• Ett extra rum i hjärtat

  Sonia Lunnergård (KD)

  Ingen har kunnat undgå att vår värld har drabbats av en flyktingström som vi inte sett maken till sedan andra världskriget. Miljoner är på flykt undan krig och terror. En del kommer till Sollentuna.

  Sonia Lunnergård, ordförande i Socialnämnden. Vad gör kommunen?
  – Vi har avtal med Migrationsverket att ta emot 30 unga. Vi har tagit emot fler p g a rådande läge. Vi har också avtal om att ta emot 84 nyanlända flyktingar med permanent uppehållstillstånd.

  Är detta en lagom nivå?
  – Jag tror inte att det finns någon som kan säga en exakt siffra. Men Sollentuna är inte fullt och vi ska känna glädje över att vi lever i ett land med fred och att vi har mat så det räcker.

  Det finns människor som är rädda för att risken för terror och jihadism ökar. Vad säger du om en sådan risk?
  – Där tycker jag att Angela Merkel, tysk kristdemokrat och förbundskansler, är väldigt klok när hon säger: ”Rädsla är en dålig rådgivare. Istället för att frukta att islamska flyktingar skulle leda till islamisering borde tyska kristna bekänna och praktisera sin egen tro.” Detta är något som alla människor av en god vilja kan ta till sig och försöka leva efter.

  Andra känner att de gärna vill bidra på något sätt. Vad kan man göra?
  – Det civila samhället är oerhört viktigt. Det offentliga varken kan eller ska göra allt. Kommunen har samlat information på en särskild webbsida. Jag gillar vad min partiledare Ebba Busch Thor säger:”Alla kan hjälpa någon. Och tillsammans kan vi hjälpa många.”.