen, Birgitta Sacrédeus, regionråd i Region Dalarna, Magnus Jacobsson, riksdagsledamot, andre vice ordförande i riksdagens trafikutskott samt undertecknad som oppositionsråd i Region Östergötland. Efter insamling av frågor från i somras och under hösten, har nu gruppens nye sekreterare, Jan Fjellstedt, påbörjat arbetet att göra det växande dokumentet till ett mer enhetligt och lättläst dokument. Ambitionen är att arbetet ska vara klart under våren 2021.
Samverkansmöte med näringslivets organisationer
I onsdags var det dags igen för samverkansmöte med näringslivets organisationer, på inbjudan från Länsstyrelsen och landshövding Carl Fredrik Graf. Regionala chefer från Företagarna, Svenskt Näringsliv, Fastighetsägarna, LRF och Almi ger rapporter om hur olika branscher drabbats eller inte drabbats av pandemin, synpunkter på nationella och regionala stödåtgärder och förslag på ytterligare åtgärder och insatser. Värdefullt och intressant att på detta sätt få en bra sammanfattning av läget för det östgötska näringslivet, som trots allt, tack vare den stora branschbredd som finns, som helhet har klarat sig bättre än på många andra håll i landet. Från Region Östergötland deltar Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium, och denna gång även regionutvecklingsdirektör Richard Widén, som ersatte Malin Thunborg, enhetschef för tillväxt, som normalt deltar.
Möte med Bildningsförbundet Östergötland
Igår torsdag träffade vi från regionutvecklingsnämndens presidium en av de aktörer som har uppdrag från Region Östergötland, Bildningsförbundet Östergötland, som samlar folkhögskolor och studieförbund i Östergötland. Vi mötte, digitalt, relativt nytillträdde kanslichefen Peter Frejhagen, som gav en allmän uppdatering av bildningsförbundets verksamhet, och mer specifikt gick igenom förbundets verksamhetsplan för kommande år. Det är nyttigt att återkommande få en mer fördjupad inblick i verksamheten hos de aktörer som på olika sätt har uppdrag från regionen inom kultur- och folkbildningsområdet.
Extra sammanträde med Politiska ledningsgruppen
Idag kallades politiska ledningsgruppen (PLG) in till ett extra sammanträde för att tillsammans med de olika partiernas politiska sekreterare få aktuell information kopplat till pandemin. Regiondirektör Krister Björkegren och vårddirektör Jessica Frisk stod för informationen. Idag på förmiddagen gick den regionala särskilda sjukvårdsledningen upp från stabsläge till förstärkningsläge, med bakgrund av den höga belastningen på vården, den utökade provtagningen och förberedelserna för kommande vaccination. I förra veckan gick den lokala sjukvårdsledningen på Universitetssjukhuset i Linköping från stabsläge till förstärkningsläge, medan de lokala sjukvårdsledningarna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på Lasarettet i Motala är kvar i stabsläge. Till skillnad från under våren är det nästan lika mycket ’vanlig’ akutsjukvård som under normala omständigheter, vilket också ger ökad belastning på vården. Däremot har nu en hel del planerad kirurgi fåt skjutas fram, vilket ökar på den mängd framskjuten vård som uppstod under våren. Folktandvården, som bara utförde akut tandvård under våren, har tagit emot patienter nu under hösten och är nästan uppe i normal nivå på sin verksamhet. Kollektivtrafiken kör med full kapacitet, men betydligt färre resenärer. Trängseln har minskat sedan gymnasierna börjat med distansundervisning, men det förekommer fortfarande dagliga trängselrapporter. Vi fick också ytterligare information om de pågående förberedelserna för vaccination, där regionen är beredd att påbörja vaccineringen en dag efter att vaccin levereras till Östergötland, oberoende av vilken dag det blir.
I nästa vecka är det julafton och juldagen i slutet av veckan, och i början av veckan är det enbart några enstaka jobbinsatser, så detta blir det sista nyhetsbrevet för 2020. Jag hoppas nu att med råd, rekommendationer och riktlinjer i beaktande, ni alla får riktigt fina helger. God Jul och Gott nytt år!
-
- Dela detta: