Reserapport från Tanzania

KD-politikern Fredrik Håkansson har med sin familj i sommar besökt östafrikanska landet Tanzania. På resan fick de träffa många intressanta människor men de kunde också göra en uppskattad hjälpinsats tack vare stöd från ideella föreningar i Sävsjö. Med sig hem fick de en rad nya erfarenheter men också tankar om människovärde och solidaritet.

Läs Fredriks reserapport i sin helhet på denna länk:

Reserapport från Tanzania med reflektioner kring människovärde och solidaritet

I början på sommaren hade jag och familjen förmånen att få besöka det östafrikanska landet Tanzania. Det är ett på många sätt fantastiskt land med en rik och vacker natur och med gästvänliga och trevliga människor. Men här finns också stora klasskillnader med en stor andel invånare som lever under väldigt fattiga och svåra förhållanden. På inbjudan av våra vänner Amos och Carina Makajula som till vardags bor i Sävsjö, besökte vi kuststaden Lindi där Amos växt upp. Här bygger de ett barnhem där man kommer kunna ta emot och hjälpa många av de gatubarn som finns i området. För oss var det intressant att få en inblick i den inhemska byggnadstraditionen, se hur man tillverkar tegelstenarna som man murar väggarna med och delta i byggnationen. Med ekonomiskt stöd från Sverige och afrikansk arbetskraft i form av familj, grannar och vänner färdigställs nu barnhemmet som är det enda i staden. Invånarna är både förvånade och tacksamma över att människor från ett så avlägset land som Sverige vill göra en insats för att hjälpa utsatta barn i deras land.
Tillsammans gjorde vi även besök i en av stadens skolor. Här fick vi möjlighet att dela ut skoluniformer, böcker och material till eleverna. I samarbete med Sävsjö FF, Sävsjö IBK och Erikshjälpen hade vi också tagit med oss fotbollskläder och fotbollsskor mm. Utdelningen blev en högtidsstund både för oss och för eleverna som blev mycket tacksamma och glada. För skolan var detta så stort och betydelsefullt så både skolpolitiker och t.o.m. radio och TV fanns på plats.

På kvällen besökte vi en familj i en av de fattigare delarna av staden. I en lerhydda med ett enkelt plåttak som bara delvis täckte taket bodde fem barn med sin mormor. Inne i hyddan fanns inga möbler, endast ett litet levande ljus lyste upp en vrå i mörkret och de sov direkt i smutsen på jordgolvet. De hade ingen inkomst så pojkarna letade efter mat bland soporna utanför restaurangerna. Men trots sin misär så hade de tagit emot och hjälpt en mamma och hennes barn som flyttat in hos dem. Vi hade med oss lite saker till främst barnen, men den gamla slitna matchtröjan från ett pojklag i Sävsjö tog barnens mormor på sig. Hon blev så glad när hon såg hur fin hon tyckte att hon blev i den. För oss blev det smärtsamt tydligt hur totalt olika förutsättningar vi människor lever med.

En resa som denna är förstås väldigt omtumlande och omskakande men ger samtidigt värdefulla perspektiv och insikter kring den värld vi lever i. Det är svårt att inte känna en stor tacksamhet för hur bra vi har det i vårt land. Många av våra vardagliga bekymmer bleknar i jämförelse med de problem där en hjälpande hand kan vara skillnaden mellan liv och död. Utmaningen att se och hjälpa sin nästa blir än mer påtaglig efter våra möten med människorna i Tanzania.

Den kristna människosynen som handlar om varje människas unika, lika och okränkbara värde är grundläggande för ett samhälles utveckling och framgång. Med den utgångspunkten är ett solidariskt ansvarstagande, där den gyllene regeln får ett praktiskt utryck, nyckeln till välstånd och välbefinnande. Men allt bottnar i hur vi ser på människan och för mig är det tydligt att Kristdemokratin har en allt viktigare roll i vårt lands beslutande organ. Låt oss fortsätta stå upp för människovärdet i alla lägen och överallt!

/Fredrik Håkansson, Sävsjö

En stor del av hjälpinsatsen i Tanzania blev möjlig tack vare det fina stödet från Sävsjö fotbollsförening, Sävsjö innebandyförening och Erikshjälpen i Sävsjö. Civilsamhället gör en ovärderlig insats och är för oss Kristdemokrater ett prioriterat område. Därav driver vi frågan om att återinföra avdragsrätt för gåvor och stöd till föreningar och organisationer.


Budget där vi bygger för framtiden


Läs mer

Kristdemokrater del av folkfest


Läs mer

Civilminstern på trevligt besök


Läs mer

Ella i topp till EU-val


Läs mer

Landshövding på besök


Läs mer

Distriktsstämma med 60 årsjubileum


Läs mer

Strategier för politiska prioriteringar


Läs mer

Maria Larsson uppmuntrade på årsmöte


Läs mer

Självklart har Sävsjö en framtid


Läs mer

Maria Larsson kommer till årsmöte


Läs mer