Erika rapporterar från Brysselresa

I april hade jag förmånen att följa med på en resa till Bryssel och besöka Alf Svensson och hans stab i europaparlamentet. Resan som ordnats i privat regi av Ingemar Almgren, Tenhult och Sven-Åke Gårdstam, Vrigstad bestod av arton personer. Våra reseledare hade lagt ner mycket tid och engagemang för att detta skulle kunna genomföras. Tack vare vissa kontakter inom KD kunde detta bli möjligt och vi förstod att Alf varit angelägen om att kunna möta en grupp från Jönköping med omnejd. Detta är de sista veckorna för dem, och deras dagar var fullbokade.Vi kom ner till ett varmt, grönt och blommande Bryssel. På kvällen var en middag inplanerad med Alf och hans hustru samt ett par medarbetare i hans stab. De hade ordnat ett eget rum i en restaurang där vi kunde äta och prata i lugn och ro. Vår reseledare Ingemar hade gjort upp en bordsplacering och jag fick äran att sitta bredvid Alf. Den platsen gav han mig för att jag är aktiv KD-politiker och ställer upp i årets val till kommunfullmäktige, och det kändes mycket hedrande. Under kvällen berättades flera minnen från förr, då många i sällskapet på olika sätt arbetat i KD och hade koppling till Alf.

Under nästföljande dag besökte vi först Region Småland-Blekinge, som håller till i ett kontorskomplex där även EPP (european peoples party) har sina lokaler. Där möttes vi upp av Sofia, Alfs stabschef, som gav oss information om EPP och regionkontoren.
Vi träffade Anna Nilsson som arbetar som policy officer (vilket inte betyder polisofficer) för Småland Blekinge South Sweden, som innebär att hon jobbar med frågor som rör vår region. Hon höll ett föredrag om regionarbetet i ett snabbt och rappt tempo.
Som exempel kan nämnas att i hela EU finns 271 regioner och Sverige har 8, dessa regioner söker upp varandra i olika samarbetsprojekt.
Uppdraget för region S/B är att vara kontaktskapande; intressebevakande; lobbying; utbildning; EU-finansiering och profilering mellan EU och hemma regionen.
Dagsaktuella frågor är vatten; demografi; patent; dropouts och ungdomsarbetslöshet; energi och upphandling.  Hon tryckte på det som är vår regions styrka. Vi har havet och vatten, skog och trä, duktiga på grön energi, t.ex. biogas, och en god forskningsmiljö.

Vid lunchtid hade Alf en presskonferens för sin bok ”Känsla för Europa”, och han berättade om hur den kommit till och alla som var där fick ta ett exemplar som han även signerade.

Vi hade några timmar fritt innan det var dags att besöka EU-parlamentet.
Det är ett stort område med flera byggnader och utanför själva huvudentrén är det som ett stort runt torg. Vi gick där och sög in atmosfären. Det är stort, många kostymklädda män och kvinnor, studiebesöksgrupper av skolklasser och sådana som vi. Fina bilar, taxibilar, bussar och cyklar. Än en gång möttes vi av Sofia och Emelie som lotsade in oss genom säkerhetskontrollen, likt en sådan som finns på flygplatser. Vi samlades i plenisalen, Alf kom och mötte upp där tillsammans med de båda unga männen i staben. Hans stab består av fyra unga, begåvade medarbetare som har lite olika utbildning vad jag förstått men som samtliga är duktiga på språk och att arbeta i internationell miljö.
Vi fick se salen, hur de olika partierna och ledamöterna sitter och var de röstar. Det finns en omfattande tolkverksamhet så varje ledamot kan tala på sitt språk och få andras tal översatt till sitt eget språk. Här kan man inte bara vifta med handen om man vill säga något, utan det gäller att ha förberett sitt inlägg och anmält det, så kanske man kan få framföra det. Det ska då gå på en viss tid och blir man inte klar så klipps det bara av när tiden är ute.

Vi hade tillfälle att ställa frågor till Alf i ett angränsande rum, efter att Alf talat till oss om sitt arbete och de här åren i Bryssel. Det var en givande stund då även lite rörande känslor kom fram, vilket var fint tycker jag eftersom det visar att vi är människor som kan låta oss bli berörda av våra upplevelser. De uppdrag vi har oavsett hur stort eller litet det är så är det viktigt att veta vem och vad man gör det för och till.

Den 25/5 är det val till EU-parlamentet. Då ska 751 parlamentariker väljas. Av dessa kommer 20 från Sverige. Det kan tyckas stort och att min röst betyder inget i sammanhanget, men tänk istället så här, alla röster är viktiga, och det är enda sättet att bygga vidare på de demokratiska värden vi värnar så mycket. EU är en fredsbevarande sammanslutning av länder som bygger på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi är en del av den och då ska vi se till att göra det så bra som möjligt. EU är inte perfekt, det finns mycket att göra, men inget land är starkt i sig själv, vi behöver varandra. Som Alf sa ”om inte EU hade funnits så hade vi tvingats att uppfinna EU”

Länk:   www.smalandblekinge.eu

Erika Mallander Karlsson Vrigstad


Nu ska listan till kommunvalet börja ta form


Läs mer

Deklaration för en stark demokrati


Läs mer

Therese nytt toppnamn


Läs mer

Stefan årets kristdemokrat


Läs mer

Extra årsmöte den 19 april


Läs mer

Johanna är ny i partidistriktsstyrelsen


Läs mer

Vi kan inte leva av bredband …..


Läs mer

Kronprinsesspar i kommunalrådsmöte


Läs mer

Landsbygden kan ha kollektivtrafik


Läs mer

Uppmanad skärpning blev uppskattad


Läs mer