Från kommunalrådets skrivbord

Forskning visar att det tar 21 dagar för en ny vana att bli rutin…

21 dagar in i min nya tjänst kan jag nog inte säga att jag har rutin, men möjligtvis en liten aning om hur mina närmsta år kommer att se ut.

Strategidag med KD-gruppen

Jag har under tre intensiva veckor fått träffa många nya människor, i väldigt många olika konstellationer. Jag har fått mötesinbjudningar i en omfattning jag aldrig varit med om förr och varit i situationer som känts näst intill märkvärdiga och utöver det vanliga för en helt vanlig Sävsjötös som jag. Visst är det med viss anspänning jag går in i nya situationer men nyfikenhet och glädje över uppdraget tar överhanden.

Vi har i vår partigrupp hunnit med en intensiv lördag med en form av utbildning och uppstart med nya gruppen. Mycket tänk kring förbättringar och att vi i politiken vill vara med och bidra till ett arbete inom vår kommunorganisation som gör oss alla stolta och motiverade att ta nya steg framåt.

Med landshövding Helena Jonsson

För en vecka sedan fick min man Jonas och jag den stora glädjen att representera Sävsjö på en nyårsbjudning på residenset i Jönköping hos vår landshövding Helena Jonsson med maken Göran. Vi var förstås inte själva där men vi hann ändå med att prata en del och Helena berättade glatt om att hennes mormor och morfar kommer ifrån Bringetoftabygden. Jonas och Göran hann också utbyta lite kring sitt gemensamma intresse: kossor och då särskilt Hereford. Vi lovade alla fyra varandra att höras igen.

Inom politiken har vi hunnit med två kommunstyrelsemöten, en politikerutbildning under en förmiddag samt en strategidag. Det som verkligen känns glädjande är att mitt i en svår och bister tid andas vi alla, både politiker och tjänstemän, att vi verkligen tror på Sävsjö kommun, på att vi ska klara oss igenom denna lågkonjunktur på ett bra sätt och att vi gärna skruvar på de skruvar vi kan för att göra saker och ting ännu bättre.

Intervju med Sveriges Radio

Jag har vid mina möten med olika tjänstemän känt mig oerhört välkommen och omhändertagen denna första tid. Jag konstaterar att kommunhuset, som trots mycket jobb ”ute på fältet” ändå kommer vara min bas, är en arbetsplats fylld av människor som är tjänstvilliga och har tillsammansperspektivet djupt rotat i sitt sätt att tänka. För mig som arbetat mycket ensam i ganska många år är det extra härligt att på rasten komma ner i cafeterian där det pratas och skrattas och där man sätter sig varsomhelst och inkluderas i samtalet på en gång. Jag förstår att det ligger tanke och jobb även bakom sådana viktiga detaljer som arbetsklimatet. Alla räknas, alla tillsammans.

Nytt för mig är att det i väldigt många sammanhang förväntas att jag ska inleda med något. Det gör jag gärna men jag vill inte bara säga något för att jag ska. Det ska betyda något och jag är mån om att förmedla hopp och framtidstro.

På strategidagen lyfte jag att det i en tid av stora utmaningar är extra viktigt att behålla fokus och att hålla fast vid våra mål och vår vision. Vi behöver ibland påminna oss om vart vi ska och uppmuntran och pepp är oerhört viktigt. Vi har en självklar men ack så viktig värdegrund där vi framhåller alla människors lika värde och en vision där vi vill vara Sveriges mest barnvänliga, gröna och inkluderande kommun. Det är något att hålla fast vid och sträva emot hela tiden. Både på topparna och i dalarna.

Vid vår första utbildning för både nya och gamla politiker var det glädjande att nästan hela Galaxen nere på Kulturhuset var full. Det finns hopp för vår kommunala politik när det både är ovanligt många nya laddade politiker men också för att tre av dem är under 25 år. Jag lyfte där vilket hedersamt uppdrag vi har som politiker och att vi aldrig får glömma att vi är valda av folket och i tjänst för folket. För Sävsjö kommuns bästa. Jag lyfte också att vi är bra på olika saker och att vi ska se till att prestigelöst göra det vi är bra på men också släppa fram andra där vi har de som kan bättre omkring oss. Samarbete när det är som bäst.

En av sakerna som stuckit ut dessa första veckor var när vi vid ett extrainkallat möte med en enad kommunstyrelse fick ge upphandlingsavdelningen i uppdrag att tilldela de lokala Axel Andersson & son AB uppdraget att renovera särskilda boendet Ringgården. Äntligen! Och så roligt att vi via ett lokalt företag kan hålla med arbete i en annars ganska tung tid.

Våra många husföretag i vårt område träffade via Trähusnätverket bostadsminister Andreas Carlson i Eksjö i fredags. Då fick även vi ordföringar i kommunstyrelserna på höglandet vara med. Stefan Gustafsson startade upp detta nätverk 2008 och nu är det mer aktuellt än någonsin att vi står tillsammans och ser över vad vi kan göra i en tid som denna. Andreas lyssnade in vad trähusföretagens VD hade för medskick. De om några vet ju vad som behövs för att hålla fart i branschen.

Med detta sagt går jag ödmjukt in i vecka fyra i mitt nya, oerhört viktiga och ansvarsfulla uppdrag. På ett sätt helt ensam där längst fram i spetsen men min känsla och förvissning är att vi är många som står tillsammans i tjänst för vår kommuns bästa. Jag känner mig omgärdad om många ”doers” och välvilliga människor ute i alla våra verksamheter och inte minst av det alldeles otroliga civila samhällets alla ovärderliga människor. Jag tror minsann vi är Sverigetopp på att ha ett starkt civilt samhälle. I alla fall om jag ska bedöma det. Det är hursomhelst något vi ska vara riktigt stolta över.

En författare som heter John Maxwell skriver i en ledarbok att ”om du vill uppnå stora resultat behöver du bra människor med god förmåga och fantastisk attityd”. Den sanningen ger oss goda förutsättningar att lyckas riktigt bra i Sävsjö kommun även i framtiden!

Med hjärta för Sävsjö kommun!

Ert nya kommunalråd

Therese Petersson, 2023-01-21


Insändare om familj och värderingar


Läs mer

Glädje över Rörviks nya skola


Läs mer

Margareta har fått årets vitsippspris!


Läs mer

Per Danielsson agerar mot psykisk ohälsa


Läs mer

Vitsippa med sommarhälsning


Läs mer

Starkt med enighet om budget


Läs mer

Region och kommundagar inspirerade


Läs mer

Aleholm nu certifierat som Teknikcollege


Läs mer

Sävsjöpositiv partidistriktsstämma


Läs mer

Fullmäktige med många debattinlägg


Läs mer